searaduhovniceacacuPr.VasileIoana
Librăria Sophia vă invită marţi, 24 aprilie 2018, ora 18.30 la o seară duhovnicească cu părintele Vasile Ioana prilejuită de lansarea volumului "Tâlcuire la canonul Ziua Învierii al Sfântului Ioan Damaschin",de Sfântul Nicodim Aghioritul.

Pr. Vasile Ioana a fost psalt al Catedralei patriarhale, apoi a fost hirotonit diacon al Catedralei şi arhidiacon al Preafericitului Părinte Patriarh Teoctist. În prezent este parohul Bisericii „​Sfântul Nicolae – Dintr`o zi” sau Biserica Enei din Bucureşti.

Ca exponent al tradiţiei isihaste, Sfântul Nicodim Aghioritul (1749-1809) a încercat să sporească şi să adâncească cunoaşterea filonului imnografic bisericesc, prezentând într-un opus amplu totalitatea tâlcuirilor existente la canoanele închinate praznicelor împărăteşti şi ale Maicii Domnului şi reunind cuvintele patristice, care n-au încetat de-a lungul timpului să împărtăşească celor însetaţi de frumuseţe ambrozia şi nectarul imnelor bisericeşti.
Din această antologie, care poartă numele de Eortodrómion (Calea sărbătorilor), vede pentru prima dată lumina tiparului în limba română tâlcuirea canonului „Ziua Învierii”, închinat, după cum şi numele însuşi o arată, sfintei şi măritei zile a Învierii – sărbătoarea sărbătorilor şi praznicul praznicelor –, care pentru frumuseţea şi armonia nu doar a mesajului poetico-teologic, ci şi a melosului e considerat „Canonul Canoanelor” şi „Împăratul Canoanelor”.
Nici un alt imnograf nu a reuşit să formuleze în troparele sale învăţătura dogmatică a Bisericii într-un chip atât de precis, acurat, succint, aforistic şi uşor de memorat precum Sfântul Ioan Damaschin.

Vă aşteptăm cu drag!

Sursa text: Facebook