poarta-alba-238741l

Dorim să vă recomandăm un film document „Poarta albă” ce rulează din 17 octombrie în cinematografe. „Poarta albă” este un film inspirat din fapte reale şi porneşte de la descoperirea din anul 2007, făcută de un student la teologie, care observă pe fresca bisericii Sfântul Elefterie din Bucureşti că Pruncul Iisus, ţinut în braţe de Maica Domnului, este îmbrăcat în zeghe de puşcăriaş. Ştirea ar fi trecut neobservată dacă nu s-ar fi aflat că fresca fusese pictată în urmă cu 50 de ani chiar de părintele Arsenie Boca, fost deţinut la Poarta Albă.

„Poarta Albă” este un film dramatic ce îşi propune să fie un testimonial al unor vremuri dure, nu foarte îndepărtate, urmărind viaţa a doi studenți care, odată ajunşi în lagărul morţii ca deţinuţi politici, îşi dau seama că munca forţată la Canal nu are scopul construirii unei căi de transport între Dunăre şi Marea Neagră, ci crearea unui loc al suferinţei organizate, unde cei indezirabili regimului comunist trebuie exterminaţi. Suspansul este permanent, moartea îi pândeşte în orice moment. Întâlnirea cu Părintele Arsenie Boca îi ajută, însă, să descopere speranţa într-o lume ce părea a fi fără speranţă.

Filmul este o poveste despre prietenie şi solidaritate, într-un univers întunecat şi nedrept; o poveste despre speranţă.

Nicolae Mărgineanu este cunoscut pentru regizarea a numeroase filme artistice, printre care „Binecuvântată fii, închisoare”, „Pădureanca”, „Ştefan Luchian”, „Schimb valutar” etc. Tot el semnează filmele documentare „Amfiteatre şi închisori”, „Urmărit de securitate”, „Părintele Arsenie Boca, omul lui Dumnezeu”. De-a lungul carierei sale, a primit mai multe premii, atât în cadrul festivalurilor naţionale, cât şi a celor internaţionale, printre care Montreal, Amiens, Karlovy Vary sau Moscova.


Programul de difuzare în cinematografele bucureştene:
Grand Cinema & More (Băneasa Shopping Center)

  • Vineri, 24 Octombrie - 13:25, 16:50
  • Sambata, 25 Octombrie - 10:30
  • Duminica, 26 Octombrie - 13:15
  • Luni, 27 Octombrie - 13:25, 16:50
  • Marti, 28 Octombrie - 13:25
  • Miercuri, 29 Octombrie - 10:30
  • Joi, 30 Octombrie - 13:10
Filmul se gaseste in magazinul fundatiei noastre, la pretul de 15 lei,  aici.
0
0
0
s2sdefault
“Cărarea Împărăţiei” a fost tradusă în engleză –“The Path to the Kingdom”

Prima zi a Târgului Naţional de Carte şi Revistă Religioasă de la Sibiu a adus câteva evenimente deosebite pentru mediul cultural sibian, între acestea cele mai importante fiind lansările de carte. Sute de oameni au umplut până la refuz foaierul Bibliotecii „ASTRA“, unde au fost lansate în seara zilei, cele trei volume.

1140

La eveniment au participat Înaltpreasfinţitul Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, Preasfinţitul Daniil al Episcopiei Dacia Felix şi alţi oaspeţi.

Prezentarea primei lucrări, traducerea în limba engleză a cărţii „Cărarea Împărăţiei“, scrisă de părintele Arsenie Boca, a fost făcută de PS Episcop Daniil, ucenic al marelui duhovnic din Ardeal. Ierarhul a salutat apariţia acestei traduceri la Editura „Charisma“ din Deva şi a subliniat faptul că teologia părintelui Arsenie Boca şi personalitatea sa vor fi mult mai bine cunoscute în Occident prin această traducere a lui Ioan Socol.

„Începând de astăzi, sperăm ca lucrarea părintelui Arsenie Boca în limba engleză să aibă un impact deosebit, pozitiv, să aibă efecte şi să aducă roade bune pentru românii din Statele Unite ale Americii şi Canada, care poate şi-au uitat graiul, pentru cititorii de limbă engleză, pentru creştinii britanici şi pentru toţi cei care doresc să cunoască o parte din spiritualitatea noastră creştin-ortodoxă, exprimată şi concentrată în această carte a părintelui nostru Arsenie“, a spus PS Episcop Daniil.

