sf.trei ierarhiCuvantul de invatatura al Parintelui Arsenie Boca
Extras din „SFÂNTUL VASILE CEL MARE: - UN IERARH DE ATITUDINE
Cand viata aceasta e incurajata de statornicia bogatiei, de negrija intamplarilor, omul se strica; iar o viata stricata de patimi strica si mintea, care, odata stricata, nu mai deosebeste adevarul de minciuna sau binele de rau, ci le zice tocmai intors: raului bine si minciunii adevar.
Incetand prigoanele, asa se stricasera purtarile crestinilor si asa se intindea tagaduirea dumnezeirii Mantuitorului, incat - zice un istoric al vremii daca Dumnezeu n-ar fi trimis pe sfintii Vasile, Grigorie si loan, ar fi trebuit sa vie Hristos a doua oara. (Caci faradelegile grabesc Judecata). Iar un filosof crestin din vremea noastra, facand o supraprivire asupra istoriei crestinismului, la fel gaseste ca, crestinii au trecut cu succes prima ispita ridicata impotriva crestinismului: ispita persecutiilor, dar n-au trecut cu acelasi succes si ispita a doua, a triumfului (asupra paganismului).
E si explicabil: prima ispita a intalnit in fata crestini adevarati, care se hotarasera intr-un fel cu viata aceasta: s-o jertfeasca pentru Dumnezeu: pe cand ispita a doua, a triumfului, pentru care trebuie sa fii intelept s-o ocolesti, a gasit in fata o mare turma de crestini figuranti.
Dar iata cum Providenta a descalcit lucrurile: pentru cei credinciosi a trimis pe sfinti; iar pentru figuranti, si indeosebi arieni, a trimis pe imparatul Iulian Apostatul, care din crestin s-a declarat pagan si vrajmas al lui Hristos. Ba ca sa-si bata joc de o proorocie a Mantuitorului, a intreprins un razboi in calea la Ierusalim, ca sa zideasca templul lui Solomon. In lupta insa s-a trezit cu o sageata otravita in piept. Aceasta l-a ingrozit si l-a facut sa strige: „M-ai invins Galileene !"
Deci toti cei ce tagaduiau dumnezeirea Mantuitorului, ca sa faca pe placul imparatului apostat, ca sa fie „la moda" s-au lepadat de crestinism.
Dar parca era un facut: toti cei ce s-au lepadat de Hristos nu se multumeau numai cu lepadarea lor ci urmareau si lepadarea altora; iar daca aceia se impotriveau, vrajba era gata si incepea prigoana.
Iata focul in care se lamuresc credinciosii, iata firul de legatura cu inaintasii lor - mucenicii.
 
Sursa: Parintele Arsenie Boca - „Cuvinte Viii”, Editura Charisma, Deva, 2006, p. 21
(Foto:  Sf. Trei Ierarhi)

ajutorAjutor si rugaciune pentru semenii nostri care nu au casa, lemne de foc, medicamente
Va indemnam sa reflectam putin si sa fim mai buni, mai altruisti si milostivi cu semenii nostri. Atunci cand ajuti dezinteresat un semen de-al tau, sufletul ti se umple de bucuria datorata faptului ca ai putut fi de folos si ai adus un strop de fericire in viata unui om, ca l-ai ajutat sa nu se simta singur si neajutorat. Sa ii ajutam si sa ne rugam pentru binele lor! "Începutul iubirii de arginți e motivul milosteniei. Capătul ei ultim e ura față de săraci. Cât timp adună cineva banii, e milostiv. Dar când are banii, îi strânge în mâini." (Filocalia, vol. 9, Editura Institutul Biblic, București, 1980, p. 251).

