106 ani de la nasterea Parintelui Arsenie Boca - Pelerinaj 23-25 septembrie 2016

Un vechi proverb romanesc spune ca “oamenii care se aseamana se aduna”. In urma pelerinajului  pe care l-am avut acum cateva zile putem spune ca, intr-adevar, am fost impreuna oameni asemanatori, oameni care am trait cu bucurie si sete toate momentele de caldura sufleteasca si de mangaiere duhovniceasca pe care Dumnezeu ni le-a daruit cu generozitate si dragoste parinteasca, oameni care am vibrat impreuna la tot ce am vazut, auzit si simtit in aceste trei zile!

Vineri, 23 septembrie 2016, la ora 7 dimineata, pe o vreme un pic posomorata dar nu prea rece,  am plecat din Bucuresti spre Manastirea Brancoveanu, Sambata de Sus.

IMG_1523Muntii Fagaras, sept 2016

IMG_1361
Sfinte Odoare la Schitul Sinca Noua, jud Brasov

IMG_1364
Epitrahilul Parintelui Arsenie Boca

Prima noastra oprire a fost la Schitul Sinca Noua, acolo unde Protosinghelul Matei Bilauca ne-a vorbit despre noua biserica care  va “imbratisa” ce a mai ramas din vechea  vatra monahala de aici  - care dateaza din secolele XVII- XVIII. 

Dupa ridicarea paraclisului închinat Sfântului Nectarie şi Sfintei Anastasia Romana, in 2009 s-a reluat viata monahala, cu binecuvantarea Inaltpreasfintitului Laurentiu, Arhiepiscopul Sibiului si Mitropolitul Ardealului.  Hramul paraclisului este Duminica tuturor Sfintilor Romani caci, negasindu-se nici un document referitor la hramul vechii manastiri, s-a considerat ca hramul Tuturor Sfintilor Romani este cel mai potrivit, pentru ca aceasta sarbatoare cuprinde pe toţi traitorii, martiri şi cuviosii cunoscuti si necunoscuti.
In paraclis se afla o racla cu particele din moaştele Sfantului Nectarie, aduse de la Manastirea Grigoriu din Muntele Athos precum si particele din moaştele Sfintei Anastasia Romana. Alaturi de aceste odoare, am avut ocazia sa ne inchinam si la icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului  Pantanassa si la epitrahilul Parintelui Arsenie Boca, comuna Sinca Noua avand, in mod oficial, incepand cu anul 2012, ca ocrotitor, pe Parintele Arsenie Boca.
Actuala obste, formata din patru vietuitori, a venit de la Manastirea din Sinca Veche, iar la asezamantul din Sinca Veche a venit o obste de maici. La Sinca Noua  exista acum un corp de chilii cu toate cele necesare, cu o trapeză şi cu bucătărie.
Multumim mult calugarilor de la Sinca Noua, precum si Staretului Manastirii, Protosinghelul Matei Bilauca,  pentru faptul ca ne-au ingaduit sa cunoastem istoria acestor locuri si sa ne inchinam la aceste pretioase odoare aflate in paraclis, pentru toate cuvintele de intelepciune si dragoste cu care ne-au primit aici!

0
0
0
s2sdefault
parintele-arsenie-boca-in-timpul-sfintei-liturghii_a0be7a518fa5ae Prislop23

"Eu acum nu va pot ajuta, dar daca am sa plec de aici sa stiti ca v-ajut, numai sa veniti la mine! Pentru cel ce varsa o lacrima la mormantul meu, eu ma voi ruga la Dumnezeu!"

                                                                     Parintele Arsenie Boca

Hristos a inviat!

Dorul de Parintele nostru iubit, Parintele Arsenie Boca, va fi potolit la inceputul lunii iunie, la sfarsit de saptamana4-5 iunie 2016. Va asteptam sa va alaturati noua in Pelerinajul nostru la Prislop!

