1200px Greater Romania.svgVictorie unionistă! Parlamentul României va ține ședință solemnă de Ziua Unirii Basarabiei cu România
Alianța pentru Centenar a reușit în demersul său de a impune pe ordinea de zi a actualei legislaturi a Parlamentului României să marcheze oficial Ziua Unirii Basarabiei cu Țara. Aleșii au votat marți organizarea unei ședințe solemne a camerelor reunite ale Parlamentului în ziua de 27 martie, transmite Romanian Global News.

Cele peste 130 de organizații non-guvernamentale și instituții ale societății civile din România, Republica Moldova și Diaspora românească din cadrul Alianței pentru Centenar salută decizia adoptată prin vot de Parlamentul României de a celebra Ziua Unirii Basarabiei cu Țara prin ședință solemnă. Evenimentul este urmarea efortului de convingere a clasei politice românești de a pune temporar stop în lupta politică pe durata acestei zile simbolice, pentru a aduce un omagiu uneia dintre cele mai merituoase generații de români: cea care a înfăptuit Marea Unire.

„Data de 27 martie 1918 are o deosebită însemnătate pentru istoria României și salutăm gestul firesc al Parlamentului, ca principal for reprezentativ al cetățenilor români. Ședința solemnă pe care Parlamentul României o va organiza cu prilejul aniversării a 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu Țara este un semnal că 2018, Anul Centenar, este despre Basarabia, prima provincie unită cu Țara", a declarat George Simion, președintele Acțiunii 2012, organizație membră a Alianței pentru Centenar.

Alianța pentru Centenar face un apel către partidele politice din România de a nu încerca să obțină capital de imagine cu ocazia ședinței solemne din 27 martie 2018 și amintește că Unirea provinciilor istorice ale României pe parcursul anului 1918 a fost un proiect de larg consens național, la care și-au dat mâna toate forțele politice ale vremii.

Constantin Codreanu în Parlamentul României: anularea obligativității domicilierii timp de 8 ani în România la solicitarea cetățeniei române de către românii de pretutindeni și persoanele aparținând filonului cultural românesc

„Milioanele de români din Basarabia, din comunitățile istorice și Balcani, ca și milioanele de români din diaspora, trebuie să știe că statul român este pregătit să le ofere un sprijin cultural șifoto deputat constantin codreanu național exemplar", se arată în declarația politică a președintelui Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, deputatul Constantin Codreanu, preluată de Romanian Global News.

Acesta a prezentat la tribuna Camerei Deputaților o Declarație politică intitulată „Câteva priorități și așteptări pentru românii de pretutindeni în anul 2018".

În intervenția sa în plen, deputatul Constantin Codreanu a transmis:

Anul Centenarului ne readuce în prim-plan o gamă de probleme privind Basarabia, comunitățile noastre istorice și diaspora, pentru care suntem obligați, stat și societate, Putere și Opoziție împreună, să identificăm și să aplicăm soluții adecvate.

Din perspectiva Comisiei pe care o conduc, un cuantum minim de asemenea soluții cu impact pozitiv asupra comunităților de români din afara granițelor țării, trebuie să fie următoarele:

- dublarea personalului Autorității Naționale pentru Cetățenie;

- anularea obligativității domicilierii timp de 8 ani în România la solicitarea cetățeniei române de către românii de pretutindeni și persoanele aparținând filonului cultural românesc;

- instituirea mecanismului de recunoaștere a cetățeniei române pentru cetățeni români din cele 11 județe ale noastre anexate de URSS și pentru urmașii lor;

- crearea de circumscripții electorale distincte pentru Republica Moldova și pentru statele sau regiunile în care există peste 500 de mii de cetățeni români;

- înfrățirea tuturor localităților românești din comunitățile istorice cu localități din România; - creșterea bugetului alocat Ministerului Românilor de Pretutindeni, destinat organizațiilor reprezentative ale românilor de peste hotare la 100 de milioane de lei, la egalitate cu fondurile destinate organizațiilor minorităților naționale din România;

- acordarea de burse identitare tuturor elevilor români din Ucraina, Ungaria, Serbia, Bulgaria, Albania;

- acordarea de burse identitare tuturor profesorilor de limbă română și cadrelor didactice care predau în limba română în școlile din comunitățile istorice din jurul granițelor și Balcani;

- înființarea Institutelor Culturale Române la Moscova, Kiev, Cernăuți, Cahul, Bălți, Belgrad, Bor, Sofia, Vidin Atena, Tirana, Saranda și Corcea;

- înființarea Muzeului Românilor de Pretutindeni;

- organizarea efectivă și susținerea consistentă a Episcopiei Basarabiei de Sud și a Episcopiei de Bălți, sufragane ale Mitropoliei Basarabiei;

- includerea în lista clerului salarizat a tuturor preoților din Mitropolia Basarabiei și din Vicariatul Ortodox Român al Timocului;

- condiționarea oricărui ajutor financiar acordat Chișinăului de restituirea arhivelor și patrimoniului imobiliar al Mitropoliei Basarabiei spoliat de sovietici;

- luarea prin lege sub protecția statului român a dialectelor istorice românești, a etnolectelor românești și a scrierii acestora pe baza alfabetului limbii române, precum și alte măsuri juridice, diplomatice, bisericești, educaționale, culturale și mediatice în beneficiul românilor din afara granițelor țării.

Milioanele de românii din Basarabia, din comunitățile istorice și Balcani, ca și milioanele de români din diaspora, trebuie să știe că statul român este pregătit să le ofere un sprijin cultural și național exemplar.

Să lăsăm deoparte orice tentație de canibalism politic și să ne dăm mâna în numele interesului național", se arată în declarația lui Constantin Codreanu.
Sursa text: rgnpress.ro