Minuni_ale_Ortodoxiei

Vineri, 6 mai 2016, ora 18.00 la lansarea filmului documentar "Minuni ale Ortodoxiei", realizat de Fundaţia "Sfânta Irina".

Participă:
pr. Visarion Alexa, dl. dr. Pavel Chirilă şi jurnalistul Şerban Madgearu.

Seara se va încheia cu vizionarea unui fragment din film. Participanţii vor primi în dar câte un exemplar din DVD-ul lansat.
0
0
0
s2sdefault
cerere_inscriere_religie

Au început înscrierile pentru ora de religie!

Cererea de înscriere se poate descărca de pe site-ul  http://patriarhia.ro/images/pdf_2015/Cerere_tip_OR_2015C.pdf

Părinţii care doresc să-şi înscrie copiii la ora de religie pentru anul şcolar în curs au posibilitatea să depună cereri la secretariatul şcolii până la 6 martie 2015.  Tonul înscrierilor a fost dat ieri de preşedintele Asociaţiei Părinţi pentru Ora de Religie, Liana Stanciu, care, împreună cu soţul ei, artistul Mihai Georgescu, şi-a înscris fetiţa pentru participarea la ora de educaţie religioasă, la Liceul Teoretic „Nicolae Iorga“ din Bucureşti.

Întrebat de ce a ales să-şi înscrie copilul la ora de religie, Mihai Georgescu a afirmat că acest pas reprezintă pentru el un semn de normalitate: „Este un act de normalitate să-ţi doreşti ora de religie, care nu înseamnă a-ţi duce copilul mai des la Biserică, lucru care ţine de o relaţie personală şi intimă cu Dumnezeu, ci faptul că ora de religie îi arată copilului valori concrete, precum iubirea, bunătatea şi tot ceea ce înseamnă moralitatea, pe care un copil este important să le înveţe de mic. Dacă nu îi insufli aceste valori de mic, nu poţi avea pretenţii de la el atunci când ajunge mare“. Renumitul artist a mai declarat că se simte privilegiat de faptul că a putut beneficia de ora de religie în timpul şcolii şi mai târziu, la facultate, de cursul de istoria religiilor, însă consideră nepotrivită propunerea celor ce susţin înlocuirea celei dintâi cu cea din urmă:  „Pe cei care susţin ideea de înlocuire a orei de religie cu istoria religiilor îi anunţ că dacă studiază puţin această materie îşi vor da seama că, la cultura Americii de Sud spre exemplu, s-ar putea ca ai lor copii să vadă nişte filme de groază. Nu poţi să îi dai unui copil să înveţe istoria religiilor, pentru că el nu va înţelege absolut nimic; la vârsta lor trebuie să li se explice ce înseamnă binele, ce înseamnă răul, ce înseamnă credinţa în care l-ai botezat ş.a. Dacă l-ai botezat ortodox, îţi asumi şi cultul respectiv şi atunci nu poţi fi împotriva cultului în care l-ai botezat“. În acord cu soţul ei, Liana Stanciu a afirmat, de asemenea, necesitatea asumării de către părintele care şi-a botezat copilul a unui angajament pe termen lung în ceea ce priveşte şansa şi dreptul acestuia de a-şi cunoaşte credinţa peste ani: „Dacă am ales să ne botezăm copiii şi ne-am însuşit această religie, atunci este doar o chestiune de câteva minute să fugim până la şcoala copiilor noştri şi să-i înscriem printr-un gest simplu pentru ca ora de religie să rămână în continuare în educaţia lor. E singura oră în care copiii învaţă valorile autentice şi reale având în vedere că au atât de multe altele în care învaţă orice altceva. Nu înţeleg cum, de la orele nenumărate pe care le petrec în faţa televizorului, a tabletei sau computerului, s-a ajuns să se pună în dispută acele 50 de minute de învăţătură creştină, aproximativ o oră în care se pun bazele educaţiei unui copil şi, mai presus, bazele pentru viaţă“.

Spre deosebire de Mihai, Liana ne-a declarat că regretă faptul că nu a avut şansa de a studia religia în şcoală: „Eu nu am făcut religia în şcoală. În vremea lui Ceauşescu nu ştiam prea multe despre religie, ci doar despre faptul că mama mergea în noaptea de Paşti la biserică şi câteva rugăciuni spuse trunchiat. Sunt dintr-o generaţie care a crescut în faţa blocului, pentru că în spatele blocurilor erau bisericile, cele care nu fuseseră demolate. Eu sunt unul dintre cei care regretă profund că n-au putut studia această materie şi mă consider unul dintre cei din urmă, unul dintre cei care au descoperit târziu cât de importante şi cât de valoroase sunt credinţa şi faptul de a nu fi singur niciodată, ci permanent cu Dumnezeu alături. Aceasta am descoperit-o poate puţin prea târziu şi regret acest lucru. Dacă aş fi avut acces, nu neapărat la mai multă informaţie, ci la mai mulţi oameni care să-mi fi explicat şi cărora să nu le fi fost frică să-L împărtăşească pe Dumnezeu, astăzi poate aş fi fost la un alt nivel şi din punct de vedere intelectual, şi din punct de vedere spiritual“.