Vom pleca in dimineata zilei de sambata, 4 iunie, si vom merge intins catre Prislop, astfel incat sa putem sa ne inchinam la  mormantul Parintelui pe seara. Noaptea vom fi cazati la Hunedoara, la Hotel Rusca, urmand ca a doua zi dimineata sa ne intoarcem la Prislop pentru a participa la Sf. Liturghie acolo unde intre anii 1948-1956 Parintele Arsenie Boca slujea cu lacrimi Sfanta Liturghie.

Dupa Sf. Litughie vom pleca catre Bucuresti. Pretul aproximativ al pelerinajului, 200 RON/persoana, include  trasnportul, cazarea la hotel si cina din seara de 4 iunie 2016. Vom oferi ulterior detalii concrete in functie de numarul persoanelor inscrise.

Asteptam inscrierile dumneavoastra pe adresa de birou, Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.. In email va rugam sa mentionati nume/prenume, numar de telefon, adresa de email.  De asemenea, la inscriere va trebui sa platiti un avans de 100 RON/persoana, pentru a ne putea baza pe dumneavoastra (si eventual persoanele inscrise de dvs) la calculul numarului final de persoane care merg in pelerinaj, respectiv pentru a putea calcula exact pretul pelerinajului.

ATENTIE: Acest avans nu va putea fi rambursat daca ulterior va razganditi! Avansul il puteti plati direct la sediul nostru (L-Vi 9-13) sau prin transfer bancar (Contul Fundatiei il gasiti aicipana cel tarziu 18 mai 2016, cand este si ultima zi de inscriere. Daca faceti transfer bancar, va rugam sa trimiteti copia OP  pe email-ul la care am facut referire mai sus.

Doamne ajuta, va asteptam cu drag email-urile de inscriere!

0
0
0
s2sdefault

Trăiri duhovnicești în pelerinajul organizat la 105 ani de la nașterea
Părintelui Arsenie Boca
 

Cu multă emoție, sâmbătă dimineața, pe 25.09.2015, ne îndreptăm către o mănăstire de suflet a Fundației noastre: Mănăstirea Brâncoveanu – Sâmbăta de Sus. Acolo mergem pentru a sărbători cu smerenie împlinirea a 105 ani de la nașterea Părintelui Arsenie Boca!

Programul pelerinajului a început cu vizitarea parohiei Sfântul Nicolae din Câmpina, Județul Prahova, păstorită de părintele Petru Moga. Ajunși în Câmpina, am rămas impresionați pe de o parte de tăria cuvântului ținut de părintele Moga, dar și de biserica nou construită, de pictură, de grădinița parohialș și nu în ultimul rând de locul în care se organizează conferințe și alte evenimete cu folos sufletesc!

Am aflat că părintele Moga a reușit sș adune în jurul sfinției lui oameni care cu adevărat sunt implicați în viața parohiei. Tot frumosul locului se datorează în mare parte oamenilor din parohie care s-au implicat voluntar în amenajarea și întreținerea locului respectiv! Uimitor lucru este că Duminica, la Sfânta Liturghie toți credincioșii se îmbracă în straie populare, iar în biserică, printre oameni este o liniște desăvârșită!


Impresionați de această parohie, ne-am continuat drumul către Mănăstirea Brâncoveanu, care ne aștepta, ca de fiecare dată într-un cadru de poveste, unde crestele mari ale munților Făgăraș parcă vorbesc despre marii eroi sau sfinți neștiuti care s-au ascuns în ei în timpul prigoanei comuniste.
 

După cazarea la Academia Sâmbăta, ne-a asteptat o seară plină de emoție! Părintele Ioan Gheaja a bucurat sufletul nostru cu câteva pricesne, iar actorul Mihai Bica (vocea Părintelui Arsenie de pe toate CD-urile editate de Fundație în parteneriat cu domnul Costin Manoliu și cu regizorul Nicolae Mărgineanu) a interpretat câteva poezii menite să întelegem în profunzime bucuria pe care o trimte Dumnezeu în sufletele dragi Lui!


Sâmbătă, 26.09.2015, ne aștepta o zi ploioasă, însă nu într-atât cât sa ne determine să nu mai urcaăm la chilia Părintelui Arsenie. Așadar, după un drum lung și poate pentru unii istovitor, ajunși la chilie, un părinte de la Mănăstirea Sâmbăta și părintele paroh din satul Ludișor, comuna Voila au ținut slujbă de pomenire pentru Părintele Arsenie Boca.
 

