Dragobete este un personaj preluat de la vechii daci şi transformat ulterior într-un protector al tinerilor şi patron al iubirii.
Urmând firul anumitor legende populare, se pare că Dragobete (numit şi „Cap de primăvară”, „Năvalnicul” sau „Logodnicul Păsărilor”) nu era nimeni altul decât fiul babei Dochia, un flăcău extrem de chipeş şi iubăreţ, care seducea femeile ce îi ieşeau în cale.
Sărbătoarea Dragobetelui are o simbolistică bogată şi interesantă. Dragobetele îngemănează în esenţa sa atât începutul, cât şi sfârşitul – începutul unui nou anotimp şi al reînsufleţirii naturii, sfârşitul desfătărilor lumeşti căci începe Postul Sfânt al Paştelui.
În vremuri de demult (în anumite zone chiar şi astăzi!), în această zi de mare sărbătoare, tinerii îmbrăcaţi în straie frumoase, cuvincioase obişnuiau să se strângă în păduri şi să culeagă în buchetele cele dintâi flori ale primăverii.
Atât băieţii, cât şi fetele au datoria de a se veseli în această zi pentru a avea parte de iubire întreg anul.

Authentic Romania Muzeul Literaturii

Muzeul Național al Literaturii Române vă invită sâmbătă, 24 februarie 2018, ora 17.00, la spectacolul „Autentic România”, în sediul din Strada Nicolae Crețulescu nr. 8 (în spatele Bisericii Albe). Interpretează Sergiu Corbu Boldor și Diana Giubernea. Regia Mona Gavrilaș.
Chiar în ziua în care românii sărbătoresc „Dragobetele”, 24 februarie, zi legată de renaşterea naturii după vegetarea din iarnă, o magie va cuprinde mansarda Muzeului Național al Literaturii Române de Sergiu Corbu Boldor și Diana Giubernea. „Autentic România” este un spectacol alcătuit din texte populare din Transilvania, Oltenia și Muntenia. Poezii vechi, doine, cântece de dragoste și dor, pline de sensibilitate, muzicalitate și umor. Tema spectacolului este iubirea, o poveste în care DORUL este privit ca personaj.
Cei doi actori vor aduce, prin interpretarea lor, doina mai aproape de inimi. Prin doină, românii și-au dat voie să simtă dorul. Dragostea a fost și încă este cel mai cântat dintre dorurile românului, pe pajiştile verzi sau pe prispa casei, cu ajutorul frunzei sau al solzilor de peşte. Din octombrie 2009, doina face parte din Patrimoniul Imaterial al Umanităţii UNESCO. Lumea întreagă a recunoscut acest element ca fiind specific muzicii tradiţionale româneşti.
„Autentic România” ne amintește de sufletul nostru românesc, de o identitate națională care nu s-a pierdut, de valori așezate la locul lor. Prin poezia veche și muzica live din spectacol (vioară și caval) se așază în fața spectatorului o oglindă în care să descopere sau să redescopere Sufletul Românesc Autentic.

Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile. Rezervările se fac pe adresa Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea..

Vă așteptăm să simțim românește!

HARTA  Muzeul Naţional al Literaturii Române, Strada Nicolae Crețulescu 8, București

sursa text

Accept Refuz