Descrierea proiectelor Fundaţiei Creştine Pãrintele Arsenie Boca
Fundaţia noastrã are o serie de programe printre care:
Promovarea valorilor româneşti şi a eroilor neamului
În cadrul acestui program, organizãm lansãri de carte şi/sau film în care prezentãm oameni puţin cunoscuţi publicului larg, dar care, unii dintre ei, au trãit istorie.
Dan Lucinescu este mentorul Fundaţiei noastre, alãturi de care am organizat foarte multe lansãri de carte şi film. A trecut prin reeducarea de la Piteşti, cunoscutã şi sub numele de Fenomenul Piteşti, este inventator, scriitor si fost deţinut politic.
Cel de-al doilea om marcant făcut cunoscut publicului de către noi este Dr. Iosif Niculescu, care a luptat la Cotul Donului, in Al Doilea Război Mondial. Între timp a trecut la Domnul la începutul anului 2013. Mare parte din experinţele doctorului Iosif Niculescu sunt regăsite în filmul Eroism şi Jertfă pe Frontul de Est.
De asemenea, avem puse în vânzare la sediul Fundaţiei o serie de cărţi cu caracter istoric care au în centru viaţa şi acţiunile unor mari oameni ai României.
Programul O Românie binecuvântată
Organizăm de cel puţin două ori pe an pelerinaje la Mănăstirea Prislop.
Unul dintre pelerinaje este întotdeauna pe data de 28 noiembrie, ziua în care a trecut la Domnul Părintele Arsenie.
În jurul datei de 29 septembrie mergem la Mănăstirea Brâncoveanu – Sâmbăta de Sus, atunci când prăznuim ziua de naştere a Părintelui.
În general, desfăşurăm pelerinaje între lunile iunie – noiembrie.
Mai avem în program şi pelerinaje organizate la Mănăstirile din ţară, pe durata a 6 zile şi 5 nopţi, însă depindem de dorinţa pelerinilor şi de timpul nostru.
Programul Tineretul şi educaţia lui creştină
Desfăşurăm în şcolile şi liceele din Bucureşti Campania de informare Vreau să ştiu care are ca scop punerea în temă a tinerilor de 14-19 ani despre riscurile comportamentului libertin promovat prin mass media.
Modulele propuse sunt:
1. Iluzie şi realitate. Analiza şi interpretarea cu discernământ a informaţiilor din mass media.
2. Sexualitatea. Informarea tinerilor despre viaţa intimă pentru a-i responsabiliza şi a le stimula cunoaşterea de sine în vederea conturării personalităţii.
3. Dragostea. Conştientizarea şi analizarea trăirilor specifice adolescenţei în vederea pregătirii tinerilor pentru viaţa de familie.
4. Concepţie şi contracepţie. Informarea tinerilor despre caracterul procreativ al activităţii sexuale şi posibilităţile tinerilor în această privinţă.
5. Soluţii. Informarea tinerilor despre posibilităţile de gestionare a vieţii intime din cadrul familiei. Ne propunem implicarea elevilor la sfârşitul fiecărui modul într-o acţiune de promovare a unei conduite responsabile faţă de propriul corp şi fată de ceilalţi.
Ajutăm tinerii talentaţi/supradotaţi, dar cu posibilităţi materiale reduse să îşi urmeze visul şi să dobândească cunoştinţele necesare pentru a trăi din pasiunea lor.
Până acum l-am ajutat pe Andrei Dolcos – balerin, să meargă în Paris unde a susţinut un interviu pentru un post la Opera pariziană. Andrei a întors donaţia făcută de noi acum mulţi ani, printr-o sponsorizare şi mai mare lăsată la sediul Fundaţiei. Ne bucurăm că l-am cunoscut şi l-am putut ajuta! Nu a intrat la Opera din Paris, aşa cum şi-a dorit, a colaborat o vreme cu Opera Naţională, unde a fost balerin şi cu Teatrul Ion Creangă din Bucureşti. În prezent este plecat din ţară.
Al doilea tânăr pe care îl ajutăm şi l-am ajutat este Ramona Ion din Dorohoi. Foarte pricepută într-ale scrisului, având 20 ani, are deja doua volume de poezie. Un volum îl găsiţi la sediul Fundaţiei: Călimara cu ambrozie. Pe Ramona am ajutat-o să îşi lanseze cel de-al doilea volum în cadrul unui eveniment organizat de noi, cu ocazia împlinirii a şapte ani de la înfiinţare. Pe lângă acest lucru, am ajutat-o si financiar, pentru ea si familia sa cu 5 membri pentru a se întreţine.
