ziua RosieiMntane
Proiecțiile sunt parte a evenimentului Ziua Roșiei Montane 2019, sărbătorită în fiecare an pe 6 februarie cu sprijinul Muzeului Național al Țăranului Român și Clubului Țăranului și tratează legătura patrimoniu-natură-comunitate în România.

Fie vorba de Roşia Montană, sudul Transilvaniei, pădurile virgine sau Delta Văcăreşti, relaţia între cele trei elemente nu este întotdeauna armonioasă şi e nevoie de echilibru.
Nu am putea recomanda un documentar mai mult ca altul. Toate patru prezintă peisaje superbe, comunităţi autentice şi monumente naturale sau construite. În acelaşi timp, chestionează felul în care ne raportăm la ele în funcţie de poziţie: membri ai comunităţii, conservaţionişti, cetăţeni implicaţi ori simpli spectatori ai filmului.

17:30 Oamenii Patrimoniului
România, 2017, 31 de minute
Regia de Ira Merzlichin
Oamenii Patrimoniului este despre aceia dintre noi care, la un moment dat, au ales să se dedice comunităților, să le ajute în reconstruirea identității lor și în dezvoltarea sustenabilă, pornind de la acel dram de autentic ce le definește: patrimoniul cultural. Seria de scurtmetraje, realizată în cinci sate diferite, prezintă ințiative independente ce au adus schimbări în viața locală și dificultățile apărute.

18:15 Fânețe Montane
România, 2012, 62 de minute
Regia de Ágota Juhász
Pelicula analizează practicile tradiționale privind fânețele din Transilvania, ce creează și întrețin o biodiversitate remarcabilă și peisaje specifice. Ele asigură mâncare sănătoasă și sustenabilitatea economiilor și comunităților rurale. Documentarul a fost premiat la festivalul de film de la Sondrio, Italia. Coloana sonoră a peliculei este asigurată de Folker Együttes, formație de muzică tradițională din zonă.

19:30 Virgo
România, 2018, 44 de minute
Regia de Lise Hendrix și Vlad Săcăleanu
Documentarul explorează ecosistemul unicat în Europa al pădurilor virgine din România. Acesta e amenințat de defrișări ilegale și lipsa intențiilor de conservare a mediului. Filmat în 70 de locații, după mai mult de 5000 de kilometri parcurși, Virgo este o meditație vizuală ce oferă o înțelegere mai bună a acestui mediu, dar și consolare.

20:30 Acasă
România, 2017, 32 de minute
Regia de Radu Ciorniciuc
Pitorescul cartier Văcărești fusese dărâmat în anii 1980 ai megalomaniei comuniste pentru a face loc unui lac de acumulare. Proiectul a fost abandonat după Revoluție, iar zona umedă a vegetat de la sine, ajungând a nimănui. După 18 ani într-o baracă la marginea bălții, Gică Pescarul și copiii săi au devenit locuitorii neoficiali ai Deltei Văcărești. Însă zona e pe cale să se schimbe, odată cu intervenția statului și transformarea în rezervație naturală. Ce se va întâmpla cu familia crescută odată cu acest ecosistem?

Este un eveniment deschis, cu intrare liberă.

HARTA  Clubul Țăranului, Intrarea Monetăriei, Șoseaua Pavel Dimitrievici Kiseleff 3, București

(Sursa text)

0
0
0
s2sdefault

Căutare site

Noutăți Magazin

Abonare Buletin Informativ

Acest site foloseste cookies pentru cea mai buna experienta de navigare pe site-ul nostru. Daca continuati navigarea inseamna ca sunteti de acord cu aceste conditii.