Amintiri plăcute din Moldova 

În perioada 22-28 iulie 2013 Fundaţia Creştină Părintele Arsenie Boca a organizat un pelerinaj în Moldova. Mulţumim tuturor celor ce s-au alăturat acestui pelerinaj de suflet prin acest străvechi ţinut de legendă încărcat de vetre duhovniceşti în care s-au făurit de-a lungul timpului spiritualitatea, credinţa, cultura şi arta poporului român.
Aici găsiţi imagini din pelerinajul nostru.

Am primit îngăduinţa de a vă reda mai jos impresiile doamnei Irina Ionescu, care considerăm că redau foarte bine itinerarul parcurs şi în acelaşi timp surprind trăirile participaţilor din acest pelerinaj:

"Moldova, ca leagăn de cultură şi civilizaţie, şi, mai presus de toate, ca loc de războaie şi sacrificiu, de luptă cu credinţă, sub ocrotirea Sfântului Gheorghe, Mare purtător de biruinţă, e locul unde ne-am întâlnit sau reîntâlnit cu lumina, poezia locurilor, frumuseţea şi, mai presus de toate, credinţa şi iubirea de Dumnezeu şi de glie, de neam. Aici, în Moldova, care nu este a noastră, aşa cum spunea Sfântul Voievod Ştefan, „ci a urmaşilor urmaşilor noştri în veacul veacurilor”, am mers pe urmele răzeşilor Voievodului Ştefan Cel Mare, Domnul Moldovei, la Cetatea Neamţului şi la Cetatea Sucevei, ne-am închinat în câteva din cele 44 de biserici ctitorite de Marele Domnitor Ştefan şi alţi domnitori moldoveni, am simţit apropierea de sufletul bucovinean în căsuţele din Muzeul satului, aproape de Suceava si de Vicov, locul de unde a plecat spre toată România cântecul şi vocea fără de seamăn a Sofiei Vicoveanca.

În Moldova şi Bucovina oamenii au păstrat parcă mai vie credinţa şi iubirea de Dumnezeu şi de ţară. Fiecare colţişor de pământ a fost udat cu sânge şi hrănit cu jertfă. Şi nimic nu a oprit, parcă, lungul şir al martirilor. Ne-am rugat împreună, mii de oameni, la parastasul Părintelui Justin Pârvu care deşi plecase de 40 de zile la Domnul era încă şi mai prezent printre noi! Fără să conştientizăm încă pe deplin, am fost contemporani unui Sfânt martir care, nădăjduim noi, se roagă neîncetat în Ceruri pentru noi, toţi românii!

Întâlnirea cu doamna Aspazia Oţel Petrescu, la Roman, a fost pentru noi o lecţie de viaţă şi credinţă adevărată. Un caracter frumos, modelat de-a lungul anilor de condiţiile cumplite din temniţa în care i-a fost chinuit trupul şi sufletul, ne-a fost nouă un puternic imbold spre meditaţie şi, mai ales, de recunoştinţă pentru sacrificiul atâtor români care s-au jertfit pentru noi. Un prilej de aducere aminte şi de neuitare a ceea ce a fost şi nu ar trebui să se mai repete vreodată în istoria noastră!

La Diaconeşti, la întoarcerea spre Bucureşti, am participat la Sfânta Liturghie şi sufletele noastre au înălţat rugăciuni de mulţumire împreună cu vocile de îngeri ale măicuţelor de aici. Părintele Amfilohie, puternic şi dârz în credinţa sa, înţelept şi, mai ales, bun şi iubitor, ne-a mângâiat sufletele cu sfaturi şi cuvinte de învăţătură.

La întoarcerea în Bucureşti, în faţa conştiinţei noastre, ne-am întrebat dacă ne împlinim sau nu chemarea de urmaşi ai urmaşilor Părintelui Moldovei ori suntem înstrăinaţi de duhul poporului şi am uitat de vocaţia sădită de Dumnezeu în acest neam.Să ne cercetăm aşadar fiecare inima, să vedem dacă ne doare sau nu pentru moştenirea lăsată de Sfântul Ştefan şi, oriunde ne-am afla, oricând, cerându-i ajutorul, ne putem întoarce şi putem merge înainte pe drumul cel bun, croit de Dumnezeu prin gândul, sabia şi ctitorirea strămoşului nostru. Sfinte Ştefane Voievod, roagă-te lui Hristos Dumnezeu pentru noi!"

IMG_4058IMG_4191
IMG_4287IMG_4787

    


 

0
0
0
s2sdefault
Vă invităm la Conferinţa

ALIMENTAŢIA SĂNĂTOASĂ (II)

susţinută de Domnul Cristian Filip

Duminică, 9 iunie 2013, 11:30,
Biserica „Sfinţii Chiril şi Metodiu”

Afis_conferintiunie
0
0
0
s2sdefault
afis_concert_site

0
0
0
s2sdefault
Vă invităm la Conferinţa

ALIMENTAŢIA SĂNĂTOASĂ (I)
 

susţinută de Domnul Cristian Filip

Duminică, 14 aprilie, 11:30,
Biserica „Sfinţii Chiril şi Metodiu”  
 
Afis_14
0
0
0
s2sdefault

Concertul fetiţelor de la Mănăstirea Mărcuş ("Văd o poiană cu îngeri. Văd loc de mănăstire." Părintele Arsenie Boca )
alături de corul Mănăstirii Radu Voda (ce îşi vor lansa noul album de muzică psaltică)
Biblioteca Naţională,  26 aprilie 2013

Toate donatiile vor merge catre Orfelinatul ”SF. IUSTINA” de langa MANASTIREA MARCUS (judetul Covasna)

Participantii vor avea ocazia sa admire Expozitia Internationala: ”MONAHISMUL ORTODOX”, un proiect ORTHPHOTO, iar ingerasii de la Manastire vor delecta publicul cu un Program Artistic special pus la cale in semn de multumire.
Grupul Psaltic al manastirii ”RADU VODA” va sustine un concert de lansare al CD-ului:”Iata, mirele vine.”
Evenimentul va fi prezentat de ANCA SIGARTAU.

Sumele de bani câştigate în urma concertului vor oferi un zâmbet de Paşte, le vor lumina copilăria şi vor merge către orfelinatul Mănăstirii Mărcuş. Persoanele ce nu pot participa la eveniment, dar doresc să ajute aceşti copii, pot dona bani în contul Asociaţiei de binefacere Sf. Iustina.

Mesajul îngeraşilor care au nevoie de ajutorul dumneavoastră este: “Suntem 11 copii, crescuţi la mănăstire. Am fost abandonaţi de părinţi sau pur şi simplu, cei care ne-au dat viaţă nu au avut posibilitatea să ne ţină lângă ei. Ne rugăm mereu la Maica Domnului să-i trimită în cale Maicii Serafima, cea care ne este mamă şi tată, ajutoare îngereşti dar şi oameni cu suflet mare care s-o sprijine prin mici donaţii, contribuind astfel la creşterea noastră.”

Mai multe despre povestea vieţii lor puteţi citi chiar pe blogul acestora:
http://ingeriidelamanastire.blogspot.ro

Marcus2

Fotografie făcută cu prilejul pelerinajului nostru spre Mănăstirea Sâmbăta de Sus, cu popas la Mănăstirea Mărcuş, septembrie 2012.
0
0
0
s2sdefault

Căutare site

Noutăți Magazin

Abonare Buletin Informativ

Acest site foloseste cookies pentru cea mai buna experienta de navigare pe site-ul nostru. Daca continuati navigarea inseamna ca sunteti de acord cu aceste conditii.
Accept Refuz