La sfârşitul săptămânii trecute, Fundaţia noastră a organizat un pelerinaj la Prislop, cu ocazia comemorării a 20 de ani de la plecarea la Domnul a Sfântului Părinte Arsenie Boca. La acest pelerinaj ne-au însoţit 20 de membri şi prieteni ai Fundaţiei, oameni care au dorit să fie prezenţi la manifestările care au avut loc la Mănăstirea Prislop şi să treacă pe la mormântul celui care este numit Sfântul Ardealului.

Astfel, vineri, 27 noiembrie, către seară, am reuşit să trecem cu toţii pe la mormântul Părintelui; nu îndrăznesc să spun la Părintele acasă, pentru că Sfinţia Sa are locul sus în ceruri, alături de Dumnezeu, de unde poate veghea asupra întregii ţări şi astfel poate interveni pentru fiecare dintre credincioşii care îi cer ajutorul, după cum ne-a îndemnat chiar Părintele Arsenie înainte de a pleca la Domnul, în anul 1989.

A fost o seară frumoasă, în care fiecare dintre noi s-a rugat şi s-a recules la mormântul Părintelui, iar o parte dintre pelerini, în pofida întunericului, au reuşit să ajungă şi la Peştera Sfântului Ioan de la Prislop, unde s-a aşternut o pace desăvârşită peste fiecare dintre cei prezenţi acolo.

Ceea ce s-a întâmplat însă a doua zi a depăşit orice închipuire.
       

Întrucât oamenii se îndreptau în număr foarte mare către mănăstire, după ora 6 dimineaţa circulaţia a fost întreruptă în Silvaşul de Jos, astfel că pelerinii a trebuit să parcurgă pe jos distanţa de 7 kilometri şi chiar mai mult, urmând ca, în mod evident, să parcurgă aceeaşi distanţă şi la întoarcere. Am fost astfel nevoiţi ca în plină epocă modernă să trăim experienţa pe care o trăiau în urmă cu 50-60 de ani românii care doreau să-l vadă şi să-l audă pe Sfântul Ardealului.

Întregul drum a fost impresionant. Am văzut oameni de toate vârstele şi condiţiile sociale, mulţi copii ţinuţi de mână de părinţi, bunici care se bucurau de încercarea de a parcurge o distanţă cu care nu sunt obişnuiţi, considerând-o ca pe o mică jertfă, care cu siguranţă a fost compensată din plin de înaltele trăiri pe care le-au avut apoi în timpul Liturghiei şi slujbei de pomenire la care au participat.

Mult mai impresionante însă au fost imaginile din incinta mănăstirii, unde numai în timpul Liturghiei au fost prezenţi între 40.000 şi 50.000 de oameni.
În jurul bisericii era o mare de oameni, care participau la Sfânta Slujbă, în timp ce mai sus oameni dispuşi pe mai multe rânduri, într-o coadă de câteva sute de metri, aşteptau să treacă pe la mormântul Părintelui Arsenie. Alte zeci de oameni ocupau dealurile din curtea mănăstirii, cu lumânări aprinse în mână. Au fost momente de emoţie sublimă şi multe lacrimi au curs în timp ce mii de oameni se rugau într-un glas şi cântau, demonstrând că în primul rând credinţa e cea care ne face să fim uniţi.

Sâmbătă, 28 noiembrie, am primit o lecţie importantă: deşi noi, oamenii, facem lucrurile după înţelegerea noastră, Dumnezeu le aşează după ştiinţa Sa divină. Astfel, la 50 de ani de când Părintele Arsenie a fost împiedicat să slujească şi la 20 de ani de la plecarea Sa la Domnul, oamenii continuă să vină tot mai mulţi spre locul din care în urmă cu zeci de ani românii îşi luau hrana spirituală.

Totodată, ca o ironie a sorţii, dacă în urmă cu 50-60 de ani jandarmii şi Securitatea îl chinuiau pe Părintele Arsenie, ieri cele două instituţii erau reprezentate de un număr destul de mare de oameni prezenţi de-a lungul traseului între Haţeg şi Prislop şi în incinta mănăstirii, pentru a veghea la buna desfăşurare a evenimentului. Mai mult decât atât, îi ajutau pe prelaţi şi pe maici şi chiar i-am văzut pe unii închinându-se în timpul slujbei.

