Dragii noștri prieteni,

Postul cel Mare, al Sfintelui Paști, a început, cu ajutorul lui Dumnezeu, ieri, 27 februarie.  În primele zile ale postului în bisericile noastre se citește/cântă Canonul cel Mare al Sfântului Andrei Criteanul. 

Părintele Alexander Schmemann spune despre acest canon că are rolul „să ne descopere păcatul și, astfel, să ne conducă spre pocăință; să descopere păcatul, nu prin definiții și însiruiri, ci printr-o adânca meditație asupra măreței istorii biblice, care este, cu adevărat, o istorie a păcatului, a pocăinței și a iertării“. 

Fiecare eveniment evocat în acest canon este prezentat și ca realitate a vieții noastre, oferindu-ne ocazia să conștientizăm păcatul, să ne pocăim și să nădajduim în mila lui Dumnezeu. 

Să avem un post binecuvântat, cu folos și ajutor de la Bunul Dumnezeu! 
Postul
16996302_698002023714279_6166552496149951351_n              
                Cuvântul de învățătură
             al Părintelui Arsenie Boca
Fragment din Lumina de pe munte

”Iată ce ne învaţă Iisus: mai întâi însuşi a postit. Nu i-a trebuit, dar va zice cândva: «Pildă de viaţă v-am dat vouă!». Deci nouă ne trebuie post, pentru înfrânarea patimilor, pentru subţierea minţii, pentru sporirea în noi a Duhului Sfânt, care ne descoperă căile mântuirii. Postul ne ajută să înţelegem rosturile mai mari ale lui Dumnezeu cu omul. El e un toiag de drum prin viaţa aceasta cu trup pieritor spre veacul viitor, în care trebuie să ne deprindem de-aici.

Dar să nu ţinem postul într-un înţeles îngust. (Sublinierea noastră) Căci sunt unii care cred că a nu mânca carne, şi cele asemenea, ar fi tocmai de ajuns ca săse cheme că ai postit. Nu mănânci carne de porc, dar carne de om mănânci: clevetind, muşcând cu gura, osândind cu vorba şi ucigând cu gândul. Postul nu e, mai ales în creştinism, numai un regim al stomacului. [...]  A face din post numai o chestiune de stomac însemnează a îngusta rostul cu care a postit Iisus; - ceea ce ar fi o ocară. [...]
Iată cum vede Domnul nevoinţa postului: tot ca o împlinire cu lucrul, o trăire a iubirii de oameni. (Sublinierea noastră) Dar lucru vrednic de luat aminte din cuvântul acesta sunt urmările unui atare post; urmări cu refacerea sufletului tău şi urmări pentru o ţară de oameni. De bună seamă că un atare post, ţinut la o înălţime de vederi, e un egal al rugăciunii neîncetate, care, amândouă reţin pe Dumnezeu în zidire şi scot afară pe draci.” 

Sursa text: Părintele Arsenie Boca - Cuvinte Vii, Editura Charisma, Deva, 2006, pp. 42, 43 
 

Vă mulțumim tuturor celor care ați participat săptămâna trecută le dubla lansare de carte organizată de noi. Prezența dumneavoastră a contribuit la frumusețea și dinamica evenimentului, suntem bucuroși să știm că cele două cărți lansate vor fi citite de dumneavoastră! Așteptăm pe adresa noastră, Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea., părerea dumnea-voastră despre eveniment, invitați și. desigur, despre cele două cărți după ce le veți fi lecturat.


Pentru cei care nu ați putut fi prezenți la eveniment, vă anunțăm că cele două cărți lansate pot fi cumpărate de la sediul nostru sau comandate din magazinul nostru online astfel:
CARTILE2
INVITAȚII
0
0
0
s2sdefault

Căutare site

Noutăți Magazin

Abonare Buletin Informativ

Acest site foloseste cookies pentru cea mai buna experienta de navigare pe site-ul nostru. Daca continuati navigarea inseamna ca sunteti de acord cu aceste conditii.