urmarea lui hristosCuvantul de invatatura al Parintelui Arsenie Boca
Extras din „MARELE EXAMEN"
„CRUCEA: podoaba Bisericii, lauda lui Pavel, semnul Fiului Omului, semnul sfintei cruci, suferinta noastra cea de toate zilele, crucea suferintei, harul crucii,

manastirea sambata de sus si izvorul parintelui arsenie boca 0007
A devenit o tradiţie frumoasă, ca la sfârşit de septembrie, să mergem în pelerinaj la Mănăstirea Brâncoveanu, astfel că şi în acest an vă invităm pe toţi cei ce îl îndrăgesc pe Părintele Arsenie, să participați la evenimentul nostru din perioada 25 - 27 septembrie 2020.

Costul acestui pelerinaj este de 250 lei/ persoană și include următoarele servicii: transportul cu autocarul, 2 nopți de cazare în camere duble (cu 2 paturi și baie proprie). Mesele NU sunt incluse în preț.
Pentru a ne bucura pe deplin pe parcursul celor 3 zile de rugăciune, liniște și binecuvântare, vă transmitem informații generale despre programul acestui pelerinaj:
Vineri dimineață, 25 septembrie 2020, la ora 7.00, cu ajutorul Maicii Domnului, va fi întâlnirea, iar plecarea la ora 7.30 din Piața Victoriei, Parcarea Centrală. Pentru a ne îndrepta către mănăstirea de suflet a Fundației noastre: Mănăstirea Brâncoveanu – Sâmbăta de Sus, urmăm traseul: București - Ploiești - Sinaia - Predeal - Bucium - Hurez - Mănăstirea Brâncoveanu.

Vineri, 25 septembrie, vom face un poposi la două obiective dragi nouă:
-  Mănăstirea „ Pacea Lumii” din localitatea Bucium.
-  Biserica „Sfânta Parascheva” din localitatea Hurez, județul Brașov.
După aceste popasuri ne îndreptăm către „Academia Sâmbăta”, pentru cazare, și o seară dedicată rugăciunii și comuniunii.

Sâmbătă, 26 septembrie, cu ajutorul Bunului Dumnezeu, vom pleca în drumeție, pe valea Sâmbetei, să urcăm câteva ore până la Chilia Părintelui Arsenie Boca. Pentru asta vom avea nevoie de următoarele: ghete/pantofi cu talpă aderentă recomandată mersului pe munte, hanorac, jachetă pentru ploaie, rucsac mic, recipient pentru apă.
După ce ne vom întoarce, ne vom întâlni cu toți participanții, în sala de conferințe din cadrul Academiei, la un cuvânt ziditor de suflet.

Duminică, 27 septembrie, participăm la Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie în Paraclisul Mănăstirii Sâmbăta, apoi cu sufletele pline de bucurie, ne vom îndrepta către casele și familiile noastre.

În funcție de disponibilitatea locurilor, înscrierile și plata integrală pentru pelerinaj se fac până pe data de 15 septembrie 2020, inclusiv.
Plata se poate face numerar, la sediul fundației, din str. Alexandru Deparateanu nr. 20, Parter, interfon 002, Sector 1, Bucuresti, L - V, orele 9 -15 sau prin O.P. în contul fundației noastre (specificând la detalii: „Sâmbăta și numele pelerinului”). Dacă faceți transfer bancar, vă rugăm să trimiteți copia O.P. pe email-ul nostru: birou@fundatiaarsenieboca.ro.

NOTĂ: Avansul plătit nu va putea fi restituit, în caz că vă răzgândiți pe parcurs sau nu veți putea participa la pelerinaj din motive personale.

Vă așteptăm cu mare drag alături de noi!

