geronda ephraim ladies„În fiecare zi merge pentru a-i «vâna» pe cei saraci… El stie despre lupta interioara pe care o poarta fiecare crestin, fie in manastire, fie in lume.”

Sfântul Munte Athos: Cuviosul Efrem (Filotheitul) din Arizona (n. 1927) este unul dintre cei mai renumiți părinți ortodocși contemporani, singurul ucenic de chilie al lui Gheron Iosif Isihastul (+ 1959) pe care-l mai avem în viață, lângă care s-a nevoit timp de 12 ani, ctitor a 17 [intre timp, 19, n.n.] mănăstiri ortodoxe în America de Nord.

0
0
0
s2sdefault

TriodDespre perioada spirituală şi binecuvântată a Triodului - călăuză duhovnicească spre Înviere cât şi Despre Pilda Vameşului şi Fariseului – Scurtă reflecţie teologică şi spirituală 

Partea I – Despre perioada spiritual şi binecuvântată a Triodului - Prolog, preambul, câteva consideraţii generale

Începând cu Duminica vameşului şi a fariseului, calendarul ortodox consemnează intrarea în perioada premergătoare Paştilor. Numită după cartea în care sunt redate, pe larg, slujbele bisericeşti din acest răstimp, perioada Triodului se distinge prin specificul profund duhovnicesc şi de pocăinţă al conţinutului liturgic, toate pregătindu-ne pentru patimile Mântuitorului nostru Iisus Hristos, dar mai ales pentru Învierea Sa. Această perioadă se poate asemăna cu un urcuş spiritual al fiecăruia dintre noi, un urcuş spre Înviere. Etimologic, cuvântul „triod“ provine din grecescul triodion, format din cuvintele „tria“, trei, şi „odi“, odă, adică cântare în trei ode/strofe.
Spiritualitatea ortodoxă ne cheamă să trăim bucurii felurite de la o sărbătoare la alta, de la un timp liturgic la altul, bucurii care dau varietate şi strălucire vieţii creştinului şi care, totodată, sunt chemări spre un urcuş spiritual din ce în ce mai înalt. Anul bisericesc, care începe la 1 septembrie, se împarte în trei mari perioade cu dată de început variabilă, în funcţie de data Sfintelor Paşti: perioada Triodului - care începe cu trei săptămâni înainte de Postul Mare, durează până în Sâmbăta Paştilor, având zece săptămâni; perioada Penticostarului - care începe din Duminica Învierii şi durează până la Duminica tuturor Sfinţilor (prima după Pogorârea Sfântului Duh) - şi perioada Octoihului - cea mai lungă perioadă a anului bisericesc, ea începând odată cu Postul Sfinţilor Apostoli şi ţinând până la începutul Triodului din următorul an.

0
0
0
s2sdefault

Sfântul Maxim Mărturisitorul ‒ drumul spre sfințenie


Sf MAxim MArturisitorul1Fiu al unor părinți aristocrați, Sfântul Maxim a fost un susținător aprig al Ortodoxiei, luptând împotriva ereziilor monoteliților. A mers până într-acolo încât i-au fost tăiate limba și mâna dreaptă și a fost exilat, dar nu s-a dezis de credința sa până la finalul vieții. Făcător de minuni, Sfântul Maxim a lăsat în urmă o amplă lucrare teologică.

În această lună, în ziua a douăzeci şi una, pomenirea cuviosului nostru părinte Maxim Mărturisitorul.

Cuviosul părinte Maxim a trăit până în zilele răucredinciosului împărat Constans, care a împărăţit între anii 642-648. Constans a fost tatăl binecredinciosului împărat Constantin Pogonatul şi nepotul viteazului împărat Heraclie, cel care a biruit pe perşi, de unde a adus în spate crucea Domnului, de la Ctesifon până la Ierusalim, în anul 629, la 14 septembrie.

0
0
0
s2sdefault

Eminescu     
Mihai Eminescu14   
 EMINESCU ŞI MORALA CREŞTINĂ

         Moralitatea e pentru suflete identică  cu sănătatea pentru trup (Mss. 2288) [1]

    S-au împlinit 167 de ani de la naşterea celui mai nefericit poet din pământul patriei sale, un poet care, cu preţul acestor suferinţe, face parte dintre aceia care, în acelaşi pământ al pătimirii, L-a slăvit şi propovăduit pe Împăratul împăraţilor, dreptatea şi adevărul Lui, dobândind astfel înscrierea lui în Cartea Vieţii.      
     Prin trecerea anilor, poetul supranumit fără pereche, a stârnit admiraţia iubitorilor de autentică poezie, dar şi dispreţul, prin neînţelegerea operei  lui, de către aceia care au pierdut farmecul limbii româneşti și minunata bogăție a înțelesurilor ei, sau au fost lezaţi de justiţiarul Mihai Eminescu, pe care nu contenesc să-l denigreze în mod barbar. Astăzi, tot mai puţini au ca punct de reper valorile autentice la care ar trebui să se raporteze, fiind lipsiţi de cunoaşterea istoriei neamului în care s-au născut, de sacrificiile făcute de fiecare generaţie, de obligaţiile ce le revin în păstrarea patrimoniului cultural moştenit. Toate aceste carenţe duc la anihilarea personalităţii, la manipularea facilă a tinerilor, care neştiind să discearnă autenticul de fals, nu pot înţelege necesitatea unei continuităţi ideatice, necesară vieţii morale, civilizate, proprie tuturor timpurilor în spațiile în care este prezent Iisus Hristos.

0
0
0
s2sdefault

CalugariRuganduse

Psalmii Utreniei sau Psalmii Judecatii

Psalmii Utreniei, grupul de psalmi care in cartile de liturgica mai este numit unerori Hexapsalmul (exapsalmos), consta in sase psalmi - psalmii 3, 37, 62, 87, 102, si 142 - si incepe prin rostirea de trei ori a doxologiei ingeresti „Slava intru cei de sus lui Dumnezeu si pe pamant pace, intre oameni bunavoire” (Lc. 2;14), si prin rostirea de doua ori a stihului „Doamne, buzele mele vei deschide si gura mea va vesti lauda Ta”.

0
0
0
s2sdefault

Căutare site

Noutăți Magazin

Abonare Buletin Informativ

Parteneri

BannerFamOrtodoxa

Banner milo 2

 

 

Acest site foloseste cookies pentru cea mai buna experienta de navigare pe site-ul nostru. Daca continuati navigarea inseamna ca sunteti de acord cu aceste conditii.
Accept Refuz