Rugaciunea de toata vremea

Prețul de vânzare 23,00 lei
Descriere

AUTOR: Duhovnici și monahi români

TITLU: Rugăciunea de toată vremea -- cea mai puternică rugăciune și cea mai ușor de zis

EDITURA: Agaton, 2015

CARACTERISTICI: 368 pagini

DETALII / DESCRIERE: Volumul este un ghid pentru cei care vor să avanseze în viaţa spirituală folosind Rugăciunea lui Iisus – această armă duhovnicească asemănată cu o sabie care izbuteşte să taie tot răul din noi şi dimprejur.
Plecând de la un scurt istoric şi câteva îndrumări teoretice, cartea oferă cititorului sfaturi practice de la duhovnici şi monahi români – repere excelente pentru trăirea acestei Rugăciuni.

Cuvântul editorului

Rugăciunea de toată vremea – cunoscută şi ca Rugăciunea lui Iisus, Rugăciunea minţii sau Rugăciunea inimii (acestea din urmă fiind de fapt trepte superioare ale aceleiaşi rugăciuni) – este un mijloc de creştere duhovnicească. Considerată uneori eronat ca fiind specifică doar mediului monahal, ea şi-a dovedit de-a lungul timpului puterea şi pentru călugări, dar şi pentru mireni. De fapt am putea spune că, împreună cu Dumnezeiasca Liturghie, cele două alcătuiesc inima trăirii ortodoxe.
Fie că este practicată în liniştea mănăstirii – şi atunci vorbim de isihasmul clasic –, fie că e folosită în lumea agitată a oraşelor, Rugăciunea îl ajută pe cel care o spune să simtă prezenţa lui Dumnezeu, să dialogheze cu El în fiecare clipă, să trăiască el însuşi o stare de prezenţă continuă şi de bucurie nespusă.
Pe lângă mijloc de permanentă creştere duhovnicească, Rugăciunea de toată vremea este şi mijloc de rezistenţă. În închisorile comuniste, de pildă, a fost pentru mulţi singurul mijloc de supravieţuire fizică, psihică şi spirituală. Dar nu numai în închisorile de ziduri, ci şi în marea închisoare care era atunci România. O seamă de duhovnici au pregătit şi susţinut această supravieţuire, spunând: „Se va intra într-un mare şi lung întuneric, cum veţi rezista? Nu veţi rezista decât prin rugăciunea interioară, prin rugăciunea inimii. Aici, dacă vă veţi instala bine, nu veţi fi atacaţi de nimeni niciodată. Vă vor putea fi distruse şcolile, vă vor putea distruge bisericile, veţi putea suferi opreliştile cele mai mari, vă vor putea scoate de peste tot, dar din inimă nu vă vor putea scoate niciodată pe Hristos.”
Acest volum s-a născut din dorinţa de a avea un îndrumar pentru cei care vor să avanseze în viaţa spirituală, folosind această armă duhovnicească asemănată cu o sabie care izbuteşte să taie tot răul din noi şi dimprejur. Cea mai mare parte a textelor au apărut în revista editurii noastre, Porunca iubirii, în anii 1998-2004. Acestea au fost completate cu fragmente din alte opere de referinţă, pentru a alcătui împreună un ansamblu coerent. Astfel, plecând de la un scurt istoric şi câteva îndrumări teoretice, cartea oferă cititorului o sinteză de sfaturi practice de la duhovnici şi monahi români – repere folositoare pentru trăirea acestei Rugăciuni minunate.

Cos

Coş gol