Seara, părintele Constantin Necula din Sibiu și părintele Simion Todoran din Alba-Iulia au ținut o conferință extraordinară despre personalitatea Părintelui Arsenie în sala de evenimente a Academiei Sâmbăta!
 

Ziua de Duminică, 27.09.2015, a culminat cu Sfânta Liturghie și parastas închinat Părintelui Arsenie! Spre amiază ne-am îndreptat către București, cu multe cuvinte ziditoare în minte și cu mai multă nădejde!


Mulțumim P.S. Ilarion Urs pentru faptul că a fost cu noi și pentru că ne-a primit ca pe niste copii ai săi dragi!

Vă mulțumim și dumneavoastră pentru faptul că sunteți alături de noi!


Părintele Arsenie Boca să ne ocrotească!


 

0
0
0
s2sdefault

Vara e timpul vacanţelor, concediilor, a timpului ceva mai liber. Dar creştinul are timp de relaxare? Dumnezeu în mărinimia şi bunătatea Sa a lăsat omului după şase zile de muncă şi o zi de odihnă. Dar refacerea puterilor trupeşti nu ţine şi de refacerea puterilor duhovniceşti? Oare gândul celui aflat în concediu e îndreptat spre Dumnezeu cu privirea „cocoţată”spre cer, în răstimpul fără de stres? Nu ştim şi nici nu ne este dat nouă să cunoaştem acest aspect, fiecare persoană e o taină. Dar vedem pe acei creştini care se nevoiesc să meargă în pelerinaje cu setea după divinitate şi ne bucurăm pentru că ne dau curaj să mergem şi noi cu ei pe calea anevoioasă a mântuirii, „că unde sunt doi sau trei, adunaţi în numele Meu, acolo sunt şi Eu în mijlocul lor” (Matei 18, 20). 

Mai este, Doamne, până-n cer? Mai este/ Pân’să mă faci părtaşi luminii Tale?/[…] De-atâta vreme urc târâş, pe coate,/ […]Şi-am risipit atâta suflet, Tată,/ În râvna mea neasămuit de mare/ Că de-o mai fi s-ajung în cer vreodată,/ N-o să mai am ce-Ţi pune la picioare./ […] Târâş, pe brânci, cu sufletul la gură,/ Urc muntele cu-nchipuite creste;/ Din tot ce-am fost mai sunt o picătură…/ Mai este, Doamne, până-n pisc, mai este?! („Îndoiala”- vol. „Peisaj lăuntric”-Demostene Andronescu)

La solicitarea membrilor şi prietenilor fundaţiei am organizat şi în această vară chiar de praznicul Sfântului Mare Mucenic Pantelimon un pelerinaj la Mănăstirea Prislop.

Câtă bucurie poate cuprinde inima unui om când revede persoane dragi! Atâta cât ai inima (duhovnicească)!

Suntem 100 de persoane mânate de dorinţa de a revedea Prislop-ul, de a fi „lângă” Părintele Arsenie şi ai spune rugăminţile noastre ca într-o spovedanie. Plecăm târziu după prânz, dar este necesar, pentru că este duminică şi creştinului îi această zi îi şade bine ca dimineaţa să meargă la Sfânta Liturghie. Căci Sfânta Liturghie mai ţine lumea! „Toată lumea ar trebui să vie la Sfânta Liturghie, că pentru dăinuirea lumii e darul acesta pe pământ.” („Sfânta Liturghie mai ţine lumea” -„Cărarea Împărăţiei”-pr Arsenie Boca)

Cum nu mai avem timp să ajungem la Prislop în prima zi, după oprirea obişnuită de pe valea Oltului, la ctitoria domnului Mircea cel Bătrân (1355-1418) ajungem pe înserat la Densuş la casa Episcopului-Locţiitor Daniil al Daciei Felix. După ce trecem o punte a suspinelor, ne strângem roată în jurul episcopului la ceas de poveşti despre Părintele Arsenie Boca. Urechile au primit, mintea s-a umplut, inima a trăsărit la auzul atâtor întâmplări (şi lămuriri) din viaţa Părintelui Arsenie care nu sunt trecute în cărţi, dar de acum încolo vor fi păstrate în amintirea noastră.

