Fundatia Arsenie Boca - Părintele Arsenie Boca
ȘTIRILE NOASTRE

epitaf sambataCuvantul de invatatura al Parintelui Arsenie Boca
Extras din „ UN DESTIN INTELES”
„Pribegim multi ani in viata pana sa ne lamurim un rost in lume.
Unii pribegesc toata viata fara rost, nici tinta. Altii il cauta toata viata fara sa-1 gaseasca, sau fara sa stie ca l-au

...
INFORMAȚII DE ULTIMĂ ORĂ

Pelerinaj de 4 zile în Transilvania și Banat

La sfârșitul verii – 31 aug - 3 sept 2018 - vă invităm să ne fiți alături de-a lungul celor aproape 1500 de km ai pelerinajului închinat Părintelui Arsenie Boca – 4 zile de împreună bucurie urmând un traseu nou și unic!

arboca 91935000< Foto: Pr. Arsenie Boca
„Am fost cu adevărat cucerit de personalitatea Sfinţiei Sale”, ne-a spus  Părintele Nicolae Bordașiu referindu-se la prima întâlnire cu Părintele Arsenie Boca. Au urmat apoi multe astfel de întâlniri cu Sfântul Ardealului. În semn de omagiu pentru cel care i-a marcat cu atâta lumină, blândețe și ajutor viața, Părintele Nicolae Bordașiu, membru de onoare al fundației noastre, ne invită să luăm parte, în ziua de 2 septembrie a.c. la sfințirea Troiței ridicată de Sfinția Sa în memoria Pr. Arsenie Boca în curtea casei natale din satul Șăbolciu, Bihor.

Am fost onorați de invitația Pr. Nicolae iar pelerinajul nostru are ca punct central participarea la evenimentul din 2 septembrie. Traseul nostru de 4 zile cuprinde multe alte obiective interesante și în premieră pentru fundația noastră.

Plecarea din București va avea loc vineri, 31 aug, la ora 7:00 dimineața.

În prima zi, vineri,  31 aug 2018, vom ajunge, cu ajutorul lui Dumnezeu, să ne închinăm la mormântul Pr. Arsenie Boca de la Mănăstirea Prislop.

mormântul Pr. Arsenie Boca de la Mănăstirea Prislop.

Ca de fiecare dată, la Prislop Părintele Arsenie ne așteaptă rugăciunile pentru a le ridica sus, la Cer, la Bunul Dumnezeu și pentru a ne ajuta să ne îndreptăm purtările spre mântuirea sufletelor noastre.

Prima noapte vom dormi la Hunedoara, Hotel Ruscă, aici vom cina și dimineața următoare vom lua micul dejun.

A doua zi, 1 sept 2018, ne vom îndrepta spre Timișoara. Aici, la Catedrala Mitropolitană, odihnește un mare sfânt român, Sf. Ierarh Iosif Cel Nou de la Partoș, fost mitropolit al Timișoarei și a toată Țara Banatului. Având mare evlavie la acest sfant,  Pr Arsenie l-a pictat la Drăgănescu dar și în Reședința Mitropolitană din Timișoara, icoană care este inclusă în volumul Cărarea Împărăției.

Născut în 1568, după o viață de mari nevoințe și rugăciune,  Cuviosul Schimonah Iosif Valahul  ajunge să fie în ultimii săi ani de viață mitropolit al Banatului. Mari minuni, vindecări și chiar ajutor într-un mare incendiu au avut loc ca urmare a rugăciunilor sale atât în timpul vieții sale pământești cât și după plecarea la Domnul. Proclamarea solemnă a canonizarii Sfântului Ierarh Iosif cel Nou de la Partos s-a făcut pe 7 octombrie 1956, după ce moaștele sale au fost aduse de la Mănăstirea Partoș și așezate în Catedrala Mitropolitană din Timișoara (Film despre viața Sf. Ierarh Iosif cel Nou de la Partoș).

După vizitarea Catedralei,  vom avea timp să admirăm centrul orașului și să luăm prânzul, după care vom pleca spre Oradea. La Oradea vom vizita una dintre cele mai mari și mai frumoase mănăstiri ortodoxe din nordul Transilvaniei,  Mănăstirea Sfintei Cruci.  Fiind o zonă marcată de mari suferințe pentru români, nordul Transilvaniei numără doar câteva mari mănăstiri, ctitorite aici la dimensiuni impresionante, toate născute din lacrimile veacurilor trecute.

