Cuvantul de invatatura al Parintelui Arsenie BocaInvierea
Extras din „MOARTEA CARE DOBÂNDEŞTE ÎNVIEREA”
„Sunt foarte stranse: moartea cu invierea. Multora li se pare ca se ispraveste totul cu mormantul. Crestinul insa isi scrie pe crucea de la capatai: „Astept invierea mortilor”.
Credinciosul nu se teme de moarte, fiindca a desfiintat-o Iisus. Iisus i-a schimbat sensul, intorcandu-i altfel rostul. Acum, moartea pentru credincios e ultimul botez, ultima curatire a vietii.
Suntem in gandirea Sf. Pavel, spunand ca botezul nostru, prin care am intrat in crestinism, se desavarseste cu botezul cu care s-a botezat Iisus; si ca sfanta noastra impartasanie se implineste cu paharul pe care l-a baut Iisus.
Spre aceste sfarsituri: Botez si Pahar, - convingeri ca muntii fireste, ca trebuie nevointa, trebuie virtuti. Dar unde sfarsesc virtutile; unde duc?
Ele nu sunt scopuri in sine. Nu urmarim virtutile pentru ele insele; ele sunt mijloace pentru dobandirea Adevarului  si Dumnezeu e Adevarul.
Asa intelese virtutile, cu acest rost urmarite, ele duc pe om pana la moartea pentru Adevar, ceea ce e Inviere. Ca a-ti primejdui viata pentru Dumnezeu si oameni, nu poate fi moarte, chiar trecand prin ea, ci cu atat mai vartos inviere si bucurie a invierii.”

Sursa: Parintele Arsenie Boca - „Cuvinte Vii” , Editura Charisma, Deva, 2006, p. 80
(Sursa foto)

Cuvantul de invatatura al Parintelui Arsenie BocaIzvorul Tamaduirii 637x890.x71918
Extras din „AMĂRĂCIUNE DIVINĂ”
„Vreţi să ştiţi cine-i mai mare? Răspunsul e paradoxal: - cine-i mai mic în ochii săi, acela-i mai mare în ochii lui Dumnezeu. Mare e acela care numai de mărimea lui nu se ocupă. Mare e cel ce creşte fară să ştie: ca bobul de grâu în strălucirea soarelui şi bătaia vântului. Dacă e o creştere naturală, după fire, naturală e şi creşterea mai presus de fire, căci adevărata dimensiune a desăvârşirii smerenia este. Drept aceea, dacă nu puteţi înţelege împărăţia lui Dumnezeu, cel puţin primiţi-o ca un copil, în care nu se întâmplă nici o răvăşire dialectică.”
Sursa: Parintele Arsenie Boca - „Cuvinte Vii” , Editura Charisma, Deva, 2006, p.147, 148
(Sursa foto)

pictura Arsenie Boca 03Cuvantul de invatatura al Parintelui Arsenie Boca
Extras din „MIRONOSITELE”
„In fata lui Dumnezeu te pierzi pe tine.
Dar te regasesti In El, asa cum nu te-ai cunoscut niciodata, dar cum, poate ca ai dorit intotdeauna.
In fata lui Iisus revii la firea ta adevarata - si te aduce iubirea de oameni a lui Dumnezeu.
Altfel iubeste Dumnezeu de cum iubeste omul.
Omul amesteca iubirea cu placerea si asta-i decaderea lui. Iubirea lui Dumnezeu te ridica deasupra ta, te creste la marimi sufletesti nebanuite, pana prinzi, intre oameni fiind, asemanare dumnezeiasca.”

