unFDGTE Cel care se roagă – pe lângă mulțimea darurilor primite prin rugăciune – dobândește înalta cinste de a ședea chiar înaintea Cerescului Împărat, de a vorbi cu Dumnezeu Însuși. În felul acesta i se îngăduie să se înfățișeze înaintea Celui Căruia îngerii stau plini de cutremurare! Păcătos fiind, atunci când se căiește, devine drag lui Dumnezeu, este ascultat cu atenție și cu dragoste.
Cinstea căreia Dumnezeu ne face părtași când ne apropiem de El în timpul rugăciunii e mai presus de cuvânt și de înțelegere. Sfântul Ioan Gură de Aur spune: „În mantia sa im­perială împăratul nu este atât de strălucitor precum cel care se roagă îmbrăcat în frumusețea dim­pre­­­ună‑vorbirii cu Dumnezeu. Precum cel care în pre­zența înalților comandanți de oști și a nobililor se apropie de împărat și vorbește cu el, și prin aceasta atrage privirile tuturor, devenind mult mai vrednic de cinste – tot astfel se întâmplă și cu cel care se roagă. Ia aminte cât de măreț e acest lucru: chiar dacă de față se află îngerii, arhanghelii, serafimii, heruvimii și toate celelalte puteri cerești, unui om simplu i se îngăduie să ia parte cu mare îndrăzneală la această adunare cerească și să vorbească cu Împăratul aces­tor puteri!”

_______________________________
Arhiman­dritul Serafim Alexiev este bi­necunoscut cititorilor ortodocşi din Bulgaria, iar în ultima vreme şi celor din România.

Născut în anul 1912, într-o familie săracă, dar evlavioasă, a ab­solvit Seminarul Teologic din Sofia, după care şi-a continuat stu­diile în Elveţia, la Facultatea de Teologie din Berna, unde a primit gradul ştiintific de doctor în teologie. La întoarcerea în Bulgaria, este numit profesor la Seminarul din Plovdiv, iar mai târziu şi la Sofia. Aici, la 3 februarie 1940, primeşte tunderea în monahism, cu numele de Serafim.
 
Un rol hotărâtor în viaţa lui l-a avut prietenia cu vrednicul de pomenire Arhiepiscopul Serafim Sobolev, în care află un foarte bun povăţuitor.
După ce a slujit vreme de 2 ani ca protosinghel al Mitropoliei de Sliven, părintele Serafim Alexiev a fost ridicat în cinul de arhimandrit în luna ianuarie 1947 şi mutat în funcţia de responsabil al secţiei culturale a Sfântului Sinod, în Sofia. În anul 1960, Arhimandritul Serafim Alexiev a fost numit profesor la Catedra de Teologie Dogmatică a Academiei "Sfântul Clement al Ohridei" din Sofia. În cadrul acestei instituţii teologice, el va şi publica, în perioada anilor 1963-1969, în Anuarul Academiei din Sofia, o serie de studii teologice.În anul 1969, după o activitate didactică de aproape 10 ani în cadrul Academiei, Arhimandritul Serafim Alexiev s-a văzut silit să se retragă de la catedră, dar a continuat să scrie o serie de cărţi cu conţinut dogmatic şi duhovnicesc-moral. Dintre acestea, editura Sophia a tradus şi publicat până acum 28 de titluri.
Arhimandritul Serafim Alexiev a trecut la Domnul în data de 13/26 ianuarie 1993. De la el ne-au rămas, ca o preţioasă moşteni­re, cărţile şi pilda sa de viaţă monaha­lă, plină de râvnă şi jertfă de sine, în­chinată pe deplin slujirii sfintei cre­dinţe ortodoxe.

Cartea poate fi cumparata de la Editura Sophia - magazin si site.
0
0
0
s2sdefault

Căutare site

Noutăți Magazin

Cos


Coş gol

Abonare Buletin Informativ

Acest site foloseste cookies pentru cea mai buna experienta de navigare pe site-ul nostru. Daca continuati navigarea inseamna ca sunteti de acord cu aceste conditii.