Mănăstire de maici (75 viețuitoare), a luat ființă în anul 1992. Biserica cea mare a mănăstirii este acoperită  în întregime cu pictură exterioară, ceea ce îi conferă unicitate în Transilvania, realizând un arc în timp și spatiu între viața monahală actuală din această parte a țării și cea de odinioară, din spațiul moldav, considerat ca o adevarată pepinieră a vieții monahale românești.

Deși aflată la început de drum, mănăstirea are deja câteva ateliere: un atelier de croitorie, altul de broderie și un alt atelier de pictură, de unde ies icoane bizantine pe pânză sau lemn.

Vom avea timp să vizităm puțin centrul Oradei iar seara ne vom caza la Hotelul Impero din localitate și vom cina la restaurantul acestuia.

Duminică, 2 sept 2018, ne vom îndrepta spre satul Săbolciu (com. Săcădat) – aproximativ 20 km de Oradea – unde la Biserica ortodoxă „Adormirea Maicii Domnului” vom participa la Sf. Liturghie. Apoi va avea loc sfințirea Troiței ridicată de Pr. Nicolae Bordașiu în memoria Părintelui Arsenie Boca, slujbă la care va participa un sobor de arhierei și preoți.

Vom prânzi în apropiere, la Pensiunea Salomi din Oradea și ne vom îndrepta apoi spre Mănăstirea Izbuc (com. Cărpineț. jud. Bihor). În trecutul îndepărtat aici a existat un locaș monahal, locul numindu-se din vechime „La Călugări”. Deși nu avem date concrete despre existența monahală din trecut, cunoaștem că în anul 1772 ar fi venit aici doi călugări de la Prislop care au reînviat viața monahală. Numele mănăstirii vine de la izvorul aflat în incintă și care izbucnește din când în când, izvor despre care se spune că ar avea puteri vindecătoare.

izvor despre care se spune că ar avea puteri vindecătoare. 

Bisericuța de lemn (construită în 1696) este de o mare valoare arhitectonică. Alături de aceasta – care ar putea deveni muzeu – s-a construit Paraclisul, care  este o construcție din bolovani de piatră în formă dreptunghiulară, „ridicat în 1989 cu osteneala fraților și cu toată cheltuiala săracilor”, cum scrie în pisanie. Clopotnița din lemn este în deal, la 40 m. în fața bisericii mici. 

Mănăstirea Izbuc

Mănăstirea Izbuc este un loc unde liniștea trupească și sufletească se îmbină prin apropierea de Cer și de Dumnezeu.

A treia noapte vom dormi la Sebeș, la Hotelul Eka unde vom și cina.

Dimineața devreme, pe 3 sept, după micul dejun pe care îl vom lua tot aici, ne vom îndrepta spre Brașov. La Brașov vom merge să vizităm Biserica Sf. Nicolae din Scheii Brașovului. Datând de la 1292, Biserica Sfântul Nicolae reprezintă pentru locuitorii din Țara Bârsei un avanpost în lupta pentru păstrarea tradiției și culturii românești. În vremuri de restriște, aici, lângă zidurile cetății, s-au ridicat câteva dintre cele mai mari valori ale spiritului românesc.  Biserica deține o impresionantă bibliotecă și o arhivă de hrisoave și cărți domnești, mii de acte, zapise, registre și scrisori, 4000 de cărți vechi și peste 30.000 de documente, precum și numeroasele obiecte muzeale care constituie un tezaur pentru istoria și cultura neamului românesc.

Sub egida Bisericii s-a înființat prima școală românească. Școala nouă, de piatră, a fost construită în 1597, prin osteneala protopopului Mihai, din fondul dăruit de Aron Vodă al Moldovei. Aici veneau să cunoască lumina învățăturii toți copiii mai răsăriți ai Brașovului. Prima Școală Românească este reclădită in 1760 iar începând cu anul 1559, limba de predare în această scoală era româna.

„Complexul muzeal din incinta Bisericii Sfântul Nicolae expune în cca 30 camere valori menite să confirme tradițiile de cultură și artă pe care le-a înscris Scheii Brașovului în patrimoniul național. Biserica Sfantul Nicolae din Scheii Brașovului a fost întotdeauna o vatră de lumină și închegare ortodoxă, reușind să solidarizeze în jurul ei întreaga suflare românească din acele vremuri.”

