În colaborare cu Alin Mureşan, membru al Fundaţei noastre şi partener în proiectul Fenomenul Piteşti, unde noi ne-am implicat pe parte de editare a filmului Demascarea, în 08.10.2011 am organizat, la iniţiativa tânărului cercetător istoric, o vizită în poate cele mai încărcate locuri de istorie recentă ale ţării noastre: închisorile Jilava şi Piteşti. După cum veţi vedea din imagini, am invitat mulţi tineri, ca urmare a dorinţei ca valorile noastre actuale (în devenire, este adevărat) să aibă cât mai multe cunoştinţe despre istoria ţarii în care s-au născut şi, prin asta, să se regăsească cu uşurinţă. 
Mai jos găsiţi impresiile unui membru al Fundaţiei şi câteva fotografii:
"Nu m-ai fi cautat, daca nu m-ai fi gasit.
Personal, am devenit mai credincios dupa citirea „Jurnalului Fericirii” in mai 1993. Acum, dupa 18 ani, am vizitat inchisoarea Jilava, a fostilor detinuti politici, si am avut sentimentul ca am mai vazut-o candva. M-am alaturat unui grup de adolescenti care, au mers impreuna cu oamenii de la Fundatia Crestina Parintele Arsenie Boca intr-un pelerinaj la inchisorile comuniste. L-am avut indrumator avizat printre noi pe Alin Muresan, tanar istoric de 27 ani, specialist in domeniul comunismului concentrationar, autorul unor carti despre Fenomenul Pitesti. 
Vizita de la Inchisoarea Pitesti a inceput frumos – prin parastasul celor care au murit acolo din cauza torturilor. El a fost oficiat intr-un paraclis chiar in camera amarelor chinuri ale tinerilor de atunci ,,camera 4 spital’’. In locul mesei pe care erau ei batuti se afla acum Sfanta Masa. Toate acestea dovedesc ca numai Hristos este biruitor. Intre camera 4 spital si subsolul inchisorii se gaseste o scara in spirala, de pe care doi dintre detinuti s-au aruncat atunci, sinucigandu-se pentru a scapa de torturi. Camerele inchisorii sunt meschine si te umplu de groaza. Cata suferinta trebuie sa fi  provocat oamenilor si cata credinta tare trebuie sa fi avut acestia, incat unii dintre ei au supravietuit prigoanei comuniste. Daca diavolul a biruit atunci, a facut-o pentru foarte putina vreme. 
Al doilea obiectiv vizitat a fost Fortul 13 Jilava, fosta inchisoare politica. Carol I l-a gandit ca un fort de aparare al orasului Bucuresti. Primii detinuti au fost chiar taranii rasculati din 1907, iar ultimii detinuti au fost revolutionarii din decembrie 89 si ai mineriadei din 90. Teribil lucru este sa inventezi instrumente de tortura pentru fratele tau care are suflet ca si tine, o mama ca si tine, familie ca si tine. La detinutii politici, principala deosebire consta ca apartineau unei lumi complet diferite de cea comunista si atunci trebuiau sa moara intr-un mod cat mai umilitor cu putinta.Dar ce nu stiau comunistii a fost ca Dumnezeu lucreaza prin cele slabe ca sa le rusineze pe cele tari. Comunismul a cazut cu prabusire mare, iar faptele lor rele au iesit la iveala, datorita in primul rand celor care s-au jertfit pentru credinta in inchisori, gulaguri si in prigoniri de tot felul.
Cine afirma despre comunism ca a fost o doctrina buna, dar prost inteleasa, sa viziteze o inchisoare a fostilor detinuti politici ca sa se dumireasca.’’ - Cristian Secuiu

0
0
0
s2sdefault

Căutare site

Noutăți Magazin

Abonare Buletin Informativ

Acest site foloseste cookies pentru cea mai buna experienta de navigare pe site-ul nostru. Daca continuati navigarea inseamna ca sunteti de acord cu aceste conditii.