Pr. Petru Vamvulescu - Părintele Arsenie Boca Mărturia mea

TITLU: Părintele Arsenie Boca - Mărturia mea
EDITURA: Arad, 2012
CARACTERISTICI: 110 pagini
DETALII/ DESCRIERE: Părintele Petru Vamvulescu rămâne unul dintre ucenicii de taină ai Părintelui Arsenie ce se simte dator, alături de sutele de oameni, să mărturisească lucrarea ziditoare a marelui părinte din sufletul său şi al altora reunite într-o seamă de cuvinte, vorba cronicarului, ce constituie conţinutul lucrării de faţă. Această destăinuire a sa se alătură îndeosebi celei a părintelui Pantelimon, anume „Părintele Arsenie Boca - Mărturia Părintelui Pantelimon" apărută la Editura Cristimpuri. Punctul de legătură între cele două mărturii rămâne, desigur, Părintele, numai că raportarea lor la sfinţia sa, darurile revărsate peste ei de Sfântul Ardealului dar şi modul de a transmite toate aceste lucruri poartă amprenta experienţei personale. Volumul de faţă este şi o pagină dintr-un sinaxar, adică o reconstituire, la o scară mai mică, a vieţii Părintelui Arsenie Boca dar printr-o mărturie directă şi nu culeasă.
Iată câteva dintre cuvintele pr. Petru Vamvulescu care se adresează ca de la om la om, ca de la suflet la suflet. Astfel, dânsul spunea că oricine l-a văzut pe Părintele Arsenie, ar putea să scrie. Mie mi-a hărăzit Dumnezeu de l-am văzut de mai multe ori, şi uneori, singur, doar el cu mine. Însă nu este uşor ceea ce îndrăznesc, adică să scriu despre părintele Arsenie. De aceea o rog pe Preacurata Născătoare de Dumnezeu să-mi cureţe mintea şi inima, trupul şi sufletul, ca să nu mă ruşineze Dumnezeu în Ziua Judecăţii. Zicea Părintele Arsenie: „Mă, eu nu am pretenţie să mă înţeleagă cei mai mulţi. Căci fiecăruia ni S-a dăruit Duh Sfânt cât ne-a rânduit Hristos. Însă, cum zice sfântul apostol Pavel, în măsura în care am suferit Cruce, pentru numele Lui, aşa vom fi şi răsplătiţi de Dumnezeu." De aceea el mulţumea lui Dumnezeu şi Maicii Domnului pentru fiecare spin al Crucii. Mai zicea ceva înfricoşător: „Pe mine, pentru jertfa Brâncovenilor, m-a semănat Dumnezeu la voi." Ce mare taină! Dar câţi o pot crede? Părintele Arsenie, când m-a văzut, după ce am intrat, s-a dat jos de pe schelă şi mi-a zis: „Bine ai venit, Petre". Mi-a zis pe nume! Părintele purta ochelari fumurii. Atunci s-a întâmplat minunea cea mai mare. Am văzut venind, de la ochii sfinţiei sale, spre ochii mei, două funii de foc! Eu m-am minunat tare, însă el mi-a reprodus gândul şi mi-a zis: „De ce zici aşa, Petre? Doamne ce ochi minunaţi are părintele Arsenie?! Uite, sunt ochi ca şi ochii tăi." Apoi şi-a luat ochelarii de la ochi. Luminile cereşti au dispărut.

Cos

Coş gol