Prânzul il vom lua la Restaurantul Hanul Domnesc, în Brașov și apoi ne vom îndrepta spre Sinaia. La Sinaia ne vom opri la Mănăstirea Sinaia.  Aici ne vom închina și vom vizita și muzeul mănăstirii.

MSINAIAFoto: Mănăstirea Sinaia
Ultimul nostru obiectiv, Mănăstirea Sinaia,  este o mănăstire creștin-ortodoxă de călugări, subordonată Arhiepiscopiei Bucureștilor, Biserica Ortodoxă Română. Este deservită de 20 de persoane, călugări și mireni. În secolele XV-XVI sunt atestate în zonă două mici schituri de lemn, Sf. Ana și Sf. Nicolae iar între 1690-1695 Spătarul Mihail Cantacuzino construiește partea veche a mănăstirii, cu biserica mică, una din primele construite în stilul brâncovenesc. A numit-o ,,Mănăstirea Sinaia” în amintirea pelerinajului său la Ierusalim și Muntele Sinai. Nu a fost niciodată închinată.

Între 1842-1846 este construită biserica mare, care a fost refăcută între 1897-1903. Prima biserică electrificată din România.
În 1895 a fost inaugurat muzeul mănăstirii, primul de acest gen din România. Aici se află icoane de Pârvu Mutu – cel mai mare pictor bisericesc român, venerat ca sfânt sub numele de Cuviosul Pafnutie Zugravul -,  icoane din Alep-Siria, din Moscova, sfinte cruci de la Betleem, Ioannina și Constantinopol. Biblia din 1688 este prima tipărită integral în limba română, iar tipăriturile muzicale sunt primele de acest fel în limba română. În paraclisul de iarnă din cetatea veche a funcționat prima școală din zonă.

Întoarcerea în București va fi în seara zilei de 3 sept 2018, în jurul orei 21:30.

Costul pelerinajului este de 540 lei/ persoană dacă se înscriu 50 de persoane (se merge cu autocarul plin) sau 640 lei/persoană dacă se înscriu mai puțin de 40 de persoane.

INCLUS în preț:

 • • TRANSPORT,
  • CAZARE 3 nopti HOTEL 3 stele  - Hotel RUSCA + Hotel IMPERO +  Hotel EKA
  • MESE: 2 Mic dejun (1 sept RUSCA  + 3 sept EKA), 2 Pranz (2 sept PENSIUNEA SALOMI +3 sept HANUL DOMNESC) si 3 Cine (31 aug RUSCA+1 sept IMPERO + 2 sept EKA).

NU sunt incluse în preț următoarele mese:

 • • 31 aug - Micul dejun + Prânz (la pachet de acasă sau benzinării),
  • 1 sept  – Prânz (la restaurant sau supermarket,  fiecare alege din centrul Timișoarei),
  •  2 sept - Mic dejun (cine dorește își cumpără alimente din Timișoara sau Oradea cu o zi înainte pentru mic dejun)
 • Alte taxe de intrare la muzee sau mănăstiri/biserici.

Înscrierile pentru acest pelerinaj se fac începând cu data de 18 mai 2018, pe email-ul fundației birou@fundațiaarsenieboca.ro, la telefoanele 021.223.2496,  0724.271.236 și 0760.141.744 sau la noul sediu al fundației noastre. Pentru a avea confirmată rezervarea locului, vă rugăm să plătiți un avans de minim 300 de lei/persoană. Plata se face numerar la sediul fundației sau prin OP în contul nostru, cu mențiunea: AVANS PELERINAJ ORADEA și numele pelerinului/pelerinilor.

Pentru buna desfășurare a activității noastre și pentru a putea face plățile la timp către furnizorii de servicii, vă anunțăm că plata avansului nu mai poate fi restituită dacă vă răzgândiți ulterior. Vă mulțumim pentru înțelegere.

Vă așteptăm cu drag alături de noi în acest pelerinaj unicat!

EVENIMENTE / INVITAȚII

rugaciunepentrutara
În aceste momente de mare tensiune, când Românii sunt îndemnați la ură, dezbinare și învrăjbire, chiar în Anul Centenarului Marii Uniri, noi vă îndemnăm la pace, toleranță și un comportament civilizat, fără nicio formă de violență. Indiferent de ce convingeri politice aveți și pe cine susțineți, vă rugăm să încercați să fiți mai toleranți și să acceptați și înțelegeți că și cei care au păreri opuse, sunt tot frații voștri Români, și trebuie să ne respectăm unii pe alții.