Preşedintele Asociaţiei Părinţi pentru Ora de Religie a transmis cu acest prilej către toţi părinţii şi tutorii copiilor din ţară îndemnul de a merge la şcoli pentru depunerea cererilor, fără de care elevii nu vor mai putea să participe la ora de religie: „Cererea este extrem de uşor de completat. Trebuie introduse date precum numele părintelui, codul numeric personal, unitatea de învăţământ şi, foarte important, cultul pe care copilul vrea să-l studieze, deoarece în spatele acestei cereri se află şi o listă a tuturor cultelor recunoscute de stat conform prevederilor Legii 489/2006. Vă asigur că Asociaţia Părinţi pentru Ora de Religie va face tot ceea ce se poate pentru ca elevii, indiferent de cultul lor, să aibă o oră de religie. Cred cu tărie că dacă nu facem aceste hârtii repede s-ar putea ca unii să se grăbească şi să arunce cu pietre mai repede decât ne aşteptăm. Îi rog pe profesori, diriginţi, învăţători să stabilească întâlniri cu părinţii şi să facă tot posibilul ca aceste formulare să fie completate şi depuse până cel târziu pe 6 martie. Trebuie doar să ne exprimăm opţiunea pentru ora de religie! E adevărat că sunt foarte multe lucruri care trebuie îmbunătăţite la calitatea orei, dar pentru aceasta cred că putem să lucrăm cu succes împreună, părinţii şi profesorii de religie, şi nicidecum să renunţăm la ea.

Este esenţial să-i învăţăm pe copiii noştri care sunt valorile reale ale umanităţii, ale creştinismului, cu atât mai mult ale Ortodoxiei. Religia este pentru toţi şi chiar există soluţii ca toată lumea să aibă o oră de religie de la care să plece înnobilaţi“.
Sursa

0
0
0
s2sdefault
17073_p18nvh2040fqhj28127etl8vpbaA
17073_p18nvh2040fqhj28127etl8vpbaB

Procesiune cu moaştele Sfântului Domnitor Martir Constantin Brâncoveanu la hramul istoric al Catedralei patriarhale - 21 mai 2014

Miercuri, 21 mai 2014, la sărbătoarea Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena, hramul istoric al Catedralei patriarhale, vor avea loc mai multe manifestări înscrise în calendarul evenimentelor din 2014, declarat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române Anul omagial euharistic (al Sfintei Spovedanii şi al Sfintei Împărtăşanii) şi Anul comemorativ al Sfinţilor Martiri Brâncoveni în Patriarhia Română, la împlinirea a 300 de ani de la moartea lor martirică (1714-2014).

Manifestările organizate de Patriarhia Română şi Arhiepiscopia Bucureştilor se vor desfăşura după următorul program:

La orele 7.00, moaştele Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena, ale Sfântului Domnitor Martir Constantin Brâncoveanu şi ale Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, ocrotitorul Bucureştilor, vor fi aşezate în baldachinul de pe Dealul Patriarhiei, pentru a fi venerate de către cler şi credincioşi.

De la orele 9.00, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, va oficia Sfânta Liturghie înconjurat de un sobor de ierarhi, preoţi şi diaconi, în Altarul de vară al Catedralei patriarhale.

De la orele 15.00, va avea loc procesiunea cu moaştele Sfântului Domnitor Martir Constantin Brâncoveanu de la Catedrala patriarhală până la Biserica „Sfântul Gheorghe Nou” din Bucureşti, una dintre cele mai reprezentative ctitorii brâncoveneşti (sfinţită în anul 1707), unde a fost înmormântat acest sfânt martir al poporului român, în anul 1720.

Mai multe amănunte aici.

0
0
0
s2sdefault
pr-galeriu                       Sursa 

Miercuri, 4 decembrie 2013, la Facultatea de Teologie Ortodoxă  ”Patriarhul Justinian”a Universităţii din Bucureşti, Amfiteatrul ”Dumitru Stăniloae”, va avea loc

Simpozionul Părintele Galeriu - Astazi (10 ani de la mutarea la Domnul)

Program

7,30 – 9,30: Slujba Sfintei Liturghii urmată de slujba de pomenire a Părintelui Galeriu, Biserica Sfânta Ecaterina

10,00 – 10,30: Sesiunea de deschidere

Moderator: Pr.prof.Ștefan Buchiu, Decan, Facultatea de Teologie Ortodoxă ” Patriarhul Justinian”, București

10,30 – 13,00 : Secțiunea I - Moderator: Pr.prof.Gheorghe Holbea, Prodecan, Facultatea de Teologie Ortodoxă ” Patriarhul Justinian”, București

