01-IPS_Justinian_w747_h373_q100IPS Arhiepiscop Justinian Chira (28 mai 1921 Plopiș, România -30 octombrie 2016 Baia Mare, România)
300
IPS Arhiepiscop Justinian Chira
IPS Arhiepiscop Justinian, „voievodul spiritual al Maramureșului”

Vrednicul de pomenire Înaltpreasfințitul Arhiepiscop Justinian Chira a fost „voievodul spiritual al Maramureșului”, iar „Mănăstirea Rohia, Eparhia Maramureșului și Sătmarului îi datorează extraordinar de mult Înaltpreasfințitului Justinian”, a spus Înaltpreasfințitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului.

IPS Arhiepiscop Justinian a trecut la Domnul duminică 30 octombrie, la ora 10.30, în urma unui infarct miocardic acut, după 95 de ani de viață pământească. Trupul neînsuflețit al IPS Justinian se află depus în Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare. Privegherea va continua până la slujba de înmormântare, care va fi săvârșită joi, 3 noiembrie, ora 12.00, avându-l în fruntea soborului slujitor pe Înaltpreasfințitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului. Privegherea va fi întreruptă doar de programul liturgic al Catedralei (Sfânta Liturghie și Slujba Vecerniei). Slujba de înmormântare va fi precedată de săvârșirea Sfintei Liturghii Arhierești.
Miercuri, 2 noiembrie, începând cu ora 18.00, se va săvârși slujba de pomenire de către Prea­sfințitul Iustin Sigheteanul, Arhiereul-vicar al Episcopiei Ma­ramureșului și Sătmarului. După slujba înmormântării, sicriul cu trupul neînsuflețit al IPS Arhiepiscop Justinian va fi condus pe ultimul drum către Mănăstirea de metanie de la Rohia, unde va fi așezat în locul de veci. .
„Înaltpreasfințitul Justinian poate fi numit metaforic voievodul spiritual al Maramureșului deoarece pentru zona de nord a țarii a fost o persoană unică, de fapt, cu Înaltpreasfinția Sa se încheie un capitol din istoria zbuciumată a spiritualității noastre. Mănăstirea Rohia, Eparhia Ma­ramureșului și Sătmarului îi datorează extraordinar de mult Înaltpreasfințitului Justinian. Să nu mai adăugăm și faptul că a fost un număr de ani și Episcop vicar la Cluj”, a spus IPS Mitropolit Andrei.
„Peste tot rămâne icoana unui om deosebit, a unui părinte spiritual care a mângâiat, a întărit, a vindecat răni sufletești și a ajutat cât de mult a putut ajuta. A plecat la Dumnezeu într-o zi de duminică tocmai în timp ce se oficia Sfânta Liturghie și ne aducem aminte cu nostalgie că și venirea sa pe lume a avut loc tot într-o zi de duminică, în mai 1921. E greu de cuprins o personalitate spirituală care din cale-afară te impresionează și care lasă o dâră de lumină în istoria Bisericii noastre Ortodoxe Române”, a mai spus ierarhul. „Când clopotele au început să bată vestind cu tristețe mutarea Dincolo a Înaltpreasfințitului Arhiepiscop Iustinian Chira, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, clerul și credincioșii din Episcopia Covasnei și Harghitei, dimpreună cu ierarhul lor, Preasfințitul Andrei, sunt alături de Preasfințitul Arhiereu-Vicar Iustin Sigheteanul și de poporul lui Dumnezeu al Eparhiei Ma­ramureșului și Sătmarului. La ceasul despărțirii de părintele duhovnicesc <Sfântul Maramu­reșului>,aducem un omagiu pios de prețuire și de rugăciune înaintea Tronului Ceresc, încre­dințați fiind că Hristos Domnul, biruitorul morții îi va așeza sufletul împreună cu îngerii din ceruri”, se arată într-un mesaj al biroului de presă al Episcopiei Covasnei și Harghitei.Stareț al Mănăstirii Rohia
14465
IPS Arhiepiscop Justinian Chira
Născut din părinții Ilie și Maria, țărani evlavioși, la data de 28 mai 1921, în satul Plopiș, comuna Șișești, județul Mara­mureș, având numele de botez Ioan. În zorii zilei de 12 martie 1941 închide ușa casei din satul natal, iar pe seară intră pe poarta Mănăstirii „Sfânta Ana” din Rohia. După un an, la 2 martie 1942 este tuns în monahism și primește numele Justinian. La 15 august 1942, în ziua Praznicului Adormirii Maicii Domnului, Episcopul Nicolae Colan al Vadului, Feleacului și Clujului îl hirotonește diacon pe seama Mănăstirii „Sfânta Ana” din Rohia. Ierodiaconul Justinian este recrutat și încorporat de către ocupanții maghiari, fiind soldat în armata maghiară – compania antiaeriană de la Miskolc – în perioada 22 noiembrie 1942 – 10 martie 1943.
La puțin timp după lăsarea la vatră, este hirotonit preot pe seama Mănăstirii „Sfânta Ana” din Rohia, la data de 17 aprilie 1943, de către Episcopul Nicolae Colan. După ce starețul Nifon Matei a trecut la cele veșnice, în locul lui este numit, la data de 25 iunie 1944, tânărul ieromonah Justinian Chira, care, la vârsta de 23 de ani, a preluat această funcție într-o perioadă foarte grea pentru mănăstiri. În anul 1948 este ridicat la rangul de protosinghel, iar în anul 1967, la propunerea Episcopului Teofil Herineanu al Vadului, Feleacului și Clujului, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române îl ridică la rangul de arhimandrit. Episcop la Cluj Napoca și Baia Mare Tot la propunerea Episcopului Teofil Herineanu, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române îl ridică la treapta de arhiereu, la data de 9 iunie 1973, fiind hirotonit ca episcop vicar al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Vadului, Feleacului și Clujului, la 9 septembrie 1973, și primind supranumele de „Maramure­șeanul”.
După revoluția din 1989 s-a reînființat Episcopia Ortodoxă a Maramureșului și Sătmarului. La data de 22 septembrie 1990, Adunarea Națională Bisericească îl alege episcop în fruntea acestei eparhii, iar la 11 noiembrie 1990 este întronizat la Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Baia Mare (vechea Catedrală), de către Înaltprea­sfințitul Părinte Dr. Antonie Plămădeală – Mitropolitul Ardealului.
mar-11 Ca episcop titular a înființat secția de Teologie Ortodoxă din cadrul Facul­tății de Litere din Baia Mare, Seminarul Teologic Ortodox „Sf. Iosif Mărturisitorul” din Baia Mare, revista eparhială „Graiul Bisericii Noastre”, și a pus piatra de temelie la zeci de biserici de enorie și de mănăstiri. La întronizarea sa erau 3 mănăstiri, după 26 de ani de activitate pastorală, în eparhia Maramureșului și Sătmarului sunt în prezent 30 de mănăstiri și 10 schituri. La 13 decembrie 2009 a fost ridicat la rang de Arhiepiscop onorific, de către Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, în Catedrala „Sfânta Treime” din Baia Mare.

