Părintele Nicolae Bordaşiu, la Biserica Şerban Vodă din Bucureşti: "Crampeie din Istoria Rugului Aprins şi a temniţelor comuniste, povestite pe viu!"

VEZI mai jos inregistrarea video integrala:

   
 
Părintele Nicolae Bordaşiu, la Biserica Şerban Vodă - Rugul Aprins, 120 de minute de istorie 

CruceaPatriarhalamPărintele Nicolae Bordașiu, membru de onoare al Fundației Creștine Părintele Arsenie Boca, a primt anul acesta cea de-a treia Cruce Patriarhală - după cele primite de la Patriarhul Justinian Marina și Patriarhul Teoctist - în cadrul unui moment solemn în timpul Sfintei Liturghii, de sărbătoarea Sfântului Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor și al Catedralei patriarhale.

Patriarhul României a oferit Crucea patriarhală, cea mai înaltă distincție a Patriarhiei Române, unor foști deținuți politici care au suferit in temnitele comuniste: Octav Bjoza (președintele Asociației Foștilor Deținuți Politici din România),  Radu  Ciuceanu 

prbordasiu si patriarhul     (directorul Institutului Național pentru Studiul Totalitarismului al Academiei Române), Micaela Ghițescu, Preotul Nicolae Bordașiu, Preotul Mircea Gorețchi, Acad. Alexandru Zub, Demostene Andronescu.
„Am onorat pe o parte din cei care sunt în viață și au pătimit în închisorile comuniste. În mod simbolic, fiecare persoană a primit „Crucea patriarhală” pentru că a purtat crucea lui Hristos în închisoare. Ei reprezintă o categorie de mărturisitori ai credinței în timpuri foarte grele când mulți au mărturisit credința cu prețul vieții lor”, a spus Patriarhul României, conform Basilica.ro.


Decorarea foștilor deținuți politici de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel

patriarhul justinianPatriarhul Justinian Marina
Cu 48 de ani în urmă, la Biserica Sfântul Andrei de pe şoseaua Chitilei, avea să fie hirotonit preot de către patriarhul de vrednică pomenire Justinian Marina, Părintele Nicolae Bordaşiu. De atunci an de an, de ziua Sfântului Andrei, părintele revine în acelaşi loc - chiar dacă de-a lungul timpului, la Biserica Sfântul Andrei s-au schimbat de mai multe ori sflujitorii Sfântului Altar - să-şi aducă rugăciunea de mulţumire pentru darul pe care i l-a făcut lui, Dumnezeu. 

Cu câteva ore în urmă (n.n. duminica, 3 dec. 2017), la Biserica Şerban Vodă din Bucureşti - Pr. paroh Dinu Pompiliu - acelaşi neobosit Părinte ne-a prezentat frânturi din istoria Rugului Aprins de la Mânăstirea Antim, pe care le-a trăit alături de alţi mari teologi şi intelectuali români şi care au dus la condamnarea sa la 20 de ani de temniţă, dar nu a uitat să îl evoce pe cel care pe nedrept fusese cunoscut ca “patriarhul roşu” - PF Justinian Marina.

Într-un limbaj cu fir logic coerent-desăvârşit şi cu o abordare limpede a evenimentelor trăite, Părintele Nicolae Bordaşiu a readus la lumină anii “grei, dar frumoşi”, insistând: “să credeţi că fiecare epocă îşi are şi greutăţile şi bucuriile ei şi fiecare epocă îşi are slujitorii săi în biserică; unul dintre aceştia a fost patriarhul Justinian Marina.”

Dintre cei opt profesori pe care comuniştii i-au aprobat pentru Seminarul Teologic din Bucureşti, patru erau foşti deţinuţi politici, oameni de mare valoare. Şi aceasta s-a reuşit prin diplomaţia şi înţeleapta lucrare a patriarhului Justinian Marina. Părintele Gheorghe Calciu Dumitreasa a predat Vechiul şi Noul Testament, Gheorghe Muşu - istorie şi limbi clasice (latină, greacă), părintele Anatolie Zarea - limba rusă, iar părintele Nicolae Bordaşiu preda seminariştilor dogmatica, “matematica teologiei”, după cum el însuşi o numeşte: “din august 1968 şi până în februarie 1969 s-a luptat Patriarhul Justinian să fim profesori la Seminar (...) apoi ne-a chemat la el (...) şi ne-a zis: <Voi aţi fost închişi. Să nu mai faceţi politică. De acum politica o fac eu. Voi, să creaţi caractere şi preoţi bine pregătiţi, ca să înfrângă propaganda comunistă!>”

Părintele a mărturisit că, oricât au fost de grei, în cei 9 ani de temniţă, nu s-a gândit niciodată că îşi va găsi acolo sfârşitul cel lumesc, ba chiar ştia sigur că nu se va întâmpla aceasta. A crezut cu toată tăria în cuvintele Pr. Arsenie Boca, cel care l-a sfătuit, în momente de grea cumpănă, pe când se ascundea prin Banat de prigonitorii săi: “Nu pleca în Iugoslavia. Vei fi închis, dar nu vei muri în închisoare!”. Credinţa în Dumnezeu şi cuvintele profetice ale prietenului şi sfătuitorului său, Pr. Arsenie Boca, i-au dat Părintelui Bordaşiu putere să lupte cu necredinţa comunistilor, să-şi depăşească barierele fireşti ale trupului şi să facă neputincioase toate încercările ateilor de a-l birui şi a-l supune.
Transmisiunea în direct a conferinţei din Biserica Şerban Vodă din Bucureşti a putut fi urmărită LIVE în paginile www.lacasuriortodoxe.ro şi www.lonews.ro şi site-urile partenere, iar cu binecuvântarea PS Părinte Vincenţiu, în paginile întregii reţele a Episcopiei Sloboziei şi Călăraşilor - protopopiate, biserici şi mânăstiri din cadrul eparhiei, înscrise în reţeaua www.sf-esc.ro.

Sursa texte: basilica.ro, activenews.ro, lonews.ro

0
0
0
s2sdefault

Căutare site

Noutăți Magazin

Abonare Buletin Informativ

Acest site foloseste cookies pentru cea mai buna experienta de navigare pe site-ul nostru. Daca continuati navigarea inseamna ca sunteti de acord cu aceste conditii.
Accept Refuz