Preasfinţitul Varlaam Ploieșteanul, Episcop Vicar Patriarhal

Părintele Galeriu – O evocare

Pr.Nicolae Bordașiu, Biserica Sfântul Silvestru, București

Părintele Galeriu – liturghisitor la Biserica Sfântul Silvestru

Pr.prof.Vasile Răducă, Facultatea de Teologie Ortodoxă ” Patriarhul Justinian”, București

Părintele Galeriu – O evocare

Pr.prof.Vasile Gordon, Facultatea de Teologie Ortodoxă ” Patriarhul Justinian”, București

Omiletica părintelui Galeriu, între predecesori și ucenici

Pr.prof.Constantin Coman, Facultatea de Teologie Ortodoxă ” Patriarhul Justinian”, București

sursa  

Părintele Galeriu – O evocare

Protosinghel Iustin Miron, stareț, Mănăstirea Oașa

Tabara Naţională de Tineret "Părintele Galeriu astăzi" la Mănăstirea Oaşa, 18-27 iulie 2013

Pr.prof.Constantin Necula, Facultatea de Teologie Ortodoxă ”Andrei Șaguna”, Universitatea ”Lucian Blaga”, Sibiu

Părintele Galeriu – O evocare

Acad.Sorin Dumitrescu, pictor, București

În căutarea Părintelui pierdut

Pr.conf.Petre Comșa, Biserica Sfântul Ilie-Grant, București

Prodromița: 150 de ani de la pictarea ei minunată (Iași, 1863)

Pr.Valentin Puricel, Patriarhia Ecumenică din Constantinopol

Părintele Galeriu – O evocare

Pr.lect.Dimitrie Pintea, Facultatea de Teologie Ortodoxă ” Patriarhul Justinian”, București

Considerente privind semnificația teologică a jertfei în gândirea părintelui Galeriu

Pr.lect.Ioan Bizău, Facultatea de Teologie Ortodoxă, Universitatea Babeș-Bolyai, Cluj-Napoca

Părintele Galeriu – O evocare

13,00 – 14,00: Pauză de prânz

14,00 – 16,00: Secțiunea a II-a - Moderator: Costion Nicolescu, etnolog și scriitor

Răzvan Codrescu, Redactor-șef Editura Cristiana și revista ”Lumea credinței”, București

Părintele Galeriu și neamul în Biserică

Răzvan Bucuroiu, Director Editura și revista ”Lumea credinței”, București

Părintele Galeriu așa cum l-am cunoscut

Conf.dr.Argentina Grămadă, Universitatea Titu Maiorescu, București

Și eu am fost ucenicul/ucenica Părintelui Galeriu

Emanuela Solomon, București

Despre logoterapie

15,15 – 15,30: Pauză de cafea

15,30 – 16,30: Secțiunea a II-a (continuare) - Moderator: Costion Nicolescu, etnolog și scriitor

Emil Necula, București

Părintele Galeriu – O evocare

Andrei Dîrlău, doctorand, Facultatea de Teologie Ortodoxă, Universitatea ” 1 Decembrie 1918”, Alba Iulia

Părintele Galeriu – Un model de abordare a dialogului ecumenic. Studiu de caz: Calcedon

Prof.dr.Ana Bal, Academia de Studii Economice, București

Părintele Galeriu – O evocare

Prof.dr.Costea Munteanu, Academia de Studii Economice, București

Grupul de reflecție ”Conștiințe în slujirea cu iubire a Adevărului”

16,30 – 17,30:   Părintele Galeriu - film biografic

0
0
0
s2sdefault
afismtr20135B15D

Marţi, 25 iunie 2013, de la ora 18.00, în Studioul Horia Bernea a Muzeului Național al Țăranului Român, va avea loc- în cadrul Conferințelor Mircea Vulcănescu- conferința Din temnițe spre sinaxare, închinată tuturor mărturisitorilor care au ales să moară pentru Hristos în temnițele comuniste.

Vor vorbi:
Demostene Andronescu – fost deținut politic, poet;
Danion Vasile – teolog, scriitor;
Ciprian Voicilă – sociolog.

Moderator: dr. Mihai Gheorghiu.

„Toți aceștia care au pătimit în închisori au fost mielul de jertfă pentru iertarea păcatelor poporului român. Ei au fost aruncați în gura celor fără de Dumnezeu, ca să ispășească păcatele noastre, ale tuturor. Ei s-au jertfit pentru noi. Și chiar dacă acuma se pune problema ca să fie trecuți în rândul sfinților, ei nu trebuie să fie trecuți în rândul sfinților. Ei sunt sfinți, prin sacrificiul lor”. (ÎPS. Arhiepiscop Justinian Chira)

0
0
0
s2sdefault

Căutare site

Noutăți Magazin

Abonare Buletin Informativ

Acest site foloseste cookies pentru cea mai buna experienta de navigare pe site-ul nostru. Daca continuati navigarea inseamna ca sunteti de acord cu aceste conditii.