Interviu cu doamna Georgeta Hebreteau Pungă, traducătoarea în limba olandeză a cărții
CĂRAREA ÎMPĂRĂȚIEI a Părintelui Arsenie Boca 

Cararea Imparatiei OlandezaApărută în luna iunie 2018, cartea HET PAD NAAR HET KONINKRIJK - varianta în limba olandeză a cărții Părintelui Arsenie Boca, CĂRAREA ÎMPĂRĂȚIEI - are drept traducătoare pe doamna Georgeta Germina Hebreteau Pungă, membră și prietenă a Fundației Creștine Părintele Arsenie Boca din anul 2011. Membră activă și generoasă în ceea ce privește participarea la proiectele fundației, dna Hebreteau a organizat în iunie 2012 alături de fundația noastră un eveniment frumos și deosebit de apreciat, întâlnirea românilor din Olanda cu scriitorul și fostul deținut politic Dan Lucinescu, membru fondator al fundației noastre. La întâlnirile cu membrii fundației, în pelerinaje, am fost plăcut surprinși de dragostea sa pentru români și țara natală, pentru eroii români și biserica noastră ortodoxă. 
Cu deosebită amabilitate și sinceritate, doamna Hebreteau a acceptat să răspundă întrebărilor noastre cu privire la ediția în limba olandeză a Cărării Împărăției, prietena noastră locuind și trăind în Olanda de peste 25 de ani.

Stimată doamnă, sunteți nelipsită, anual, de la întâlnirile pe care le avem - în fiecare toamnă și iarnă – pentru comemorarea nașterii și plecării la Domnul a Părintelui Arsenie Boca, drag nouă tuturor membrilor fundației și românilor în general. Vă rugăm să ne creionați în câteva fraze momentele de început ale apropierii dvs de Părintele Arsenie Boca și modul în care această „întâlnire” v-a marcat existența.

Cred și sunt convinsă că nimic din ce aparent ni se întâmplă nu este „întâmplător”. Este acolo sus un „ghid” care ne inspiră la momentul oportun. Eu am primit în dar o carte de la o prietenă despre învățătura Părintelui Arsenie, „Ridicarea căsătoriei la înălțimea de taină”. Asta se întâmpla în luna iulie 2010. Dorința mea de a ști mai multe despre Părintele a fost așa de mare încât, cu ajutorul aceluiași „ghid”, am ajuns la Prislop chiar la sărbătoarea centenarului nașterii Părintelui, 29 septembrie 2010! Vedeți, totul s-a întâmplat foarte repede. Atunci l-am cunoscut pe Părintele Petru Vamvulescu care mi-a devenit și duhovnic.

0
0
0
s2sdefault

pr.ArsenieBoca(Sursa foto)

N-a trecut mult timp și, după broșuri de genul „Convorbiri astrale cu Arsenie Boca”, o altă „capodoperă” parazitară, și-a făcut apariția pe tejghele. Ne referim la cartea „«Ei mă consideră făcător de minuni». Viața lui Arsenie Boca”, scrisă de Tatiana Niculescu și publicată la editura Humanitas (!) pe 15 mai 2018. Aceasta conține „superstiții mai savante”. Redăm câteva exemple de încălzire: „Respirând rar când pe o nară, când pe cealaltă, cu ochii închiși, cel care urmărește dezvoltarea spirituală începe să vadă valuri de culoare gălbuie învârtindu-i-se în jur, în spirale” (p.188), ne asigură autoarea. Unde sunt „caii verzi de pe pereți” se întreba un prieten? Să fie aceasta metoda Tatianei Niculescu de cercetare?

0
0
0
s2sdefault

PrislopAdeseori, în spaţiul mediatic sîntem asaltaţi cu informaţii din cele mai inflamante despre ieromonahul Arsenie Boca, cunoscutul duhovnic al Ardealului în perioada comunistă, al cărui mormînt a devenit loc de pelerinaj pentru foarte mulţi credincioşi. Cum ştim şi din alte multe cazuri din istoria Bisericii, în drumul spre locul de închinăciune a apărut acel comerţ motivat de faima de care se bucură duhovnicul ardelean.

