“Cărarea Împărăţiei” a fost tradusă în engleză –“The Path to the Kingdom”

Prima zi a Târgului Naţional de Carte şi Revistă Religioasă de la Sibiu a adus câteva evenimente deosebite pentru mediul cultural sibian, între acestea cele mai importante fiind lansările de carte. Sute de oameni au umplut până la refuz foaierul Bibliotecii „ASTRA“, unde au fost lansate în seara zilei, cele trei volume.

1140

La eveniment au participat Înaltpreasfinţitul Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, Preasfinţitul Daniil al Episcopiei Dacia Felix şi alţi oaspeţi.

Prezentarea primei lucrări, traducerea în limba engleză a cărţii „Cărarea Împărăţiei“, scrisă de părintele Arsenie Boca, a fost făcută de PS Episcop Daniil, ucenic al marelui duhovnic din Ardeal. Ierarhul a salutat apariţia acestei traduceri la Editura „Charisma“ din Deva şi a subliniat faptul că teologia părintelui Arsenie Boca şi personalitatea sa vor fi mult mai bine cunoscute în Occident prin această traducere a lui Ioan Socol.

„Începând de astăzi, sperăm ca lucrarea părintelui Arsenie Boca în limba engleză să aibă un impact deosebit, pozitiv, să aibă efecte şi să aducă roade bune pentru românii din Statele Unite ale Americii şi Canada, care poate şi-au uitat graiul, pentru cititorii de limbă engleză, pentru creştinii britanici şi pentru toţi cei care doresc să cunoască o parte din spiritualitatea noastră creştin-ortodoxă, exprimată şi concentrată în această carte a părintelui nostru Arsenie“, a spus PS Episcop Daniil.

La rândul său, traducătorul cărţii, Ioan Socol a dorit să sublinieze în câteva cuvinte dificultatea traducerii unei astfel de lucrări, pentru care a fost nevoit să studieze îndelung opera părintelui Arsenie Boca.

Documente din Arhivele Securităţii

A doua lansare a serii a avut în prim-plan tot memoria părintelui Arsenie Boca. Primul volum al lucrării „Arsenie Boca în Arhivele Securităţii“, realizat de Florian Bichir, Romeo Petraşciuc şi Raluca Toderel, aduce cititorilor documente inedite din Arhivele fostei Securităţi, prin care sunt scoase la iveală noi informaţii cu privire la viaţa părintelui Arsenie.

„Părintele Arsenie Boca reprezintă o parte a istoriei noastre, pe care încă nu ne-am asumat-o. A fost urmărit sub patru regimuri, din 1943, sub guvernarea Antonescu, apoi sub comunişti şi până la moarte. A fost verificat până în 1989, iar primul raport al autorităţilor lui Antonescu arată că părintele Arsenie nu a avut nici o implicare politică, ci că a fost dedicat Bisericii Ortodoxe Române. La două luni după ce şi-a dat seama că este urmărit, părintele Arsenie a cerut autorităţilor să înfiinţeze un post de jandarmi lângă Mănăstirea de la Sâmbăta de Sus, pentru a arăta că nu are nimic de ascuns şi că nu se întâmplă nimic acolo. Prin aceste documente se restituie adevărul cu privire la părintele Arsenie Boca, acuzat pe nedrept de unii că ar fi colaborat cu legionarii şi se arată că părintele a fost un duhovnic care a slujit cu devotament Biserica străbună“, a spus Florian Bichir. Următoarele volume din această lucrare vor aduce la lumină alte documente din Arhivele Securităţii, prin care anumite aspecte din viaţa marelui duhovnic vor fi mai bine cunoscute.

Florian Bichir a mai prezentat şi cea de-a treia lucrare lansată la Sibiu, apărută ca şi primul volum din documentele privitoare la părintele Arsenie Boca, tot la Editura Agnos din Sibiu. Autorul a subliniat personalitatea lui George Racoveanu, un teolog mai puţin cunoscut, care a suferit mult de pe urma ororilor comuniste.

“Părintele Arsenie a adus lumină“

Prezent la festivitatea prin care s-au lansat cele trei lucrări, IPS Mitropolit Laurenţiu i-a felicitat pe autori şi pe editori pentru lucrările aduse la acest târg. Ierarhul a vorbit apoi despre personalitatea părintelui Arsenie Boca şi despre viaţa sa duhovnicească.

 

690677

„Am venit să binecuvintez pe toţi cei care gustă din spiritualitatea ortodoxă, din învăţăturile şi din mesajele lăsate de părintele Arsenie Boca. Cărarea Împărăţiei este pentru noi o şansă, un deziderat şi nu este altceva decât calea mântuirii. Este foarte greu să mergi pe calea cea strâmtă şi mult mai uşor să mergi pe calea cea largă, a pierzaniei, unde fiecare se călăuzeşte pe sine însuşi. În momentul în care Îl avem Călăuzitor pe Mântuitorul Iisus Hristos, suntem salvaţi. În viaţa duhovnicească, nu ajungem nici la prima staţie dacă nu-L urmăm pe Hristos. Mă bucur că sunt atât de mulţi credincioşi la acest eveniment şi că toţi simţiţi duhul unei vieţi deosebite pentru că, pe unde a trecut, părintele Arsenie Boca a lăsat ceva. De la Sâmbăta de Sus la Prislop, de la Drăgănescu până la acele locuri întunecate, părintele a adus lumină. Cei care au simţit atunci lumina, o mărturisesc şi acum“, a spus IPS Mitropolit Laurenţiu.

Sursa: Ziarul Lumina
0
0
0
s2sdefault

Căutare site

Noutăți Magazin

Abonare Buletin Informativ

Acest site foloseste cookies pentru cea mai buna experienta de navigare pe site-ul nostru. Daca continuati navigarea inseamna ca sunteti de acord cu aceste conditii.