Zece citate celebre ale
IPS Arhiepiscop Iustinian Chira

  1. Rugăciunea are darul de a face să picure în suflet neîncetatul izvor al bucuriei. Sufletul din care nu se înalţă spre Cer glas de rugăciune este asemenea unei case pustii, plină de păienjeniş, locuită numai de păsările întunericului. Un suflet care nu se ştie ruga, nu va şti ce-i fericirea, chiar de ar avea toate bogăţiile pământului. Rugăciunea adevărată este trudă sfântă.
  1. Când ești mâhnit, când ești necăjit, când ai ispite, nu te tulbura. Du-te la fratele tău și intră în vorbă cu el: „Ce faci, frate?”. Fără să-i spui că ai venit fiindcă ești tare neliniștit. Discută banalități. Tristețea se poate risipi și primești putere din puterea lui.
  1. Trebuie să ne păstrăm și să ne cultivăm dorul de Dumnezeu, dorul de Maica Domnului, dorul de sfinți. Să căutăm să anulăm barierele care ne răcesc sufletește, care ne împietresc, prin care uităm de Dumnezeu.
fpsic1
IPS Arhiepiscop Justinian Chira
  1. Când un om reușește să iubească, în adevăratul înțeles al cuvântului, se îndumnezeiește, devine asemenea cu Dumnezeu.
  1. Prin răbdare ajungi să‑l iubești pe fratele tău, să‑l ierți pe fratele tău, să‑l respecți pe fratele tău, să vezi că‑i mai bun decât tine, să vezi că‑i mai frumos decât tine, să vezi că‑i mai harnic decât tine. Prin răbdare le vezi pe toate acestea. Abia atunci te ridici.
  1. Cea mai puternică rugăciune este pomenirea numelui lui Iisus Hristos. Cu răbdare și practică, rugăciunea lui Iisus ajunge să facă parte din viața noastră, la fel ca aerul pe care-l respirăm.
  1. Când Iisus este cunoscut şi ascultat cu adevărat, atunci se face pace şi în suflet, şi în familie, şi în ţară, şi în lume.
  1. Omul, abuzând de libertatea pe care a primit-o de la Dumnezeu, a căzut din starea lui cea dintâi şi, din stăpân a devenit rob, rob al instinctelor; toate s-au întunecat înlăuntrul lui,iar odată cu căderea lui s-a tulburat toată creaţia.
  1. Stresul se creează din grija exagerată. Din grijă şi iar din grijă. Toate relele vin din această exagerată grijă…
  1. Voi sta la poarta Raiului şi voi aştepta să sosiţi cu toţii acolo!
Sursa text si imagini: http://ziarullumina.ro/ si http://basilica.ro/
0
0
0
s2sdefault

Căutare site

Noutăți Magazin

Abonare Buletin Informativ

Acest site foloseste cookies pentru cea mai buna experienta de navigare pe site-ul nostru. Daca continuati navigarea inseamna ca sunteti de acord cu aceste conditii.