Şi poate că imaginea acestui pelerinaj nu ar fi completă dacă poporul care îi cercetează mormîntul nu l-ar considera sfînt, mai ales pentru faptul că instituţii media cu influenţă în populaţia avidă de televiziune au creat o imagine aparte Părintelui Arsenie Boca.

Experienţa recentă a unui interviu acordat unei astfel de televiziuni mi-a demonstrat că imaginea Părintelui creată în acest spaţiu mediatic nu numai că este distorsionată, dar prin ea se induce ideea unei „nedreptăţi“ făcute de Biserică prin amînarea canonizării.

Desigur că instituţiile mass-media nu pot dicta Bisericii cînd şi pe cine să canonizeze. Însă este de datoria Bisericii de a arăta poporului pe care îl îndrumă pe calea mîntuirii realitatea istorică şi duhovnicească, în cazul nostru a Părintelui Arsenie Boca.

Dacă privim în istoria Bisericii, vom constata că nevoia de miracol pentru creştini a fost o constantă, deoarece miracolul este dovada palpabilă a existenţei lui Dumnezeu şi a relaţiei Lui cu sfinţii şi credincioşii. Aşadar, minunile adeseori invocate în rîndul poporului l-au situat inevitabil pe Părintele Arsenie Boca în rîndul sfinţilor. Este evident că, pentru mulți dintre cei care cercetează mormîntul de la Prislop, Arsenie Boca este un sfînt, iar trecerea lui în calendar, adică îndeplinirea procesului de canonizare, este doar o formalitate. Însă, pentru Biserică, o canonizare presupune un demers nu doar anevoios, ci, mai ales, important de documentat şi motivat duhovniceşte.

0
0
0
s2sdefault

Pr. Petru Moga: „Am crescut cu mitul Părintelui Arsenie Boca”
de Claudiu Târziu

Pr.-Moga-10Părintele Petru Moga
Pe strada Nucilor nr. 9, la intrarea în Câmpina, se află un domeniu parohial cum n-am mai văzut: două biserici superbe, una datând de la 1896, restaurată exemplar, şi una mai nouă, târno­sită în anul 2000, de inspiraţie neoromânească, o casă parohială – cea mai veche casă din oraş (1840) – vie şi strălucitoare, deşi ruptă din altă lume, o fostă şură trans­formată în grădiniţă şi o sală multifuncţională, în care se ţin evenimente culturale şi unde sunt găzduite un mic muzeu şi o bibliotecă bine garnisită cu litera­tură religioasă. Totul într-un spaţiu larg, aranjat la ac, unde fiecare piatră îşi are rostul ei. Stăpânul „minu­nii”, Părintele Petru Moga, este ca argintul viu. Auto­ritar, însă mereu cu zâmbetul pe buze, cu vorba directă şi privirea dreaptă, debordează de energie şi de pla­nuri.

Aşa a reuşit să-i facă pe enoriaşii săi să lucreze cot la cot cu sfinţia sa, timp de un sfert de veac, pentru a dovedi că frumosul n-a pierit de pe lume şi că se poate împlini. Spune că a luat modelul de la Părintele Arse­nie Boca, „Sfântul Ardealului”, sub influenţa că­ruia a trăit o viaţă întreagă. Părintele Arsenie l-a for­mat şi i-a fost „duhovnicul prin excelenţă”. Şi tot de la el a desprins Părintele Petru Moga lecţia frumo­su­lui.

0
0
0
s2sdefault

Pe urmele Părintelui Arsenie Boca - Întâlnire în temniţă
(Articol preluat din revista Formula As 5-12 ian 2017, Nicolae Craiut) 

Pe urmele Părintelui Arsenie Boca - Întâlnire în temniţă - Medic şi ziarist braşoven, Nicolae Crăiuţ l-a cunoscut pe Părintele Arsenie în beciurile securităţii, fiind martor al unei vindecări cu adevărat minunate, pe care o relatează, cu credibilitatea specialistului -

