Program privegheri de toata noaptea - Sf. Manastire ANTIM, Bucuresti

ManANTIM

Programul slujirii ierarhilor Bisericii Ortodoxe Române în ziua Sărbătorii Intrarea în biserică a Maicii Domnului

intrarea in biserica a maicii domnului 1 1

În ziua Sărbătorii Intrarea în biserică a Maicii Domnului, membrii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române vor sluji după următorul program, transmis de Radio Trinitas:

Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, va participa la Sfânta Liturghie în Paraclisul Sfântul Ierarh Grigorie Luminătorul din Reședința Patriarhală.

Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, va sluji la Mănăstirea Peștera din județul Neamț.

Înaltpreasfințitul Părinte Laurenţiu, Mitropolitul Ardealului, va sluji în Parohia Tohanu Nou, jud. Braşov.

sf grigorie teologulSf. Ierarh Grigorie Teologul
„Grigorie, care ca poet nu putuse totdeauna să se ţină în frâu, zugraveste direct şi indirect viaţa ascetică pe care a trăit-o. Atunci cand, in varstă fiind, tinerii l-au întrebat despre asceză, le-a spus:
«Trupul, fiii mei. Acesta se răzvrăteşte şi tulbură pe tânăr. E trebuinta de multe nevoinţe; apoi se linişteşte. Pântecele nu mi l-am simţit îndestulat. Mă ridicam de la masă înainte de a mă satura. De cum vedeam că mă stăpâneşte mânia, mă sălbăticeam asupra ei ca o fiară. Aşa mă lăsa în pace. Iar noaptea? Ce era cu noptile lungi de iarnă? Iarăşi luptă şi război. Pe pământ dormeam, fiii mei. Şi patul – lângă mine. Mă acopeream cu nişte zdrenţe. Atipeam puţin – scurtă vreme. Apoi iarăşi în picioare. Rugăciune si matanii. Adesea genunchii îmi sângerau şi rănile rămâneau mult timp deschise. Mă rugam şi îngenuncheam. Imi plângeam slabiciunile şi lacrimi amare îmi ardeau ochii.»" (Sursa: Stelianos Papadopoulos, “VULTURUL RĂNIT – Viața Sfântului Grigorie Teologul”, Editura Bizantină, București, 2002)
                                                                                 Biserica de lemn Sf.Ier. Grigorie Teologul din Alexandria; Click pe imagine pentru a măriDSCN4233

Alexandria, municipiul de reședință al județului Teleorman, găzduiește un locaș de cult distinct. La ieșirea din oraș, pe teritoriul fostei Unități Militare, s-a construit o casă a Domnului, Biserica „Sfântul Ierarh Grigorie Teologul”, lăcaș sfânt care a început să funcționeze pe 25 ianuarie 2015, odată cu serbarea hramului. Aici slujește părintele paroh Daniel Constantin Dumitru, prieten al fundației noastre, care ne-a făcut bucuria de a ne fi alături în câteva dintre pelerinajele organizate de fundația noastră în vara trecută. Vizita noastră la Biserica Sf. Ierarh Grigorie Teologul (30 iulie 2017) a fost plină de căldură și bucurie, am participat la Sf. Liturghie și am stat de vorbă cu Pr. Daniel, am văzut acolo cum numai iubirea și profunda credință în Dumnezeu poate „muta munții” și construi sfinte locașuri.  Puteți citi și vedea mai multe imagini prilejuite de vizita noastră acolo accesând acest link.

P1140733< Foto: 30 iulie 2017, în vizită la Părintele Daniel și Biserica din lemn Sf. Ier.Grigorie Teologul; Pentru a mări, dați click pe imagine
Părintele Daniel Constantin Dumitru este originar din județul Prahova, actualmente locuind în București și făcând naveta, biserica neavând încă o casă parohială. Este preot din anul 2012 și consideră că spre slujire pur și simplu te cheamă Dumnezeu fără să-ți dai seama: „Conform spuselor Domnului nostru Iisus Hristos, mulți chemați, puțini aleși. Noi toți suntem chemați, dar dacă nu răspundem chemării Lui, atunci nu devenim aleși. Dumnezeu are răbdare cu noi și ne așteaptă pe toți. Dacă preotul păstrează această conștiință curată, că este slujitor al lui Dumnezeu și este iconom al tainelor lui Dumnezeu, cu siguranță, harul este cel care capătă întâietate și atunci nu se mai pune problema dacă alegi.” (extras din interviul acordat de Pr. Daniel Dumitru ziarului „Liber în Teleorman”)

P1140715

Vă anunțăm cu bucurie, pe toți membrii si prietenii fundației noastre, că părintele Daniel ne-a prezentat Proiectul iconografic pentru pictarea Bisericii „Sf Grigorie Teologul”. Mai jos redăm câteva detalii ale acestui proiect.
Pe toți cei care doriți să ajutați la pictarea Bisericii, vă rugăm să sunați la numărul de telefon al părintelui Daniel Constantin Dumitru: 0721937427. Pictarea bisericii începe luna aceasta.