117929905 909139109591959 3477696697227319060 n
Vă așteptăm cu bucurie și multe bunătăți la ediția a-IV-a AuGUSTeria, duminica 23 august 2020, ora 11.00 în Centrul Vechi, pe strada Franceza nr 1, în curtea Bisericii Sfântul Dumitru Poștă. Veniți să vedem împreună ce gust au faptele bune!

dosareCNSAS
Din păcate, CNSAS se transformă treptat într-o instituție de inspirație sovietică, care perturbă și acoperă, prin rebarbative personaje funeste și puternic ideologizate, adevărul scrisului istoric românesc? Pe bună dreptate conducerea IICMER (Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc) s-a revoltat.

Într-un comunicat postat pe pagina de internet a instituției se arată că IICMER „a luat act cu uimire și indignare de declarațiile recente” ale celor doi cercetători. „Este un act de vandalism intelectual să califici terifiantul experiment derulat la închisoarea din Pitești drept o simplă răfuială între grupări adverse, fie ele și legionare. Exonerarea autorităților comuniste de vina de a fi încurajat și patronat un asemenea episod de degradare a ființei umane reprezintă o lovitură pe obrazul celor care, proveniți din mai tot spectrul politic și ideologic al epocii, au fost supuși unui regim de tortură la care, după cum spunea și Alexandr Soljenițân, nici măcar artizanii GULAG-ului nu s-au gândit”, afirmă conducerea instituției. „La trei decenii de la căderea simbolică a comunismului, este trist și revoltător să constați că oameni care au cercetat arhivele dictaturii proletariatului nu au înțeles nimic din drama consumată în universul concentraționar, utilizând etichetări abuzive și trăgând concluzii imunde. Cât se poate de necesare, dacă sunt folosite cu discernământ, nuanțele în istoriografie nu sunt același lucru cu relativismul”.

Pe de altă parte, tot din păcate, chiar Sfântul Sinod a căzut în interpretarea greșită a documentelor fostei securități comuniste despre părintele Arsenie Boca. În loc să canonizeze pe Sfântul Ardealului, ierarhia BOR a mai înființat o subcomisie să cerceteze arhivele CNSAS, adică ce spuneau și credeau falsificând realitatea ofițerii de securitate despre Arsenie Boca. Credeam că în fruntea ierarhiei noastre este mai mai mult discernământ în chestiunea fostului regim comunist ateu, iar episcopii nu se pot înșela privind falsitatea rapoartelor fostei securități făcute cu rea intenție și distorsionare a realității despre oamenii bisericii în cea mai neagră perioadă a comunismului. Biserica noastră trebuie să cerceteze după 30 de ani de la revoluție ce părere aveau securiștii torționari despre Arsenie Boca în anii 50/60, care mințeau în interes ideologic și personal pentru grade și pensii speciale. Importantă este dragostea oamenilor și mărturiile despre minunile din viața părintelui Arsenie Boca, nu documentele pline de falsuri emise de securitatea comunistă. Se pare că astăzi, fost securitate a câștigat ideologic și documentar rolul de paznic al adevărului istoric, de chiar Sfântul Sinod mai cere timp să-i cerceteze documentele din dosarul lui Arsenie Boca, făcute de cei care doreau să demanteleze Biserica și credința românilor. E Kafka? Să se cerceteze la sursa răului, care dorea o Românie creștină? E o ironie a istoriei, care a jucat feste Sfântului Sinod al BOR, dar și multor istorici debusolați de minciuna propagată prin depozitarul de la CNSAS de către fosta securitate. Tot mai mult, adevărul istoric umblă astăzi cu capul spart fără metodă și fără nicio selecție a izvoarelor documentare. Poate Academia Română ar trebui să scoată pe piață un manual de metodă istoriografică pentru ca derapaje, ca cele de la CNSAS, ce duc la falsificarea istoriei României să nu se mai repete. Istoria nu poate fi scrisă pe punctul de vedere al securității comuniste, un fel de maculatură a puterii totalitare encomiastice. Istoricul are datoria morală să cerceteze pe mai multe surse și izvoare și să nu se lase influențat de ditorsionarea istoriei făcută cu rea intenție de ofițerii de securitate pentru ca ulterior tineri istorici fără conștiință, morală sau acribie să ia de bune minciunile sistemului totalitar opresiv.

Ionuț Țene

(Sursa text)