La poarta infernului

Înainte de a învăţa de la ruşi metodele sălba­tice de smulgere a declaraţiilor de vinovăţie, Se­cu­­rita­tea comunistă din România se mai purta cu mă­nuşi. Agenţii recrutaţi dintre tinerii îndoctrinaţi în şco­lile de partid şi îmbrăcaţi în timpul servi­ciului în uni­for­me albastre mai rămăseseră cu o oarecare pojghiţă de bună cuviinţă, chiar dacă o afişau ostentativ. Cei doi indivizi care s-au pre­zentat în biroul meu, aflat la sediul "Cărţii Ar­delene" din Braşov, m-au salutat cuviincios şi mi s-au adresat cu ama­bi­li­tate: "Suntem ofiţeri ai Ministerului de Interne şi vă ru­găm să ne însoţiţi până la sediul nostru, pentru o simplă decla­raţie". În stradă mă aştepta o dubiţă albă, cu gea­murile fumurii. Am fost chiar stingherit de rapi­ditatea cu care mi s-a deschis uşa maşinii şi am fost invitat să iau loc. Fe­restrele ve­hi­culu­lui fiind mate, nu vedeam pe unde trec. M-a cu­prins grija doar după ce mi-am dat seama că nu sunt dus la sediul Miliţiei, care se afla în centrul urbei, ci eram trans­­portat mult mai de­parte. O frână bruscă mi-a dat semn c-am ajuns. Mă aflam în faţa unei porţi grele, de fier, blocată de un grup de femei, după aparenţă ţărănci, pur­tând coşuri mari, aco­perite cu ştergare. Una mai în vâr­stă mi-a strigat, fără să ţină seama de pre­­zen­ţa ofiţerilor care mă însoţeau: "Rogu-te frumos, spu­ne-i pă­rin­te­lui Ar­se­nie, de-l vei întâlni, că aştep­tăm la poar­­tă să ne trimită binecuvântarea!".

0
0
0
s2sdefault

Pe urmele Părintelui Arsenie Boca: Anii de după Prislop - în evocarea cercetătorului Florin Duţu

Icoana_PABptNCUn călugăr "recalcitrant"

- Absolvent al Facultăţii de Teologie din Bu­cu­reşti, sunteţi, deja, la o vâr­stă extrem de tânără, autorul a numeroase cărţi dedicate unor mari personalităţi ale vieţii ortodoxe din România, între care, Părintele Arsenie Boca se află la loc de frunte. Cum se explică interesul dvs. aşa de fier­binte pentru cel numit, cu atâta drag, "Sfântul Ardealului"?
- Vă mărturisesc că am auzit despre Părintele Arsenie în pri­măvara anului 2005. Atunci nu i-am dat deloc importanţă, dar după aceea, numele Pă­rintelui îmi tot revenea în gând. Şi în 2006, însoţindu-mi un prieten prin Ţara Haţegului, am ajuns prima oară la Prislop, am stat o noapte acolo şi la plecare mi-am luat Cărarea Împărăţiei. Răs­foind-o în tren, am fost uimit de preocupările interdisci­plinare ale Părintelui Arsenie, de dialo­gul pe care l-a realizat între teologie, ştiinţă şi cultură. Era opera unui om care trăise experienţa lui Dum­nezeu, dar care avea şi o cultură vastă. Astfel, am găsit multe răspun­suri la întrebările mele exis­tenţiale. Prin opera sa, Pă­rintele ne ajută să ne cunoaştem pe noi şi pe Dum­ne­zeu. Să tindem către libertatea cea ade­vă­rată. El este un model, un sfânt pen­tru noi. Am cău­tat să aflu mai multe despre viaţa sa, dar nu am găsit nimic mulţumitor, adică o carte documentată despre ce şi cum a trăit el, de la naştere şi până la plecarea în viaţa de dincolo de mormânt. Scurt timp după asta, m-am înscris la Facul­tatea de Teologie Ortodoxă din Bucu­reşti. Voiam, astfel, să acumulez cu­noş­tinţe pentru a înţe­lege mai bine ortodoxia şi opera Părintelui şi să îi scriu o biografie ştiinţifică, neroman­ţată. Şi, sub coordonarea eruditului Părinte Profesor Daniel Benga, mi-am întocmit teza de licenţă bazată pe do­cumente, cele mai multe inedite, des­pre viaţa Părintelui Arsenie.

Icoana necunoscută a Părintelui Arsenie, dăruită lui Nichifor Crainic

0
0
0
s2sdefault
Acest site foloseste cookies pentru cea mai buna experienta de navigare pe site-ul nostru. Daca continuati navigarea inseamna ca sunteti de acord cu aceste conditii.
Accept Refuz