D’ale Halloweenului

Pregătirile au început din timp. În ultimii ani, comerţul s-a adaptat şi, astăzi, oferă o recuzită bogată pentru o noapte de groază şi adrenalină. Televiziunile se întrec în a face reclamă evenimentului. Împătimiţi ai sărbătorii, în compania dracilor ( chiar dacă sunt şi costume de zâne, îngeri etc.), beneficiază de timpi de antenă la discreţie. Cu vocea-i răguşită, metalică, Mariana Cojocaru, astrologul de seviciu al postului România TV, anunţă momente favorabile pentru că s-au aliniat nişte planete. VIP-uri de diverse tagme, părinţi şi copii, sunt cuprinşi de febra cumpărăturilor pe ultima sută de metri. Cluburi, restaurante, baruri, pavoazate corespunzător, îşi aşteaptă clienţii.

În unele şcoli şi grădiniţe, din proprie iniţiativă sau la indicaţii de sus, dascăli, elevi, preşcolari, sprijiniţi de părinţi, se întreg în jocuri imaginative care să dea viaţă monştrilor, vampirilor, zombilor, dracilor etc. prin costumaţie şi gesturi adecvate. Sunt persoane care, deşi n-au ajuns încă, acolo, pariază că iadul este fabulous:

hellDaca- i aşa, înseamnă că merge şi un tort ca acesta:

cakehellLa sfârşit, prinţul acestei lumi, sub patronajul căruia are loc sărbătoarea, trage linie şi face socoteala: câte suflete a mai pescuit, individual sau colectiv, temporar sau definitiv.

Sâmbăta trecută mă aflam la o petrecere, invitat de nişte prieteni. O fetiţă de vreo 8-9 ani îmi spunea cu entuziasm că de Halloween se va îmbrăca în drac. O va ajuta mama ei. M-am întristat. Şi dacă dracul ( sau legiunea) delegat de talpa iadului nu va mai pleca de lângă fetiţă sau, Doamne fereşte, va intra întrânsa, ce va urma? Spaimă şi griji, alergat la medici, la psihologi, la parapsihologi, la psihiatri… Asemenea boală, însă, nu se vindecă prin psihoterapii, cu hapuri, cu descântece… “Dar acest neam de demoni nu iese decât numai cu rugăciune şi cu post.” (Matei 17,21) Cei care sunt familiarizaţi cu Biserica, trăind viaţa acesteia, vor fi întâlnit sau vor întâlni asemenea cazuri. Sunt rare, dar sunt.

Dar de ce îngăduie Dumnezeu aşa ceva , chiar şi când e vorba de copii? Ca să-şi vină în simţiri şi părinţii şi copii, şi dascălii, şi educatorii, pentru că nu numai cei mari pot ajuge în iadul “ fabulous”, ci şi copiii:

“Petru: - Mi se pare, cinstite stăpâne, că, deoarece neamul omenesc s-a supus la multe şi nenumărate patimi, cea mai mare parte a Ierusalimului ceresc se va umple de prunci.

0
0
0
s2sdefault

sfantul masluSfântul Maslu de obşte în 7 parohii din Protopopiatul Sector 1 Capitală
Începând din acest an, credincioşii din sectorul 1 al Capitalei participă în fiecare zi de luni a fiecarei luni calendaristice la Taina Sfântului Maslu de obşte săvârşită, pe rând, la 7 dintre parohiile din cadrul protopopiatului de sector, informează Ziarul Lumina.
Luni, 1 iunie, Sfântul Maslu de obşte a fost oficiat de 7 preoţi şi un diacon la Biserica „Sfântul Nicolae” – Popa Tatu, unde au participat aproximativ 300 de persoane. „Venit de la Mizil, unde săvârşeam Taina Sfântului Maslu împreună cu preoţii din oraş şi unde veneau 500-600 de credincioşi, am propus această iniţiativă, într-o şedinţă lunară, părintelui protopop, care a fost de acord. La acest proiect, au aderat deja o seamă de biserici, toate cu hramul «Sfântul Nicolae»: Biserica Popa Tatu, Biserica Amzei, Biserica «Sfântul Nicolae»-Tabacu, Biserica Albă, Biserica Manea Brutaru, Biserica «Sfântul Nicolae»-Broşteni şi Biserica «Sfântul Nicolae»-Dintr-o Zi.