In cazul in care sunteti interesati sa oferiti un ajutor, va recomandam sa verificati personal cazurile din Tabelul de ajutor, prin mijloacele pe care le aveti la dispozitie. Sa ii ajutam pe semenii nostri si sa ii pomenim in rugaciunile noastre!  Continuare  

2Ajuta Fundatia redirectionand 2%
Cine doreste sa ne ajute in acest mod, va rugam sa cititi toate detaliile cu privire la aceasta procedura legala de ajutor a fundatiei noastre.
Multumim celor care in anii trecuti au redirectionat aceste procente catre fundatia noastra, aceste sume ajuta fundatia noastra sa isi poata desfasura activitatea zilnica. Continuare

CarareaImparatieideschisatuturorIntalniri catehetice „Cararea Imparatiei deschisa tuturor”
Va invit sa ascultati AICI inregistrarea intalnirilor catehetice sustinute de Parintele Petru Moga. 
Va asteptam alaturi de noi la urmatoarea intalnire din data de 14 februarie 2019, care va avea loc la Biserica „Sf. Chiril si Metodiu” din Campusul Agronomie, bldul. Marasti, nr. 59, sector 1, Bucuresti.
Cartea „Cararea Imparatiei” in limba romana, se poate comanda la fundatia noastra.
Pentru comenzi folositi nr. de telefon: 0724.271.236 sau adresele de email: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea., Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

98987 sfintii trei ierarhiArticole cu folos duhovnicesc
Sfintii Trei Ierarhi: Vasile cel Mare, Grigorie Teologul si Ioan Gura de Aur - Pe acestia ii avem noi oamenii, dupa Dumnezeu, facatori de bine si pazitori. Acestia sunt stalpii cei neclintiti ai credintei noastre, peste care intelepciunea lui Dumnezeu si-a intarit casa ei, pe care portile iadului, adica ereticii cei rau credinciosi si fara de minte, n-au putut nicidecum s-o clinteasca. Acestia sunt, dupa Sfintii Apostoli, dascali ai lumii. Pe acestia ii serbam si noi astazi, savarsind pomenirea lor cu bucurie si cu credinta. Nu precum o praznuiesc robii pantecelui, cu bauturi si betii, nu cu multe feluri de bucate si cu benchetuiri; ci precum poftesc aceia, si precum scripturile lor poruncesc, adica, sa ne ingrijim de mantuirea sufletelor noastre, pazind cate ne-au poruncit de-a pururea pomenitii in scris, urmand vietii lor, faptele bune si nevointele lor. si facand cele dupa puterea noastra, sa pazim mantuitoarele porunci ale Domnului, precum le-au pazit ei; caci atunci cand ii praznuim cum se cuvine pe sfinti, atunci si pe Dumnezeu il slavim si pe sfinti ii cinstim, atunci si ei se bucura de noi, slavindu-se si cinstindu-se. Continuare .

recomandari2Evenimente si recomandari
*Procesiune cu moastele Sf. Trei Ierarhi - Potrivit programului liturgic transmis de slujitorii catedralei, marti, in ajunul sarbatorii Sf. Trei Ierarhi, va fi oficiata de la ora 16:00 Vecernia Mare cu Litie, urmata de Utrenie. La finalul slujbelor moastele Sf. Trei Ierarhi vor fi purtate in Procesiune in jurul Catedralei Patriarhale.
Moastele vor putea fi cinstite in Catedrala Patriarhala istorica pe tot parcursul zilei de 30 ianuarie, ziua de cinstire a Sf. Trei Ierarhi: Vasile cel Mare, Grigorie Teologul si Ioan Gura de Aur.
Continuare 
*„MOFTUL ROMAN” miercuri, 30 ianuarie, de la ora 18.00, la sediul din Str. Nicolae Cretulescu nr. 8 (in spatele Bisericii Albe), in contextul aniversarii marelui scriitor Ion Luca Caragiale, Muzeul National al Literaturii Romane va invita la „Moftul roman”, un spectacol creat de Lari Giorgescu dupa „Momente si schite”( Moftul roman, Lantul slabiciunilor, Statistica, Imposibil, Mitica, Obligativitatea opiniilor, Repaosul dominical, Mosii),
Continuare  
*URMA PASILOR TAI…spectacol de teatru crestin - 31 ianuarie 2019, ora 19:00, adaptare după jurnalul de călătorie în Țara Sfântă al Olgăi Greceanu, „Pe urma pașilor Tăi, Iisuse…” Spectacolul va avea loc în Sala Mare - ARCUB. Continuare  

0
0
0
s2sdefault

Căutare site

Noutăți Magazin

Abonare Buletin Informativ

Parteneri

BannerFamOrtodoxa

Banner milo 2

 

 

Acest site foloseste cookies pentru cea mai buna experienta de navigare pe site-ul nostru. Daca continuati navigarea inseamna ca sunteti de acord cu aceste conditii.