WhatsApp Image 2018 11 12 at 08.22.18
Cu ajutorul lui Dumnezeu și al Părintelui Arsenie Boca, sâmbătă 1 iunie 2019, ora 06.00, vom pleca într-un pelerinaj de 1 zi, în care ne vom folosi sufletește făcând popas de rugăciune și participare la Sfânta Liturghie, la Mănăstirea Sfinților Români - Poarta Albă, care sărbătorește hramul „Sfântului Justin Martirul și Filosoful”.

Mănăstirea situată la ieşirea din satul Galeşu, comuna Poarta Albă, a fost ridicată pe locul fostului lagăr Coasta Galeşu, un loc pustiit, în bătaia vânturilor dobrogene şi lipsit de orice sursă de apă.
Locul lagărului a rămas în memoria locală sub numele Plaiul Popilor, pentru că aici se aflau în detenţie cu deosebire clerici. Între cei care au trecut prin acest loc de chin se numără Părintele: Ilie Lăcătuşu, Asenie Boca, Adrian Făgeţeanu, Constantin Galeriu, Crăciun Oprea, Ioan Negruţiu şi mulţi alţii.
Munca în lagăr era orientată spre excavare, transport şi depozitare a cantităţilor enorme de pămînt rezultat din săpături. O altă acţiune o constituia spargerea stâncilor şi a bolovanilor de calcar sau granit şi transformarea lor în pietriş utilizat la taluzarea malurilor sau la terasamentul căii ferate. Deţinuţii erau supuşi la munci istovitoare cu mijloace de muncă manuale: săpat, cărat cu roaba, încărcat-descărcat basculante, vagoane platformă sau vagonete. Calvarul miilor de robi sub teroarea vremurilor apocaliptice au fost cântat în versuri de către poeţii deţinuţi între care se numără şi Andrei Ciurunga basarabeanul din Cahul:

„Istoria, ce curge acum întoarsă,
va ţine minte şi-ntre foi va strînge
acest cumplit Danubiu care varsă
pe trei guri apă şi pe una sânge”

Alegerea locului de mănăstire chiar pe locul fostului lagăr Coasta Galeşu a avut loc la sfârşitul lunii mai a anului 2012.
A fost făcută de către IPS Teodosie Arhiepiscopul Tomisului împreună cu Părintele Arhim Justin Pârvu, Stareţul Mănăstirii Petru Vodă, judeţul Neamţ, el însuşi fost întemniţat timp de 16 ani de regimul ateist-comunist la Suceava, Aiud, Baia Sprie, Periprava. Părintele Justin este şi ctitorul sfintei mănăstiri.

În Hrisovul aşezat la temelia noului lăcăş de cult stau scrise următoarele: „Cu vrerea Tatălui, cu ajutorul Fiului şi cu împreună lucrarea Sfântului Duh, s-a pus temelia Bisericii Paraclis cu hramul Sf Justin Martirul şi Filozoful, a Mănăstirii Poarta Albă închinată cinstirii tuturor sfinţilor români şi în aducerea aminte a celor jertfiţi în munca silnică, deţinuţi politici din anii 1950-1960 de la Canal, astăzi 1 iunie 2012“.

La sfârșitul Sfintei Liturghii vom fi invitați de Maica Stareță și obștea mănăstirii, la o agapă frățească.
După această gustare binecuvântată, ne luăm rămas bun și ne continuăm drumul către casă.

Costul acestui pelerinaj: 70 lei/persoană 
Prețul include transportul  cu autocar/microbuz.
Întâlnirea va fi sâmbătă 1 iunie 2019, ora 5.45, iar plecarea va fi la ora 6.00
Locul întâlnirii: la Piața Unirii, baza Dealului Patriarhiei.
Înscrierile și plata integrală pentru pelerinaj se fac numerar, la sediul fundației, din str. Alexandru Depărățeanu nr. 20, Parter, interfon 002, Sector 1, București, L - V, orele 9.00 - 15.00 sau prin O.P. în contul fundatiei noastre (specificând la detalii: „pelerinaj Poarta Albă 1 iunie 2019 și numele pelerinului”).
Dacă faceți transfer bancar, vă rugăm să trimiteți copia O.P. pe email-ul nostru: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

Vă așteptăm cu drag!

0
0
0
s2sdefault

Căutare site

Noutăți Magazin

Abonare Buletin Informativ

Acest site foloseste cookies pentru cea mai buna experienta de navigare pe site-ul nostru. Daca continuati navigarea inseamna ca sunteti de acord cu aceste conditii.