Maica DomnuluiCuvantul de invatatura al Parintelui Arsenie Boca
Extras din „DESTINUL TALANTILOR”
„Daca ramanem intelesi despre faptul ca in fiecare ins ce vine in lume, Dumnezeu ascunde un gand al Sau, un plan pe care-l urmareste intre oameni, si, potrivit cu el, tocmirea celui ce vine capata insusirile de a-i putea indeplini, ne aflam in raza unei mari taine.
Dumnezeu ocarmuieste lucrurile in multe feluri. Dintre aceste multe feluri alegem doua spre talmacire: carmuirea cea peste stirea si putinta mintii omenesti, carmuirea prin simpla atotputernicie a vointei Sale. Iar a doua e ocarmuirea la care leaga si slujirea omeneasca; ocarmuirea atarnatoare de om, iubitoare de om, hotaratoare de om. Adica libertatea lui Dumnezeu facuta, din iubire, atarnatoare de libertatea omului.
Astfel de libertate insa nu are decat dreptul, fiindca el a castigat iubirea lui Dumnezeu. Pacatosul e rob pacatului, n-are vointa libera. Ceea ce i se pare lui libertate, e un dezechilibru in creatiunea lui Dumnezeu. Drept aceea, pe cand dreptul cunoaste un Dumnezeu personal, plin de iubire si apropiat oamenilor, pacatosul simte un Dumnezeu aspru, ascuns, amenintator, atotputernic si tare departe. Dar sunt pacatosi cu totul vrajmasi lui Dumnezeu, care nici nu ingaduie sa li se zica pacatosi. Acestia nu sunt impreuna lucratori cu Dumnezeu. Peste lucrul lor trebuie sa vina corecturi divine. Asa se face ca simtim un Dumnezeu atotputernic, care restabileste, peste vointele oamenilor, echilibrul creatiei si echilibrul vietii, stricat de faradelegile oamenilor. Actiunea aceasta a lui Dumnezeu, prin care constrange faptele oamenilor cu urmarile lor, o numim ispasire. Ispasirea e un chip de veghe a lui Dumnezeu in destinul insului si in destinul neamurilor. Dar cu toate ca raul se pedepseste prin sine insusi, iubirea divina da totusi putinta de iesire din infundatura rautatii ce se pedepseste pe sine insasi: de se va gasi cineva sa stea bun pentru fratii sai inaintea lui Dumnezeu.
Acestia, prevazuti de Dumnezeu cu slujba aceasta inca mai inainte de-a se naste si trimisi sa o implineasca, sunt slugile Sale, carora le-a dat avutia Sa pe mana.”
Sursa: Parintele Arsenie Boca - „CARAREA IMPARATIEI”, CAP. VI - ICONOMII TAINELOR, Editura Charisma, Deva, 2006, pp  278.
(Sursa foto)

o zi de toamnaVa asteptam in urmatoarele pelerinaje:
Prislop - la Parastasul Parintelui Arsenie Boca, in zilele de 27 - 28 noiembrie 2019, un pelerinaj de suflet organizat cu ocazia implinirii a 30 ani de cand Marele Duhovnic al Ardealului a trecut la cele vesnice. Va informam ca locurile in acest pelerinaj s-au ocupat!! Continuare
Informatiile despre programele urmatoarelor pelerinaje le veti gasi accesand site-ul nostru: Despre noi - Evenimentele noastre - Pelerinaje

IMG 1305Impresii de la Asezamantul Sf. Arhangheli Mihail si Gavriil - 26 oct 2019
Mulțumim tuturor celor care au făcut posibilă vizita la Așezământul Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil din comuna Slobozia, județul Giurgiu, de sâmbătă, 26 octombrie, unde am ajuns cu două mașini (5 persoane) cu donațiile pe care le-ați făcut cu atâta generozitate (alimente, rechizite, cărți, haine). De asemenea, un gând de recunoștință se îndreaptă și către aceia dintre dvs. care ați donat sume de bani consistente ce au făcut posibilă acoperirea soldului restant la factura de apă, pentru care făcusem apel în mesajul nostru anterior. Continuare

evenimenteEvenimente si recomandari   
*In duhul Parintelui Teofil Paraian - 10 ani de la invesnicirea sa -
Parohia Sfanta Vineri Pajura din Bucuresti in colaborare cu ASCOR Bucuresti organizeaza o serie de evenimente dedicate Parintelui Teofil Paraian cu ocazia celor 10 ani trecuti de la invesnicirea sa! Program:
Continuare
*Saptamana fara calculator - Muzeul Satului invita pe copii sa ia o pauza de la statul in fata monitorului si sa invete despre arta populara romaneasca, in cadrul proiectului „Saptamana fara calculator”. In perioada 30 octombrie – 1 noiembrie 2019, in muzeu vor avea loc ateliere de impletituri textile, decoratiuni de toamna si teatru de umbre. Continuare 
*Noi hotarari ale Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române - s-a luat act de propunerea Sinodului mitropolitan al Mitropoliei Ardealului de canonizare a parintelui Arsenie Boca si de documentatia inaintata in acest sens.
A fost aprobata transmiterea acestei propuneri Subcomisiei sinodale pentru canonizarea sfintilor romani. Aceasta comisie va invita specialisti din diferite domenii de competenta sa redacteze referate privind canonizarea parintelui Arsenie Boca din perspectiva expertizei lor teologice, de pictura bisericeasca si de disciplina monahala.
Continuare

0
0
0
s2sdefault

Căutare site

Noutăți Magazin

Abonare Buletin Informativ

Parteneri

BannerFamOrtodoxa

Banner milo 2

 

 

Acest site foloseste cookies pentru cea mai buna experienta de navigare pe site-ul nostru. Daca continuati navigarea inseamna ca sunteti de acord cu aceste conditii.