regina Maria
Vineri, 18 ianuarie 2019, atelierul AAMIC din cadrul Masteratului de Istoria Ideilor, Mentalităților și Culturii de masă – proiect în colaborare al Facultății de Istorie și al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București – vă invită la proiecția filmului „Maria, Inima României”, realizat de Chainsaw Film Production în 2018.
Evenimentul va avea loc începând cu ora 17:00 la Amfiteatrul „Nicolae Iorga”, etaj I, Facultatea de Istorie, Bd. Regina Elisabeta nr. 4-12.

Proiecția va fi urmată de o dezbatere la care vor participa prof. univ. dr. Mihaela Grancea, de la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, prof. univ dr. Alin Ciupală, de la Universitatea din București, prof. univ. dr. Virgiliu Țârău, de la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca și Dan Drăghicescu, producător asociat al filmului „Maria, Inima României”. Întâlnirea va fi moderată de prof. univ. dr. Mirela-Luminița Murgescu de la Universitatea din București și de Alexandra Colceru, masterandă la Universitatea din București.

Reginei Maria i s-a spus, pe rând, „mama regină”, „regina soldat”, „regina războiului unităţii naţionale”, iar cu ocazia sarbătoririi Centenarului a fost una dintre cele mai vehiculate figuri istorice în spațiul românesc. După un an 2018 plin de evenimente, în care personalitatea Reginei a fost invocată în lansări de carte, concerte, conferințe, expoziții fotografice în țară și în străinătate, interviuri, spectacole, filme documentar, retrospective fotografice pe baza unor selecții din arhive, reclame comerciale etc., i-am văzut în nenumărate rânduri imaginea redată sub nuanțe feministe, nejustificat melancolice, chiar absolutizante.

De aceea, încercând să analizăm cât mai obiectiv cu putință locul cuvenit Reginei Maria în memoria noastră națională, vă invităm să vizionăm împreună filmul documentar „Maria, inima României” și să dezbatem într-un cadru critic, dar nu insolent, istoric corect și fără idealizări paralizante, cum ne putem raporta la imaginea Reginei după mai bine de un secol de Românie „întregită”.

Intrarea la proiecția de film și la dezbatere este liberă.

(Sursa text)

0
0
0
s2sdefault

Căutare site

Noutăți Magazin

Abonare Buletin Informativ

Acest site foloseste cookies pentru cea mai buna experienta de navigare pe site-ul nostru. Daca continuati navigarea inseamna ca sunteti de acord cu aceste conditii.