Avortul rănește femeia în cele mai intime și delicate aspecte ale vieții, iar amintirea acestuia poate declanșa reacții emoționale puternice și complexe, chiar la mult timp după momentul procedurii. Aceasta întrucât graviditatea determină modificări hormonale și funcționale în organismul femeii, iar un avort perturbă acest proces fiziologic firesc, fapt care favorizează apariția unor dereglări în funcţionarea organelor precum și în cea a psihicului. Totalitatea simptomelor psihice care apar după întreruperea sarcinii, fie imediat, fie ulterior, sunt cunoscute sub denumirea de sindromul post-avort sau suferința post-avort.

Această suferință se caracterizează printr-o gamă largă de sentimente concretizate, frecvent, prin comportamente anti-sociale, uneori extreme, în timp ce momentul și factorii declanșării variază de la persoană la persoană. Sunt femei care își schimbă viața imediat după avort, femei care se întorc la viața lor ca și când nu s-ar fi întâmplatnimic, urmând, multe dintre ele, să-și regrete decizia peste ani, atunci când vârsta îndeamnă la introspecție.

Dacă până acum trauma avortului a fost un subiect tabu, Asociația Pro-vita filiala București își propune, prin proiectul „Rupe tăcerea”, să aducă la lumină această problemă majoră care marchează viața femeilor și familiilor din România, prin culegerea și difuzarea de mărturii nemijlocite ale celor afectate. Pentru început, am publicat pe website-ul www.rupetacerea.ro trei mărturii, oferite de Ana Maria, Roxana și Gabriela. Confesiunile sunt înregistrate video, pentru autenticitate și o relație mai directă cu publicul.

„Rupe tăcerea” este parte a campaniei internaționale „Silent no More Awareness”, inițiată în SUA și Marea Britanie acum 10 ani și care a strâns până azi peste 10.000 de mărturii din 67 de țări.

Abordarea sindromului post-se poate face din perspective diferite. Fidelă principiilor și identității sale, Asociația Pro-Vita pentru născuțși nenăscuți - filiala București oferă, tot prin proiectul „Rupe tăcerea”, și un program de consiliere și terapie, al cărui scop este vindecarea de trauma avortului. Particularitatea acestui program constă în abordarea specifică psihoterapiei ortodoxe.

„Programul se numește 'Călătoria', durează în medie 3-4 luni și cuprinde întâlniri săptămânale individuale cu personal format și specializat pe psihoterapia sindromului post-avort. În fapt, pacientul trece prin 10 'pași', dintre care unul îl reprezintă participarea la Taina Spovedaniei”, a declarat d-na Roxana Puiu, psihoterapeut și inițiatoarea acestui proiect. „Dacă preotul ușurează și mijlocește relația femeii cu Dumnezeu, psihoterapeutul se ocupă de modalitatea în care femeia se poate adapta mai bine la viața ei prezentă, învățând să trăiască cu experiența avortului. Spovedania completează psihoterapia, iar amândouă se împletesc, servind aceluiași scop: vindecarea.

Programul „Călătoria” este derulat în parteneriat cu asociația britanică „Care Confidential”.

Mai multe detalii despre acest program și modul în care puteți depune propria mărturie și apela la serviciile noastre specializate, pe website-ul „Rupe tăcerea”,www.rupetacerea.ro


 

 

 

 

0
0
0
s2sdefault

Căutare site

Noutăți Magazin

Abonare Buletin Informativ

Parteneri

BannerFamOrtodoxa

Banner milo 2

 

 

Acest site foloseste cookies pentru cea mai buna experienta de navigare pe site-ul nostru. Daca continuati navigarea inseamna ca sunteti de acord cu aceste conditii.
Accept Refuz