Programul slujirii ierarhilor Bisericii Ortodoxe Române în ziua Sărbătorii Intrarea în biserică a Maicii Domnului

intrarea in biserica a maicii domnului 1 1

În ziua Sărbătorii Intrarea în biserică a Maicii Domnului, membrii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române vor sluji după următorul program, transmis de Radio Trinitas:

Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, va participa la Sfânta Liturghie în Paraclisul Sfântul Ierarh Grigorie Luminătorul din Reședința Patriarhală.

Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, va sluji la Mănăstirea Peștera din județul Neamț.

Înaltpreasfințitul Părinte Laurenţiu, Mitropolitul Ardealului, va sluji în Parohia Tohanu Nou, jud. Braşov.

0
0
0
s2sdefault

sf grigorie teologulSf. Ierarh Grigorie Teologul
„Grigorie, care ca poet nu putuse totdeauna să se ţină în frâu, zugraveste direct şi indirect viaţa ascetică pe care a trăit-o. Atunci cand, in varstă fiind, tinerii l-au întrebat despre asceză, le-a spus:
«Trupul, fiii mei. Acesta se răzvrăteşte şi tulbură pe tânăr. E trebuinta de multe nevoinţe; apoi se linişteşte. Pântecele nu mi l-am simţit îndestulat. Mă ridicam de la masă înainte de a mă satura. De cum vedeam că mă stăpâneşte mânia, mă sălbăticeam asupra ei ca o fiară. Aşa mă lăsa în pace. Iar noaptea? Ce era cu noptile lungi de iarnă? Iarăşi luptă şi război. Pe pământ dormeam, fiii mei. Şi patul – lângă mine. Mă acopeream cu nişte zdrenţe. Atipeam puţin – scurtă vreme. Apoi iarăşi în picioare. Rugăciune si matanii. Adesea genunchii îmi sângerau şi rănile rămâneau mult timp deschise. Mă rugam şi îngenuncheam. Imi plângeam slabiciunile şi lacrimi amare îmi ardeau ochii.»" (Sursa: Stelianos Papadopoulos, “VULTURUL RĂNIT – Viața Sfântului Grigorie Teologul”, Editura Bizantină, București, 2002) 

0
0
0
s2sdefault

SfGrigorieTeologulPatria Sfântului Grigorie, Cuvântătorul de Dumnezeu (Teologul), era a doua parte a Capadociei, cetatea Nazianz, de unde se numeşte şi Nazianz. Părinţii lui erau de bun neam şi cinstiţi, tatăl său avea acelaşi nume de Grigorie, iar maica lui se numea Nona. Însă tatăl său era mai înainte în necredinţă, fiind născut de părinţi necredincioşi, din tată elin şi din maică evreică, şi amândurora le urmă în parte, atât cu rătăcirea elinească, cât şi cu necredinţa iudeilor, precum este credinţa cea rea a ipsistarilor.

Iar maica Sfântului Grigorie, fericită Nona, era creştină drept-credincioasă, născută din părinţi creştini, crescută din scutece întru dreapta credinţă şi în frica de Dumnezeu, care este începutul înţelepciunii; ea era bine învăţată, iar prin judecăţile lui Dumnezeu a fost însoţită cu bărbat necredincios, ca să-l aducă şi pe acela la sfânta credinţă şi să se sfinţească bărbatul necredincios, după cuvântul apostolului, prin femeia credincioasă, care lucru s-a făcut.

Fericită Nona, sfătuind totdeauna pe bărbatul său cu cuvinte de Dumnezeu înţelepţite şi cu dinadinsul rugându-se lui Dumnezeu pentru dânsul, l-a dus la creştinătate. Cu ajutorul lui Dumnezeu, i s-a făcut bărbatului ei o vedenie în vis că aceasta: i se părea cântând cuvinte din psalmul lui David, pe care niciodată nu le avea în gura sa, decât numai le auzea cândva de la soţia sa, care adeseori se ruga; el nici nu ştia cum să se roage şi nici nu voia aceasta. Iar cuvintele care se cântau de dânsul în vis, erau acestea:Veselitu-m-am de cei ce mi-au zis: În casa Domnului vom merge. Cu cântarea aceea a simţit în inimă o mare plăcere; apoi, deşteptându-se, se veselea şi a spus soţiei sale. Iar ea înţelegând că singur Dumnezeu cheamă pe bărbatul ei la Sfânta Biserică, a început mai cu dinadinsul a-l învăţa credinţa creştină şi a-l povăţui la calea mântuirii.

