Cuvantul de invatatura al Parintelui Arsenie BocaM.D. Draganescu
Extras din „CHEMARI LA APOSTOLIE”
„Voi stiti despre Iisus multime de lucruri, dar inca nu-L cunoasteti pe El si pana nu-L gasesti pe Dumnezeu nu te afli nici pe tine, nu-ti gasesti nici sensul tau, nici sensul lumii. E la mijloc o revelatie tripartita, care trebuie sa aiba loc. 
Omul e vesnic in cautare dupa ceva ce insemneaza mai mult decat haina si mancarea. El e in cautarea lui insusi. Aspiratia sufletului dupa realizarea desavarsirii sale, asta e toata istoria omului. Marginirea ta te doare; stiu; dar cand aceasta a ajuns un dat al constiintei, e semn ca Dumnezeu nemarginitul vrea sa cresti spiritual pe dimensiuni divine. Aceasta tasnire in constiinta a dorului nemarginirii divine, e, pentru tine, argumentul decisiv al existentei Sale, al iubirii Sale si al rudeniei tale cu El. Daca te gasesti pe tine in functie de Dumnezeu, e o gasire a ta in adevar. E nasterea ta in Dumnezeu, - nasterea ta in adevar.”
Sursa: Parintele Arsenie Boca - „Cuvinte Vii” , Editura Charisma, Deva, 2006, p. 48
Sursa foto

0
0
0
s2sdefault

Cuvantul de invatatura al Parintelui Arsenie Bocaiisus hristos 6
Extras din „SUPRAFATA SI ADANC”
„Iisus dorea de la ei - si de la toti credinciosii lumii - o liniste de adancime: linistea sigurantei in Dumnezeu. Aceasta ar da sa se inteleaga ca, in jurul unui om linistit - din cauza radacinilor lui in adancul Cerului - se face liniste pe pamant. Omul trebuie sa fie statornic in adanc de cer ca sa nu-l sperie nelinistile de la suprafata vietii. Cam pe asa ratiuni cred sa-si fi intemeiat Iisus infruntarea de necredinta, pe care a adus-o ucenicilor.
Intrebandu-i de credinta, Iisus a certat furtuna indoielilor.
Iisus a adus credinta Sa, linistea Sa de adanc, leac nestatorniciei marii si spaimelor sufletului omenesc.
Furtunile sunt lectii inevitabile ale Cartii Vietii. Cea mai grea e furtuna raspunderilor."

Sursa: Parintele Arsenie Boca - „Cuvinte Vii” , Editura Charisma, Deva, 2006, p. 132
Sursa foto

0
0
0
s2sdefault

Cuvantul de invatatura al Parintelui Arsenie BocaMantuitorul
Extras din „MARELE EXAMEN”
„Lumina dinauntru e aceea care-i descopera adevarata fiinta. Cand aceasta lumina launtrica s-a aprins, atunci intr-o clipa cunosti ca, pentru om, descoperirea lui Dumnezeu intr-insul, este propria lui descoperire. Si inspre acolo se indreapta aspiratia lui: spre descoperirea sufletului sau, adica descoperirea lui Dumnezeu in sufletul sau. Omul se desavarseste si ajunge expresia suprema cand sufletul lui se recunoaste in vesnicie, - ceea ce e propria sa revelatie. Adevarata restriste a omului sta in faptul ca nu izbuteste deplin sa-si aduca la expresie propria-i fiinta, ca e tulburat de eul sau si-si pierde vremea cu lucruri de nimic. Iubirea de sine nu trece peste hotarele sale personale: ceea ce e mai pretios intr-insul se intuneca si adevarata Iui fiinta nu iese la iveala. Aceasta aspiratie dupa tiparul desavarsit al fiintei e inradacinata in om mai profund ca foamea si setea si ca patima de bogatie si slava. Si aceasta aspiratie nu e numai in el; ea e in adancul intregii fapturi; e necontenitul impuls al revelatiei, duhul vesnicei descoperiri intr-insul.
Sursa: Parintele Arsenie Boca - „Cuvinte Vii” , Editura Charisma, Deva, 2006, p. 66
Sursa foto

0
0
0
s2sdefault

30 impartasanieCuvantul de invatatura al Parintelui Arsenie Boca
Extras din „HAINA DE NUNTA”
„Dar putini sunt oamenii pe pamant care sa nu pateze haina sfantului Botez. De aceea Dumnezeu, intru mila milostivirii Sale, a randuit al doilea botez, Botezul pocaintei: Taina Pocaintei sau spovedania, care reface stralucirea primului Botez.
Dar oamenii pun diferite motive sa nu vie la Taina Pocaintii. Iata cateva:
1. «N-am timp» de Biserica. - De fapt n-au dragoste.
2. «Nu-s pacatos, ca altii» - Un fel de farisei moderni.
3. «Acuma suntem tineri; cand om fi batrani» - Ca si cand ar avea cineva in scris ca va ajunge batranetele. Focul tineretelor crede ca poate insela pe Dumnezeu, lasandu-i batranetele. Caci intrebare daca vei ajunge batranetele si, cu o asa socoteala de viata, intrebare daca o gramada de doage si cioburi se vor mai putea pocai si vor fi primite.
Cei ce amana pocainta pe la batranete sunt asemenea oamenilor care vor sa treaca un rau mare, dar stau la marginea lui, asteptand pana trece toata apa. In viclesugul acestei socoteli se prind oamenii cei mai multi.

Sursa: Parintele Arsenie Boca - „Cuvinte Vii” , Editura Charisma, Deva, 2006, p. 237, 238.
Sursa foto

0
0
0
s2sdefault

sfantul nicolaeDraganescu

Cuvantul de invatatura al Parintelui Arsenie Boca
Extras din „SFANTUL IERARH NICOLAE”
„Poate ca si aci sta o taina a sfinteniei lui (n.n. Sf. Nicolae): in capacitatea lui de a aduna suferinta. Suferinta pe care o aduna de la toti, ii facea iubirea mai stralucitoare: - si acestea laolalta ard ca o faclie viata sfantului -, care apoi, mai multa suferinta atrage, sporind focul iubirii sale de oameni. Suferinta si iubirea se cresc in progresie una pe alta, in sfinti. Asa se face ca inima lui era o mare in care se revarsau toate lacrimile si durerile pamantului si gaseau alinare. Cred ca aceasta e o taina a «luminatorilor lumii». [...]
Dar marea minune - si din ce in ce mai rara intre oameni - e tocmai aceasta lumina a inimii, careia Dumnezeu nu-i pune hotar mormantul. De aceea Dumnezeu o lauda cu fapte mai presus de fire, cinstind cu ele pomenirea iubitilor Sai: iubitori de oameni, sfintii.
Dumnezeu o lauda cu faptele mai presus de fire. Sa o laudam si noi... macar cu vorba!

Sursa: Parintele Arsenie Boca - „Cuvinte Vii” , Editura Charisma, Deva, 2006, pp. 250, 251.
Foto: Icoana Sf. Nicolae pictata de Pr. Arsenie Boca; Click pe fotografie pentru a mari

0
0
0
s2sdefault

Căutare site

Noutăți Magazin

Abonare Buletin Informativ

Parteneri

BannerFamOrtodoxa

Banner milo 2

 

 

Acest site foloseste cookies pentru cea mai buna experienta de navigare pe site-ul nostru. Daca continuati navigarea inseamna ca sunteti de acord cu aceste conditii.