În ciuda celor aproape 15 kilometri parcurşi pe jos (trebuie să menţionez că în grupul nostru am avut şi persoane în vârstă de 70 de ani şi cu probleme de sănătate, care prin rugăciune către Părintele Arsenie au reuşit să parcurgă cei 15 kilometri) şi a oboselii acumulate, drumul de întoarcere către Bucureşti a fost extrem de lin şi parcă am plutit pe parcursul celor 400 de kilometri.
La momentul de trecere între sâmbătă şi duminică am încheiat un pelerinaj de 2 zile minunate, care cu siguranţă se vor întipări în memoria fiecăruia dintre participanţi.

Fie ca să ne întărim şi să creştem în credinţă, să căutăm şi să urmăm învăţăturile Sfântului Părinte Arsenie şi poate că astfel vom ajunge şi noi să urcăm pe „Cărarea Împărăţiei”!

                                                       Cristian Filip, preşedinte Fundaţia Creştină Părintele Arsenie Boca 

 

 

 

 

0
0
0
s2sdefault
În perioada 25-29 noiembrie 2009,
Fundaţia noastra participă la Târgului Internaţional GAUDEAMUS – Carte de Învăţatură,ediţia a XVI-a, în Pavilionul Central Romexpo, la stand 307B.
Gaudeamus2009

Deschiderea oficială a târgului va avea loc miercuri, 25 noiembrie, ora 12.00.Programul de vizitare a Târgului este următorul:

  •  miercuri – vineri: între orele 11.00 şi 20.00;
  •  sâmbătă, între orele 10.00 şi 20.00;
  •  duminică, între orele 10.00 şi 16.00.

 

Accesul general al vizitatorilor în incinta târgului este permis pe baza biletelor de intrare, în valoare de 4 lei , sau a abonamentelor valabile pentru întreaga perioadă, în valoare de 10 lei. Biletele de intrare şi abonamentele constituie totodată şi suportul pentru Tombola GAUDEAMUS, având ca mare premiu un autoturism Dacia Sandero. Elevii, studenţii, cadrele didactice, pensionarii, membrii uniunilor de scriitori şi jurnaliştii au acces gratuit, pe baza documentelor specifice.

Mai multe despte targ, CLICK AICI.

Vă aşteptăm cu drag!0
0
0
s2sdefault
Săptămâna trecută fundaţia noastră a avut plăcerea de a organiza primul ei eveniment la Cluj Napoca cu ocazia lansării volumelor „Voievodul” şi „Ştefan cel Mare şi Sfânt”, semnate de mentorul nostru, Dan Lucinescu.
Cărţile, lansate deja la Bucureşti, au fost prezentate publicului clujean joi, 22.10.2009, în sala „Ioan Muşlea” a Bibliotecii Centrale Universitare „Lucian Blaga” din oraş de către chiar autorul lor, care a vorbit despre unele momente din vieţile celor doi voievozi, amintind de aprecierea de care se bucurau atât printre oamenii simpli, cât şi printre boieri.
De asemenea, domnia sa şi domnul Cristian Filip le-au prezentat clujenilor activitatea fundaţiei şi i-au îndemnat să ni se alăture în eforturile de a sprijini reconstrucţia societăţii pe baze morale. Cu ocazia vizitei la Cluj, domnul Lucinescu si domnul Cristian Filip s-au întâlnit cu Înalt Prea Sfinţitul Bartolomeu Anania, Mitropolitul Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului.

                              
     
Vineri, 23.10.2009, la Colegiul Militar „Mihai Viteazul” din Alba Iulia, în prezenţa a circa 130 de elevi, fundaţia noastră a lansat frumoasele cărţi „Voievodul” şi „Ştefan cel Mare şi Sfânt”.
Domnul Dan Lucinescu a vorbit despre faptele măreţe ale marelui nostru voievod Mihai Viteazul precum şi de cele ale Sfântului Ştefan cel Mare în faţa unor tineri deosebiţi şi dârji. Elevii colegiului l-au impresionat pe domnul Dan Lucinescu prin căldura de care au dat dovadă, înconjurându-l cu stimă pe cel care a absolvit la rândul său un colegiu militar. Foarte impresionaţi de viaţa eroului nostru, elevii au dorit ca amintirea întâlnirii cu această personalitate să fie imortalizată în câteva fotografii.
Fundaţia le mulţumeşte gazdelor, în special doamnei directoare Dorina Trifon, care a făcut posibilă prezenţa noastră acolo, precum şi domnului comandant Diaconu şi părintelui-profesor de religie al Colegiului.
    