La rândul său, traducătorul cărţii, Ioan Socol a dorit să sublinieze în câteva cuvinte dificultatea traducerii unei astfel de lucrări, pentru care a fost nevoit să studieze îndelung opera părintelui Arsenie Boca.

Documente din Arhivele Securităţii

A doua lansare a serii a avut în prim-plan tot memoria părintelui Arsenie Boca. Primul volum al lucrării „Arsenie Boca în Arhivele Securităţii“, realizat de Florian Bichir, Romeo Petraşciuc şi Raluca Toderel, aduce cititorilor documente inedite din Arhivele fostei Securităţi, prin care sunt scoase la iveală noi informaţii cu privire la viaţa părintelui Arsenie.

„Părintele Arsenie Boca reprezintă o parte a istoriei noastre, pe care încă nu ne-am asumat-o. A fost urmărit sub patru regimuri, din 1943, sub guvernarea Antonescu, apoi sub comunişti şi până la moarte. A fost verificat până în 1989, iar primul raport al autorităţilor lui Antonescu arată că părintele Arsenie nu a avut nici o implicare politică, ci că a fost dedicat Bisericii Ortodoxe Române. La două luni după ce şi-a dat seama că este urmărit, părintele Arsenie a cerut autorităţilor să înfiinţeze un post de jandarmi lângă Mănăstirea de la Sâmbăta de Sus, pentru a arăta că nu are nimic de ascuns şi că nu se întâmplă nimic acolo. Prin aceste documente se restituie adevărul cu privire la părintele Arsenie Boca, acuzat pe nedrept de unii că ar fi colaborat cu legionarii şi se arată că părintele a fost un duhovnic care a slujit cu devotament Biserica străbună“, a spus Florian Bichir. Următoarele volume din această lucrare vor aduce la lumină alte documente din Arhivele Securităţii, prin care anumite aspecte din viaţa marelui duhovnic vor fi mai bine cunoscute.

Florian Bichir a mai prezentat şi cea de-a treia lucrare lansată la Sibiu, apărută ca şi primul volum din documentele privitoare la părintele Arsenie Boca, tot la Editura Agnos din Sibiu. Autorul a subliniat personalitatea lui George Racoveanu, un teolog mai puţin cunoscut, care a suferit mult de pe urma ororilor comuniste.

“Părintele Arsenie a adus lumină“

Prezent la festivitatea prin care s-au lansat cele trei lucrări, IPS Mitropolit Laurenţiu i-a felicitat pe autori şi pe editori pentru lucrările aduse la acest târg. Ierarhul a vorbit apoi despre personalitatea părintelui Arsenie Boca şi despre viaţa sa duhovnicească.

 

690677

„Am venit să binecuvintez pe toţi cei care gustă din spiritualitatea ortodoxă, din învăţăturile şi din mesajele lăsate de părintele Arsenie Boca. Cărarea Împărăţiei este pentru noi o şansă, un deziderat şi nu este altceva decât calea mântuirii. Este foarte greu să mergi pe calea cea strâmtă şi mult mai uşor să mergi pe calea cea largă, a pierzaniei, unde fiecare se călăuzeşte pe sine însuşi. În momentul în care Îl avem Călăuzitor pe Mântuitorul Iisus Hristos, suntem salvaţi. În viaţa duhovnicească, nu ajungem nici la prima staţie dacă nu-L urmăm pe Hristos. Mă bucur că sunt atât de mulţi credincioşi la acest eveniment şi că toţi simţiţi duhul unei vieţi deosebite pentru că, pe unde a trecut, părintele Arsenie Boca a lăsat ceva. De la Sâmbăta de Sus la Prislop, de la Drăgănescu până la acele locuri întunecate, părintele a adus lumină. Cei care au simţit atunci lumina, o mărturisesc şi acum“, a spus IPS Mitropolit Laurenţiu.

Sursa: Ziarul Lumina
0
0
0
s2sdefault
Omagierea şi parastasul Părintelui Arsenie Boca, la 23 de ani de la trecerea sa la cele veşnice la Biserica din satul Branişte, de lângă Craiova
Inaugurarea a două plăcuţe comemorative în cinstea martirilor neamului şi mărturisitorilor pentru Hristos - pe una dintre ele apare şi numele Părintelui Arsenie Boca - la Biserica Postelnicu Fir din Craiova.
Nu există localnic din regiunea Olteniei care să nu fi auzit vorbindu-se despre minunile pe care le face Părintele Arsenie Boca.

