Seara_duhovniceasca_13.06

Parohia "Sf. Cuv. Antonie cel Mare" din cartierul bucureştean Titan, str. Jean Steri adi nr. 19/A, sector 3, Bucureşti, are deosebita plăcere de a va invita la o altă (nouă) seară duhovnicească, în acest an - 2016, care va avea loc în cadrul bisericii noastre...

Evenimentul va avea loc în ziua de luni - 13.06.2016, orele 19,00, când va avea loc întâlnirea spirituală şi seara duhovnicească cu tema: "De trei ori în Areopag. Despre nebunia (supra)rațională a credinței și (i)raționalitatea (nebună) a lumii de azi", invitat de onoare fiind Părintele Lect. Univ. Dr. Adrian Sorin Mihalache - Cadru Didactic la Facultatea de Teologie Ortodoxă "Dumitru Stăniloae" a Universităţii "Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi şi Realizator al Emisiunii "Lumina Celui Nevăzut" de la TV Trinitas - Televiziunea Patriarhiei Române. 

Această conferință abordează o temă ce arată că Ortodoxia, privită din exterior și superficial, poate părea greu de înțeles, dar atunci când este trăită, ea descoperă înțelesurile adânci ale logicii lui Dumnezeu.

Invitatul nostru, Părintele Lect. Univ. Dr. Adrian Sorin Mihalache, este Doctor în Filosofie, Doctorand în Științe Medicale și Coordonator al Centrului de Studii Interdisciplinare în Religie şi Ştiinţă.

La Editura BASILICA a Patriarhiei Române, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul României, a apărut recent lucrarea Lumina celui nevăzut. O privire teologică în raționalitatea Creației și teoriile științifice recente despre univers. Opera semnată de diac. Sorin Mihalache este editată în două volume. 

În cuprinsul volumelor sunt tratate subiecte de maxim interes precum:

 

  • Mențiuni despre structura materiei în Antichitatea greacă, 
  • Considerații teologice privind creație ex nihilo; 
  • Planetele extrasolare și viața extraterestră, 
  • Din ce este făcută lumea sensibilă;
  • Cum arată viitorul universului, etc.

„Prezenta lucrare încearcă să argumenteze faptul că ştiinţele actuale, în special fizica şi cosmologia, oferă date şi teorii referi­toare la lumea fizică, susceptibile a constitui deschideri spre teolo­gia ortodoxă. Descoperirile din ultimul secol din domeniile fizicii, cosmologiei sau mecanicii cuantice au schimbat în mod semnifi­cativ înţelesurile unor realităţi cu care eram obişnuiţi: materia este altceva decât pare, timpul şi spaţiul nu mai sunt absolute, Universul nu este etern”,menționează Patriarhul României în Cuvântul Înainte.

Autorul subliniază în Prefața vol. I că această carte se adresează “celor însetaţi de răspunsuri sau fascinaţi de structurile şi dinamica lumii fizice, celor familiarizaţi cu reflecţia filo­sofică sau obişnuiţi cu viaţa credinţei, atraşi de gândirea patristică şi preocupaţi de perspectiva integratoare a Filocaliei. Sper că, pentru toţi aceştia, prezenta carte oferă frânturi de gând şi crâmpeie de realitate care pot să nască întrebări răscolitoare, clipe de uimire şi acea sensibi­litate esenţială pentru înţelesurile spirituale care ne-ar putea edifica”.

Lucrarea poate fi cumpărată de la Librăria Cărţilor Bisericeşti (Intr. Miron Cristea nr. 6), Magazinul Ortodoxia (Calea Victoriei nr. 45, lângă bisericaKreţulescu), Galeriile Cuvântul Vieţii (Calea Victoriei, Nr. 28), Magazinul Librăria Ortodoxă (B-dul Regina Maria, Nr. 1) sau prin comandă pe internet la adresa magazin@editurapatriarhiei.ro.

***
Diac. Adrian Sorin Mihalache este licenţiat în matematică (1995) şi în teologie ortodoxă (2002) al Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi. în perioada 2001-2009 a urmat programe de master în filosofie, psihologie, fizică teoretică şi teologie ortodoxă.
Din anul 2011 este doctor în filosofie (magna cum laude) al aceleaşi universităţi, cu teza Dimensiunea cosmică a per­soanei (coordonată de prof. univ. Ştefan Afloroaei). Este lector la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Iaşi şi direc­tor adjunct al Centrului de Cercetare Interdisciplinară în Religie, Filosofie şi Ştiinţă. Începând cu anul 2005, a iniţiat şi coordonat proiecte de cercetare în aria dialogului dintre teologie şi ştiinţă. A publicat peste 200 de articole de popularizare, cu tematică interdisciplinară, în săptă­mânalul Lumina de Duminică al Patriarhiei Române.
Este fondatorul şi redactorul şef al revistei online Journal for Interdisciplinary Research on Religion and Science şi rea­lizatorul emisiunii Lumina Celui Nevăzut – o producţie Trinitas Tv. Este coautor al lucrărilor Repere patristice în dialogul dintre teologie şi ştiinţă (Ed. Basilica, 2009) şi Apologetica ortodoxă (Ed. Basilica, 2013-2014 – manual în două volume destinat Facultăţilor de Teologie Ortodoxă din Romania).
În prezent este doctorand al Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila”, pregătind o teză ce vizează neurobiologia bunătăţii (coordonată de prof. univ. Leon Zăgrean)

0
0
0
s2sdefault

Căutare site

Noutăți Magazin

Abonare Buletin Informativ

Acest site foloseste cookies pentru cea mai buna experienta de navigare pe site-ul nostru. Daca continuati navigarea inseamna ca sunteti de acord cu aceste conditii.