                               
0
0
0
s2sdefault
"De la 1600 nici un român n-a mai putut gândi unirea fără uriaşa lui personalitate, fără paloşul sau securea lui ridicată spre cerul dreptăţii, fără chipul lui de curată şi desăvârşită poezie tragică" - Nicolae Iorga

Fundaţia noastră a lansat joi, 24 septembrie 2009, la ora 18.30, ediţia a doua a cărţii „Voievodul”, scrisă de Dan Lucinescu, în prezenţa a peste 100 de invitaţi şi a reprezentanţilor presei. Gazda evenimentului a fost Sala a Oglinzilor din cadrul Uniunii Scriitorilor din România. Au fost prezenţi criticul de teatru şi film Rodica Smaranda Vulcănescu şi domnul dr. Iosif Niculescu, invitat special.

Alături de cartea „Ştefan cel Mare şi Sfânt”, cartea „Voievodul” este un eveniment editorial prin aceea că nu se adresează specialiştilor, ci publicului larg, căruia îi face cunoscute, într-o manieră inedită, viaţa şi domnia unuia dintre cei mai mari voievozi români: Mihai Viteazul. Domnul Lucinescu surprinde în cartea sa aspecte importante din viaţa lui Mihai: pe câmpul de luptă, alături de familie şi prieteni, precum şi în marile cancelarii europene, în glorie, dar şi tragicul lui sfârşit. Fără îndoială că geniul de conducător şi de luptător a întruchipat pentru generaţiile ce i-au urmat simbolul luptei pentru independenţă şi unitate, iar programul politic şi militar al lui Mihai Viteazul a avut un rol covârşitor în transformarea conştiinţei unităţii de neam şi de limbă a poporului român într-o idee militantă şi activă. Cartea este disponibilă spre vânzare prin fundaţia noastră, aici.

Povestea lansării v-o prezentăm în imagini, mai jos. Vă aşteptăm cu drag şi la celelalte lansări şi evenimente ale fundaţiei.
0
0
0
s2sdefault
La sfârşitul săptămânii trecute (12-13 septembrie 2009) am mers în pelerinaj către  Mănăstirea Petru Vodă, unde am avut marea bucurie de a sta de vorbă cu (probabil) cel mai mare duhovnic al zilelor noastre: Părintele Iustin Pârvu, care, cu multă dragoste şi veselie, ne-a vorbit despre unele probleme mereu actuale: degradarea valorilor morale ale societăţii, situaţia tineretului, plecarea oamenilor la muncă în străinatate, criza economică din România, sfârşitul lumii, ecumenismul şi unirea bisericilor. Am înregistrat  acest dialog, din care în curând, veţi găsi fragmente pe site-ul fundaţiei noastre.

Duminică ne-am oprit la Mănăstirea Sihăstria, unde am participat la Sfânta Liturghie, Ne-am rugat la mormintele Părinţilor Cleopa Ilie şi Paisie Olaru, având şansa de a primi şi binecuvântare chiar în chilia Părintelui Cleopa de la părintele Nifon.

La întoarcerea spre casă am poposit la Hanul Ancutei, iar în cele câteva ore care au mai urmat până la întoarcerea în Bucureşti, am rememorat cu emoţie momentele de mare încărcătură spirituală trăite alături de Părintele Iustin şi la Mănăstirea Sihastria în aceste două zile.

Vă invităm să vă bucuraţi de câteva imagini din această minunată călătorie şi aşteptam cu drag să ne însoţiţi la următoarele pelerinaje!
 


0
0
0
s2sdefault

Căutare site

Noutăți Magazin

Abonare Buletin Informativ

Acest site foloseste cookies pentru cea mai buna experienta de navigare pe site-ul nostru. Daca continuati navigarea inseamna ca sunteti de acord cu aceste conditii.
Accept Refuz