puntea

A doua zi, pe 27 iulie, în straie populare (cei care au avut), suntem la Mănăstirea Prislop. Ne închinăm în Biserica mănăstirii şi după aceea ne aşezăm la coada mare ce „urcă” dealului la Mormântul Părintelui. E luna lui cuptor, dar noi nu am simţit, pentru că un vânticel plăcut, ca o mângâiere dumnezeiască pe creştet, a făcut şederea, de trei ore, la coadă, să fie plăcută. „Aşteptatul” până sus la Părintele, ar trebui să fie lucrător, dar munca unora nu este la fel cu a altora. Dacă unii îşi povestesc viaţa sau d’ale lumii, iar alţii se roagă în tăcere, cei din urmă nu trebuie să se supere (chiar dacă au dreptate) pe cei care vorbesc, pentru că gândul lor trebuie să fie milostiv faţă de neputinţele aproapelui, atâta e limita lor! „Căci de se socoteşte cineva că este ceva, deşi nu este nimic, se înşeală pe sine însuşi. Iar fapta lui însuşi să şi-o cerceteze fiecare şi atunci va avea laudă, dar numai faţă de sine însuşi şi nu faţă de altul” (Galateni 6, 3-4).

port_popular
la_coad

O vizită la Prislop nu poate să nu aibă scop şi trecerea pe la „chilia” din stâncă a Sfântul Ioan de la Prislop, prăznuit pe 13 septembrie. Un mare sihastru ce s-a nevoit la Mănăstirea Prislop (Silvaşul) pe la sfârşitul secolului XV- începutul secolului XVI. Mai multe amănunte despre el, aici.

Nu mai zăbovim multe şi plecăm spre o întâlnire surprinzătoare. Mergem la Ghelari, în apropiarea oraşului Hunedoara. După ce drumul şerpuieşte prin pădurile Ţinutului Pădurenilor (sic!) în mijlocul comunei Ghelari ne „întâmpină” o mândră catedrală şi lângă ea o smerită bisericuţă. Povestea celor două lăcaşuri ale lui Dumnezeu este ruptă din cer şi ne este împărtăşită de maica stareţă Haritina.

catedrala
pelerini_ascultand

Mai multe amănunte despre bisericile din Ghelari, aici.

„Nu suntem născuţi din timp, ci din veşnicie. Aşa se face că avem o fărâmă de ţărână şi din celălalt tărâm.” („O soră a vieţii…” -„Cărarea Împărăţiei”-pr Arsenie Boca) Sunt clipe sau chiar zile, când scăpăm în sus şi acestea sunt pe măsură ce ne nevoim, cu fapta, gândul, rugăciunea, iubirea-pe toate acestea le descoperi prin voinţa şi credinţa ta toată viaţa, care este un pelerinaj spre Dumnezeu.

Am cerşit un timp lumină / Pe la uşi străine, […] // Dar odată, pe-nserate, /obosit de vise,/ Am găsit la lume toate/ Porţile închise.// Şi rămas în noapte-afară / Fără lumânare, /Am privit aşa-ntr-o doară-n /Mine ca în zare. // Şi am tresărit deodată, / Căci văzui că-n mine / Bezna-i ciuruită toată /Şi mijesc lumine. // Am dat zgura la o parte / Cu înfrigurare / Şi-n străfundurile-mi moarte /S-a iscat cântare.// Iar prin rana-mi sângerândă, / Ca printr-o spărtură, / A ţâşnit o rază blândă/ De lumină pură, // Ce-nvelindu-mă în toate, /Mătăsoasă, moale, / A dat vieţii mele plate/ Sensuri verticale//[…]

(„Prefacere” vol. „Peisaj lăuntric”-Demostene Andronescu)

Mulţumim tuturor celor care au participat la acest pelerinaj şi dăm Slavă lui Dumnezeu pentru marea bucurie de a ne fi adunat!

