Ce ar face Hristos in locul meu? Ganduri la inceputul Postului Mare
- Scris de admin
- Categoria părinte: Biserica Ortodoxă
Iată-ne din nou la intrarea în Postul Mare: patruzeci de zile pentru a face bilanţul omului cel vechi care încă sunt şi să mă nasc omului cel nou care dormitează în mine. Paştile sunt cu adevărat motorul vieţii mele personale: moarte şi înviere, a trece din plan de conştiinţă în plan de conştiinţă spre o dimensiune cu totul şi cu totul nouă.
Citește mai mult: Ce ar face Hristos in locul meu? Ganduri la inceputul Postului Mare
Deosebirea dintre duhovnic si psiholog
- Scris de admin
- Categoria părinte: Biserica Ortodoxă
Când îşi săvârşeşte lucrarea potrivit Predaniei Ortodoxe, părintele duhovnicesc se deosebeşte clar de psiholog, care lucrează întemeindu-se pe o viziune antropocentrică asupra omului şi vieţii sale. Psihologii doresc să echilibreze omul din punct de vedere psihologic. Părintele duhovnicesc ţinteşte să-l îndumnezeiască pe om.
De pe Cruce nu te pogori, altii te iau
- Scris de admin
- Categoria părinte: Biserica Ortodoxă
Creştinul niciodată nu va putea atinge nici dragostea pentru Dumnezeu, nici adevărata dragoste pentru om, de nu va trăi foarte multe şi grele dureri. Harul vine numai în sufletul care a suferit până la capăt.
Sfintii Trei Ierarhi - Sfintii care ne impaca
- Scris de admin
- Categoria părinte: Biserica Ortodoxă
Pe 30 ianuarie, Biserica Ortodoxă îi pomeneşte pe Sfinţii Trei Ierarhi: Vasile cel Mare, Grigorie Teologul (sau de Nazianz) şi Ioan Gură de Aur, care au păstorit în secolul IV, considerat „secolul de aur” al teologiei creştine. Dincolo de pomenirea lor individuală (pe 1 ianuarie, pe 25 ianuarie, respectiv pe 13 noiembrie), aceşti sfinţi au primit şi o zi de prăznuire comună, în urma unor neînţelegeri apărute în Biserică în secolul XI, „între bărbaţii cei pricopsiţi în învăţături şi îmbunătăţiţi”, cum scrie în Sinaxar.
Citește mai mult: Sfintii Trei Ierarhi - Sfintii care ne impaca
Milostenia ne aduce cu, cel putin, un pas mai aproape de Dumnezeu
- Scris de admin
- Categoria părinte: Biserica Ortodoxă
Sfântul Simeon al Tesalonicului a dus mai departe această concepție, arătând că filantropia este o modalitate de iertare a păcatelor și de îmbunătățire a stării sufletului după moarte.
Citește mai mult: Milostenia ne aduce cu, cel putin, un pas mai aproape de Dumnezeu