Organizăm şi trei campanii sociale
Valea Plopului – Valea Screzii
Mergem lunar la Valea Plopului de la începutul anului 2010 în folosul copiilor fără familie, al mamelor în situaţii dificile împreună cu copiii lor, al bătrânilor fără ajutor, adulţi fără adăpost, familii cu greutăţi care sălăşluiesc o vreme mai mult sau mai puţin îndelungată la aşezămintele de acolo. Ajutorul a început prin părintele Nicolae Tănase care a salvat câteva suflete de la avort. Iniţial a dat copii în grija câtorva familii din sat cu promisiunea de a le ajuta să îi crească.
La jumătatea lunii martie 2016 se aflau acolo: 249 de copii între 0-18 ani, 65 de mame, 55 de adulți, 35 de bătrâni.
În newsletter se prezintă nevoile celor de la Valea Plopului, donaţiile se aduc la sediul Fundaţiei în zile stabilite de noi. Membrii şi prietenii Fundaţiei sunt cei care de obicei donează. Produsele sunt transportate pe bază de voluntariat, fiecare venind cu maşina personală şi transportând pe cei care nu au maşină, dar care merg să vizitieze.
Fundaţia noastră şi-a propus să construiască la Valea Screzii o şcoală, deoarece copiii merg pe jos aproximativ 10 kilometri până la scoala din Valea Plopului. Anual donăm la Valea Screzii o sumă consistentă strânsă din sponsorizările date de prietenii şi membrii noştri. În momentul de faţă, fundaţia şcolii este turnată, sunt şi zidurile ridicate. Are formă hexagonală.
Centrul Social Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil, Slobozia, Judeţul Giurgiu
În comuna Slobozia mergem o dată la două luni. Centrul ajută mamele care au probleme de violenţă în familie. În prezent sunt ajutate acolo 40 de persoane, mame şi copii: 30 copiii şi 10 mame.
Deplasarea acolo se face ca şi la Valea Plopului: în newsletter se prezintă nevoile celor din Slobozia de Giurgiu, donaţiile se aduc la sediul Fundaţiei, iar produsele sunt transportate pe bază de voluntariat, fiecare venind cu maşina personală şi transportând pe cei care nu au maşină, dar care merg să vizitieze.
Cei din Centrul Social Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil sunt pastoriţi de către părintele Valentin Ştefan şi soţia, Veronica Ştefan. Pe lângă donaţiile primite, se şi autogospodăresc în puţinul loc pe care îl au: cultivă legume şi cresc animale.
Fundaţia noastră merge la Centru din primăvara anului 2011.
Biserica Olari
Din februarie 2014 contribuim lunar, prin intermediul unei prietene dragi a Fundaţiei, Monica Lazar, în susţinerea unor proiecte educaţionale la Biserica Olari.
În perioada februarie 2014 - iunie 2015, Fundaţia Creştină Părintele Arsenie Boca a donat 350 lei/lunar, sub formă de burse, pentru ajutorarea a trei dintre copiii participanţi la activităţile centrului social ADORNO din cadrul Bisericii Olari. Practic ajutorul constă în ore de pregătire pentru şcoală, activităţi de creativitate, ore de chitară, de tobe, de balet, fotbal şi diverse alte activităţi care să ofere o dezvoltare normală şi o utilizare a timpului liber în mod constructiv.
Dorinţa celor doi părinţi slujitori ai Bisericii Olari şi a doamnei preotese a părintelui paroh, Mihai Iordache, este de a le asigura copiilor din Centrul de Plasament o educaţie de bază, morală şi creştină, de a-i ajuta să termine cu bine anii de şcoală şi a-i îndruma spre meseria în care fiecare dintre ei se poate regăsi.
Oferirea de burse din partea Fundaţiei, cu ajutorul lui Dumnezeu şi a Monicăi Lazar, a continuat. Din iunie 2015, până în prezent transferăm lunar în contul Bisericii Olari 350 lei, care vin de la doamna Lazar.
Să ne ajute Dumnezeu pe toţi să îi putem sprijini în continuare!
Descriere succinta a proiectelor
- Scris de admin