Moment de evocare si lansare de carte cu tema: DEPORTARILE DIN BASARABIA

deportarile-din-basarabia

Institutul Frații Golescu pentru românii de pretutindeni vă invită joi, 22 septembrie 2016, ora 18:00 la Clubul Țăranului Român din București pentru a o întâlni pe doamna Margareta Spânu Cemărtan cu prilejul lansării, în România, a volumului său "LUPII. AMINTIRI DIN SIBERIA", transmite Romanian Global News.

 Deportarile din Basarabaia, o arma letala folosita frecvent de ocupantul sovietic, a cunoscut trei momente de virf: iunie 1941, iulie 1949 si martie 1951. Nu s-a putut determina numarul exact al victimelor, estimarile istoricilor indicind mai multe sute de mii de oameni, ingramaditi in vagoane de vite, care au ajuns - cei care au mai ajuns - in Siberia, R.S.S. Kazaha, R.S.S. Komi si Kazahstan.

Sa nu uitam ca dupa incheierea razboiului, in Romania, partidul unic al "muncitorilor", la inspiratie sovietica a organizat deportarile romanilor din Banat, deplasarea fortata a aromanilor si meglenoromanilor, fara sa crute nici populatia germana considerata "inca" tradatoare.

MARGARETA SPANU CEMARTAN, atunci un copil de sapte ani, cunoaste supliciul deportarii celui de-al doilea val (5-6 iulie 1949), revenind in satul sau in 1956. Marturia sa, alaturi de cele care ne-au ramas de la Eufrosina Kernovskaia, Anita Nandris din Bucovina, Vadin Pirogan, ca si a altor supravietuitori, ne ajuta astazi sa cunoastem proportiile monstruoase ale actiunilor patronate de Stalin. Multi deportati au ramas acolo, in morminte fara cruci sau impiedicati prin hotariri arbitrare sa revina pe meleagurile natale.

Cartile doamnei Cemartan ne vorbesc totodata despre calvarul celor reveniti acasa si lupta lor pentru a-si reface viata intr-o Basarabie devenita "republica sovietica", incercind, dureros, sa-si continue traiul asa cum il cunosteau dinaintea deportarilor.

Sursa text 

0
0
0
s2sdefault

Căutare site

Noutăți Magazin

Cos


Coş gol

Abonare Buletin Informativ

Acest site foloseste cookies pentru cea mai buna experienta de navigare pe site-ul nostru. Daca continuati navigarea inseamna ca sunteti de acord cu aceste conditii.