Mai multe fotografii din pelerinaj, aici.

0
0
0
s2sdefault

În pelerinaj la Mănăstirea Brâncoveanu –Sâmbăta de Sus, 26-28 septembrie 2014

A devenit o tradiţie frumoasă, ca la sfârşit de septembrie, să mergem în pelerinaj la Mănăstirea Brâncoveanu, astfel că şi în acest an ne-am adunat toţi cei ce îl îndrăgesc pe Părintele Arsenie şi am plecat cu dragoste şi dor de revedere a meleagurilor făgărăşene mult iubite de Părintele Arsenie.

La propunerea unui membru al fundaţiei, în pelerinajul din acest an, ne-am abătut de la traseul nostru obişnuit şi am mers să vizităm Biserica Sfântul Dimitrie din Bixadul Oltului, jud. Covasna.

La această biserică am descoperit o frumoasă frescă a Părintelui Arsenie, pictată în 1938, în anul de practică de după terminarea Facultăţii de Belle Arte.

pel-poza1

După acestă „descoperire” ne-am revăzut cu „îngerii” de la Mănăstirea Mărcuş care ne-au încântat şi în acest an cu glasurile lor melodioase, cântându-ne câteva rugăciuni.

Seara ne-am cazat devreme la Mănăstirea Brâncoveanu având a doua zi de urcat pe munte.

Deşi vremea ne-a creat temeri, toată seara plouând, a doua zi cu ajutorul Bunului Dumnezeu, am reuşit să o luăm la pas pe valea Sâmbetei şi să urcăm până la Chilia Părintelui, unde împreună cu părintele ce ne însoţea s-a săvârşit Slujba Parastasului pentru Părintele Arsenie.

pel-poza2

În timpul Slujbei Parastasului, cu toţii am ştiut că rugăciunea noastră a ajuns la Părintele pentru că, soarele a destrămat un colţ din plapuma groasă de nori şi o rază se revărsa pe pelerinii ce se osteniseră să ajungă până la chilie, ca să se roage.

pel-poza3
pel-poza4

Seara la mănăstire, în Aula Academiei Sâmbăta, cu binecuvântarea şi sprijinul Arhimandritului Ilarion Urs, stareţul Mănăstirii, a avut loc Comemorarea Părintelui Arsenie Boca, am avut oaspeţi de seamă: părintele Pantelimon de la mănăstirea Turnu, jud. Prahova, Părintele Clement şi mai multe doamne din împrejurimile mănăstirii, care l-au cunoscut pe Sfântul Ardealului. 

Duminică, 28 septembrie, am participat la Sfânta Liturghie în Paraclisul Mănăstirii Sâmbăta unde s-a oficiat şi Parastasul Părintelui. Mulţi localnici dar şi pelerini au venit să-l cinstească pe Părintele Arsenie.

După slujbă am mers, având ghid pe pr. stareţ Ilarion Urs şi dna Stănescu, la Troiţa Părintelui, lângă Altarul de Vară, ridicată de Fundaţia Creştină Părintele Arsenie Boca în 2010, la Stăreţia cea veche unde a stat Părintele, am mai vizitat livada de meri cu iazul în formă de inimă, masa din piatră de munte, amforele şi ceasul - toate realizate de părintele Arsenie Boca.

Ne-am despărţit cu greu de oamenii şi locurile atât de îndrăgite de Părintele Arsenie, dar am făgăduit că şi la anul ne întoarcem, cu voia Domnului şi a Părintelui Arsenie.

pel-poza5

Vă aşteptăm cu drag alături de noi, să fiţi pelerini pe urmele Părintelui Arsenie în ţinutul făgărăşean!

Mai multe poze din acest pelerinaj, aici.

0
0
0
s2sdefault

Căutare site

Noutăți Magazin

Abonare Buletin Informativ

Powered by Rebel IT & Services
Acest site foloseste cookies pentru cea mai buna experienta de navigare pe site-ul nostru. Daca continuati navigarea inseamna ca sunteti de acord cu aceste conditii.