Sursa: Parintele Arsenie Boca - „Cuvinte Vii”, Editura Charisma, Deva, 2006, p.90
(Sursa foto)

cuvantortodoxCuvantul de invatatura al Parintelui Arsenie Boca
Extras din „IMPARATIILE IUBIRII”
„Orice intoarcere a vointei, deci orice fapta, dincolo e cu neputinta. Deci usor putem pricepe ca fiecare patima pe care a iubit-o sufletul, nemaiavand cum sa se implineasca, se stirneste mereu, creste mereu si-l chinuieste pe clipa ce trece cu o tot mai aprinsa vapaie. Sufletul, desi chinuit de zadarnicia vapaii, nu mai are libertatea vointei de-a scapa de muncirea aceasta, cum o avea pe pamant. Daca n-a vrut sa scape de pofta cata vreme putea s-o faca, acum, trecand vremea, a ajuns sa nu mai poata voi una ca aceea ci culege silit roadele amare ale robiei cu voia. Chinuirea poftelor ce cresc - si, pe masura ce cresc, maresc chinuirea - nu are nici o izbavire, de vreme ce sufletul e nemuritor si nu se poate ucide pe sine, ca sa nu mai simta vapaia care-l arde cu o iutime din ce in ce mai mare. Un iubitor de argint, un lacom de avere, un lacom de mancare, un betiv, un desfranat, nu scapa de tirania poftelor sale, ci acestea il chinuiesc fara de sfarsit si se maresc pe masura ce nu pot fi satisfacute - lipsind trupul, iar constiinta ii striga mereu osanda lui Dumnezeu si zadarnicia suferintei sale. Invidiosul, trufasul, iubitorul de sine, sunt rosi de ura asupra oamenilor, asupra sufletelor pe care nu le cunosc si asupra lui Dumnezeu. Ura creste mereu si le macina mintea, zvarlindu-i intr-o nebunie furioasa, dar desavirsit neputincioasa. Iar chinul cel mai mare tocmai acesta este, ca rautatea se vede pe sine marindu-se in desert si zvarcolindu-se, in neputinta de-a mai face ceva. Toata isprava acestor patimi e muncirea neincetata, pana la nebunia absoluta a sufletului. Sufletul arde ca intr-o mare de foc. Constiinta ii vesteste neincetat pedeapsa lui Dumnezeu, ii arata sufletele dreptilor in Rai - ceea ce ii mareste suferintele - dar nu vede pe cei ce se muncesc ca si el in vapaia acelorasi pofte; vede insa chipurile fioroase ale demonilor, care intetesc vapaia care-i arde.”
Sursa: Parintele Arsenie Boca - „Cararea Imparatiei”, Editura Sfintei Episcopii Ortodoxe a Aradului, 2003, pp.316 - 317
(Sursa foto)

femeiasamarineancaCuvantul de invatatura al Parintelui Arsenie Boca
Extras din „EVANGHELIA SAMARINENCEI”
„Asa pedagogie are Dumnezeu: iti da o dovada ca te cunoaste, - si inca mai bine de cum te cunosti tu insuti, ca sa te salte intr-o treapta sufleteasca capabila de revelatie, stare extatica - totusi in stare de constiinta, in care cunosti si tu pe Dumnezeu.
Asa a facut Samarineanca cunostinta cu Dumnezeu. Bucuria aceasta exceptionala a facut-o sa-si uite de pacate, sa uite de apa despre care nu pricepea nimic, sa uite ca trebuie sa se intoarca in cetate. Intr-o asa stare de bucurie tasnesc in sufletul omenesc intrebarile ultime, intrebarile vesniciei, - caci vesnicia ai dori-o fericirii tale, cand te intalnesti cu Dumnezeu. Si aude Samarineanca Adevarul graindu-i: «Femeie, acum a venit ceasul cand adevaratii inchinatori se vor inchina Tatalui in duh si in adevar; caci Duh este Dumnezeu, si cine se inchina Lui, in duh si in adevar I se cade sa se inchine» (Ioan 4,23-24).”

Sursa: Parintele Arsenie Boca - „ Cuvinte Viii”, Editura Charisma, Deva, 2006, p.315
(Sursa foto)

Căutare site

Noutăți Magazin

Abonare Buletin Informativ

Parteneri

BannerFamOrtodoxa

Banner milo 2

 

 

Acest site foloseste cookies pentru cea mai buna experienta de navigare pe site-ul nostru. Daca continuati navigarea inseamna ca sunteti de acord cu aceste conditii.