SfGrigorieTeologulPatria Sfântului Grigorie, Cuvântătorul de Dumnezeu (Teologul), era a doua parte a Capadociei, cetatea Nazianz, de unde se numeşte şi Nazianz. Părinţii lui erau de bun neam şi cinstiţi, tatăl său avea acelaşi nume de Grigorie, iar maica lui se numea Nona. Însă tatăl său era mai înainte în necredinţă, fiind născut de părinţi necredincioşi, din tată elin şi din maică evreică, şi amândurora le urmă în parte, atât cu rătăcirea elinească, cât şi cu necredinţa iudeilor, precum este credinţa cea rea a ipsistarilor.

Iar maica Sfântului Grigorie, fericită Nona, era creştină drept-credincioasă, născută din părinţi creştini, crescută din scutece întru dreapta credinţă şi în frica de Dumnezeu, care este începutul înţelepciunii; ea era bine învăţată, iar prin judecăţile lui Dumnezeu a fost însoţită cu bărbat necredincios, ca să-l aducă şi pe acela la sfânta credinţă şi să se sfinţească bărbatul necredincios, după cuvântul apostolului, prin femeia credincioasă, care lucru s-a făcut.

Fericită Nona, sfătuind totdeauna pe bărbatul său cu cuvinte de Dumnezeu înţelepţite şi cu dinadinsul rugându-se lui Dumnezeu pentru dânsul, l-a dus la creştinătate. Cu ajutorul lui Dumnezeu, i s-a făcut bărbatului ei o vedenie în vis că aceasta: i se părea cântând cuvinte din psalmul lui David, pe care niciodată nu le avea în gura sa, decât numai le auzea cândva de la soţia sa, care adeseori se ruga; el nici nu ştia cum să se roage şi nici nu voia aceasta. Iar cuvintele care se cântau de dânsul în vis, erau acestea:Veselitu-m-am de cei ce mi-au zis: În casa Domnului vom merge. Cu cântarea aceea a simţit în inimă o mare plăcere; apoi, deşteptându-se, se veselea şi a spus soţiei sale. Iar ea înţelegând că singur Dumnezeu cheamă pe bărbatul ei la Sfânta Biserică, a început mai cu dinadinsul a-l învăţa credinţa creştină şi a-l povăţui la calea mântuirii.

D’ale Halloweenului

Pregătirile au început din timp. În ultimii ani, comerţul s-a adaptat şi, astăzi, oferă o recuzită bogată pentru o noapte de groază şi adrenalină. Televiziunile se întrec în a face reclamă evenimentului. Împătimiţi ai sărbătorii, în compania dracilor ( chiar dacă sunt şi costume de zâne, îngeri etc.), beneficiază de timpi de antenă la discreţie. Cu vocea-i răguşită, metalică, Mariana Cojocaru, astrologul de seviciu al postului România TV, anunţă momente favorabile pentru că s-au aliniat nişte planete. VIP-uri de diverse tagme, părinţi şi copii, sunt cuprinşi de febra cumpărăturilor pe ultima sută de metri. Cluburi, restaurante, baruri, pavoazate corespunzător, îşi aşteaptă clienţii.

În unele şcoli şi grădiniţe, din proprie iniţiativă sau la indicaţii de sus, dascăli, elevi, preşcolari, sprijiniţi de părinţi, se întreg în jocuri imaginative care să dea viaţă monştrilor, vampirilor, zombilor, dracilor etc. prin costumaţie şi gesturi adecvate. Sunt persoane care, deşi n-au ajuns încă, acolo, pariază că iadul este fabulous:

hellDaca- i aşa, înseamnă că merge şi un tort ca acesta:

cakehellLa sfârşit, prinţul acestei lumi, sub patronajul căruia are loc sărbătoarea, trage linie şi face socoteala: câte suflete a mai pescuit, individual sau colectiv, temporar sau definitiv.

Sâmbăta trecută mă aflam la o petrecere, invitat de nişte prieteni. O fetiţă de vreo 8-9 ani îmi spunea cu entuziasm că de Halloween se va îmbrăca în drac. O va ajuta mama ei. M-am întristat. Şi dacă dracul ( sau legiunea) delegat de talpa iadului nu va mai pleca de lângă fetiţă sau, Doamne fereşte, va intra întrânsa, ce va urma? Spaimă şi griji, alergat la medici, la psihologi, la parapsihologi, la psihiatri… Asemenea boală, însă, nu se vindecă prin psihoterapii, cu hapuri, cu descântece… “Dar acest neam de demoni nu iese decât numai cu rugăciune şi cu post.” (Matei 17,21) Cei care sunt familiarizaţi cu Biserica, trăind viaţa acesteia, vor fi întâlnit sau vor întâlni asemenea cazuri. Sunt rare, dar sunt.

Dar de ce îngăduie Dumnezeu aşa ceva , chiar şi când e vorba de copii? Ca să-şi vină în simţiri şi părinţii şi copii, şi dascălii, şi educatorii, pentru că nu numai cei mari pot ajuge în iadul “ fabulous”, ci şi copiii:

“Petru: - Mi se pare, cinstite stăpâne, că, deoarece neamul omenesc s-a supus la multe şi nenumărate patimi, cea mai mare parte a Ierusalimului ceresc se va umple de prunci.

Subcategorii