0
0
0
s2sdefault

VOPANA AnIV/2017/Buletin nr.365 +5/ ediţie de seara  - Sinele, eul, aseitatea

botezul domnului de avva ghelasieBotezul Domnului, sculptură realizată de părintele Ghelasie de la Frăsinei (Sursa foto)

In Crez sau Simbolul Credintei, printre altele, se spune asa: „Si iarasi va sa vina cu slava, sa judece viii si mortii, a Carui Imparatie nu va avea sfarsit.(…) Astept invierea mortilor. Si viata veacului ce va sa fie. Amin”

In mentalitatea noastra de crestini superficiali in ortopraxie, credem ca, indata ce omul paraseste aceasta lume, ajunge in rai, fie in chip de inger, fie in chip de stea care straluceste pe cer. De aici, probabil, acele stele in cinci colturi, pe Aleea Celebrităţii din Hollywood, obicei preluat, prin imitatie, si in Romania.

0
0
0
s2sdefault

Inaltarea Sfintei Cruci (Sursa foto); Click pe fotografie pentru a mari

13 inaltarea sfintei cruciDespre sfanta Cruce s-a vorbit in aceste zile, dar nu s-a amintit de faptul istoric in care s-a intamplat cinstirea sfintei Cruci. Voi aminti ceva acum, apoi vreau sa va aduc aminte ca sfanta Cruce are doua intelesuri: sfanta Cruce ca obiect pe care a fost jertfit Iisus Hristos Dumnezeul nostru, deci altarul Lui, obiectul de osanda la rastignirea Mantuitorului, si al doilea inteles al sfintei Cruci este acela al suferintei. Crucea intotdeauna aminteste de rastignirea Mantuitorului. Foarte multe chinuri, cu foarte mare durere sufera Iisus pe Cruce. In seara aceasta vreau sa va amintesc faptul istoric al inaltarii sfintei Cruci si apoi sa vorbesc si despre intelesul ei ca suferinta.

Mantuitorul a patimit pe Cruce, apoi a inviat, apoi S-a inaltat la ceruri. Ierusalimul a ajuns curand loc de prigoana impotriva ucenicilor lui Iisus. Şi au trecut ani de prigoana, cei trei sute de ani de prigoana impotriva crestinilor...

0
0
0
s2sdefault

vulcanescu frontal

Patriarhia Română susține și îndeamnă la cinstirea și cultivarea memoriei tuturor celor care s-au jertfit pentru apărarea valorilor creștine și naționale, între care Mircea Vulcănescu, „erudit savant creștin, care a murit ca un adevărat martir"

Patriarhia Română îndeamnă la cinstirea și cultivarea memoriei tuturor celor care s-au jertfit pentru apărarea valorilor creștine, ortodoxe și naționale românești, inclusiv a lui Mircea Vulcănescu, a declarat pentru ActiveNews, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu.

Poziția Patriarhiei Române vine în contextul în care memoria publică a mai multor personalități care au murit în închisorile comuniste, cunoscute drept martiri și apărători ai credinței, a fost contestată de către Institutul „Elie Wiesel”. Între acestea se numără filozoful Mircea Vulcănescu, dar și Mitropolitul Transnistriei, Visarion Puiu.

„În contextul Anului 2017, declarat Anul comemorativ Justinian Patriarhul și al apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului, Patriarhia Română susține și îndeamnă la cinstirea și cultivarea memoriei tuturor celor care s-au jertfit pentru apărarea valorilor creștine și naționale, între care se numără personalități autentice ale culturii și spiritualității românești precum Mircea Vulcănescu, Nicolae Steinhardt, membrii „Rugului Aprins”, precum Părintele Daniil Sandu Tudor, părintele Benedict Ghius, Alexandru Mironescu, Vasile Voiculescu și alții.

0
0
0
s2sdefault

Căutare site

Noutăți Magazin

Abonare Buletin Informativ

Acest site foloseste cookies pentru cea mai buna experienta de navigare pe site-ul nostru. Daca continuati navigarea inseamna ca sunteti de acord cu aceste conditii.