Părintele paroh Stuparu, de la parohia din Branişte, subliniază mereu faptul că realizarea aşezământului sfânt este rodul rugăciunii sale la mormântul preotului Arsenie Boca, aflat la mănăstirea Prislop, din Hunedoara. În biserică este aşezată la loc de cinste  o fotografie a Părintelui nostru drag, Arsenie Boca. Părintele Stuparu a făcut demersuri ca al doilea hram (primul este Sfântul Nectarie) sa fie închinat Părintelui Arsenie Boca, când acesta va fi trecut în rândul sfinţilor. 

0
0
0
s2sdefault

Miercuri, 28 noiembrie 2012,

PĂRINTELE ARSENIE BOCA VA FI OMAGIAT ÎN BISERICA PAROHIEI DRĂGĂNESCU 

Arsenie_Bocamic

Miercuri, 28 noiembrie, în biserica Parohiei Drăgănescu din Protoieria Mihăileşti, vor fi desfăşurate ample manifestări religios-culturale dedicate împlinirii a 23 de ani de la trecerea la cele veşnice a părintelui Arsenie Boca. Biserica din localitatea giurgiuveană Drăgănescu, construită în anul 1870, este foarte strâns legată de ultima perioadă din viaţă a marelui duhovnic, cel care, între anii 1968-1983, a realizat pictura acesteia. Manifestările vor debuta cu săvârşirea Sfintei Liturghii de către Preasfinţitul Părinte Ambrozie, Episcopul Giurgiului, înconjurat de părinţi consilier şi inspectori de la Centrul eparhial, de preoţii şi diaconii din Protopopiatul Mihăileşti. Sfânta Liturghie va fi urmată de o slujbă de pomenire a părintelui Arsenie Boca, ocazie cu care va fi omagiată personalitatea duhovnicească de prim rang a acestui mare trăitor al Ortodoxiei contemporane.

De asemenea, cu acest prilej, va avea loc lansarea unui set de cărţi poştale precum şi icoane, înfăţişând pictura părintelui Arsenie Boca realizată la biserica din localitatea Drăgănescu, apărute la Editura Episcopiei   Giurgiului. Toate fondurile rezultate din vânzarea acestora vor fi destinate susţinerii lucrărilor de construcţie a Centrului pastoral-misionar „Arsenie Boca" şi a Casei memoriale „Arsenie Boca".


afisDraganescu

    Sursa: http://episcopiagiurgiului.ro

0
0
0
s2sdefault

                                 Miercuri, 28 noiembrie 2012, 

                 PĂRINTELE ARSENIE BOCA VA FI OMAGIAT 

                      ÎN BISERICA PAROHIEI DRĂGĂNESCU


Miercuri, 28 noiembrie 2012, în biserica Parohiei Drăgănescu din Protoieria Mihăileşti, vor fi desfăşurate ample manifestări religios-culturale dedicate împlinirii a 23 de ani de la trecerea la cele veşnice a părintelui Arsenie Boca. Biserica din localitatea giurgiuveană Drăgănescu, construită în anul 1870, este foarte strâns legată de ultima perioadă din viaţă a marelui duhovnic, cel care, între anii 1968-1983, a realizat pictura acesteia. Manifestările vor debuta cu săvârşirea Sfintei Liturghii de către Preasfinţitul Părinte Ambrozie, Episcopul Giurgiului, înconjurat de părinţi consilier şi inspectori de la Centrul eparhial, de preoţii şi diaconii din Protopopiatul Mihăileşti. Sfânta Liturghie va fi urmată de o slujbă de pomenire a părintelui Arsenie Boca, ocazie cu care va fi omagiată personalitatea duhovnicească de prim rang a acestui mare trăitor al Ortodoxiei contemporane.
Arsenie_Bocamic
afisDraganescu De asemenea, cu acest prilej, va avea loc lansarea unui set de cărţi poştale precum şi icoane, înfăţişând pictura părintelui Arsenie Boca realizată la biserica din localitatea Drăgănescu, apărute la Editura Episcopiei Giurgiului. Toate fondurile rezultate din vânzarea acestora vor fi destinate susţinerii lucrărilor de construcţie a Centrului pastoral-misionar „Arsenie Boca" şi a Casei memoriale „Arsenie Boca".
0
0
0
s2sdefault

Căutare site

Noutăți Magazin

Abonare Buletin Informativ

Powered by Rebel IT & Services
Acest site foloseste cookies pentru cea mai buna experienta de navigare pe site-ul nostru. Daca continuati navigarea inseamna ca sunteti de acord cu aceste conditii.