0
0
0
s2sdefault

D’ale Halloweenului

Pregătirile au început din timp. În ultimii ani, comerţul s-a adaptat şi, astăzi, oferă o recuzită bogată pentru o noapte de groază şi adrenalină. Televiziunile se întrec în a face reclamă evenimentului. Împătimiţi ai sărbătorii, în compania dracilor ( chiar dacă sunt şi costume de zâne, îngeri etc.), beneficiază de timpi de antenă la discreţie. Cu vocea-i răguşită, metalică, Mariana Cojocaru, astrologul de seviciu al postului România TV, anunţă momente favorabile pentru că s-au aliniat nişte planete. VIP-uri de diverse tagme, părinţi şi copii, sunt cuprinşi de febra cumpărăturilor pe ultima sută de metri. Cluburi, restaurante, baruri, pavoazate corespunzător, îşi aşteaptă clienţii.

În unele şcoli şi grădiniţe, din proprie iniţiativă sau la indicaţii de sus, dascăli, elevi, preşcolari, sprijiniţi de părinţi, se întreg în jocuri imaginative care să dea viaţă monştrilor, vampirilor, zombilor, dracilor etc. prin costumaţie şi gesturi adecvate. Sunt persoane care, deşi n-au ajuns încă, acolo, pariază că iadul este fabulous:

hellDaca- i aşa, înseamnă că merge şi un tort ca acesta:

cakehellLa sfârşit, prinţul acestei lumi, sub patronajul căruia are loc sărbătoarea, trage linie şi face socoteala: câte suflete a mai pescuit, individual sau colectiv, temporar sau definitiv.

Sâmbăta trecută mă aflam la o petrecere, invitat de nişte prieteni. O fetiţă de vreo 8-9 ani îmi spunea cu entuziasm că de Halloween se va îmbrăca în drac. O va ajuta mama ei. M-am întristat. Şi dacă dracul ( sau legiunea) delegat de talpa iadului nu va mai pleca de lângă fetiţă sau, Doamne fereşte, va intra întrânsa, ce va urma? Spaimă şi griji, alergat la medici, la psihologi, la parapsihologi, la psihiatri… Asemenea boală, însă, nu se vindecă prin psihoterapii, cu hapuri, cu descântece… “Dar acest neam de demoni nu iese decât numai cu rugăciune şi cu post.” (Matei 17,21) Cei care sunt familiarizaţi cu Biserica, trăind viaţa acesteia, vor fi întâlnit sau vor întâlni asemenea cazuri. Sunt rare, dar sunt.

Dar de ce îngăduie Dumnezeu aşa ceva , chiar şi când e vorba de copii? Ca să-şi vină în simţiri şi părinţii şi copii, şi dascălii, şi educatorii, pentru că nu numai cei mari pot ajuge în iadul “ fabulous”, ci şi copiii:

“Petru: - Mi se pare, cinstite stăpâne, că, deoarece neamul omenesc s-a supus la multe şi nenumărate patimi, cea mai mare parte a Ierusalimului ceresc se va umple de prunci.

0
0
0
s2sdefault

sfantul masluSfântul Maslu de obşte în 7 parohii din Protopopiatul Sector 1 Capitală
Începând din acest an, credincioşii din sectorul 1 al Capitalei participă în fiecare zi de luni a fiecarei luni calendaristice la Taina Sfântului Maslu de obşte săvârşită, pe rând, la 7 dintre parohiile din cadrul protopopiatului de sector, informează Ziarul Lumina.
Luni, 1 iunie, Sfântul Maslu de obşte a fost oficiat de 7 preoţi şi un diacon la Biserica „Sfântul Nicolae” – Popa Tatu, unde au participat aproximativ 300 de persoane. „Venit de la Mizil, unde săvârşeam Taina Sfântului Maslu împreună cu preoţii din oraş şi unde veneau 500-600 de credincioşi, am propus această iniţiativă, într-o şedinţă lunară, părintelui protopop, care a fost de acord. La acest proiect, au aderat deja o seamă de biserici, toate cu hramul «Sfântul Nicolae»: Biserica Popa Tatu, Biserica Amzei, Biserica «Sfântul Nicolae»-Tabacu, Biserica Albă, Biserica Manea Brutaru, Biserica «Sfântul Nicolae»-Broşteni şi Biserica «Sfântul Nicolae»-Dintr-o Zi.

0
0
0
s2sdefault

Căutare site

Noutăți Magazin

Abonare Buletin Informativ

Acest site foloseste cookies pentru cea mai buna experienta de navigare pe site-ul nostru. Daca continuati navigarea inseamna ca sunteti de acord cu aceste conditii.