Postim ca sa simtim ce gust are Dumnezeu!
- Categoria părinte: Biserica Ortodoxă
În pragul Postului Mare, Maica noastră, Biserica, a așezat spre zidire sufletească, în doar câteva versete, trei teme, una mai importantă decât cealaltă, pentru a ne conștientiza valoarea imensă a trei coordonate ale vieții creștine, fără de care „surmontarea” acestei perioade sfinte ar fi cu neputință: iertarea, modalitatea postirii și milostenia. Sunt cuvintele înseși ale Mântuitorului, din Predica de pe Munte, subsecvente Rugăciunii Domnești.
Testamentul unui isihast: ”Totul in Hristos!”- Marturisitorul Ioan Ianolide
- Categoria părinte: Biserica Ortodoxă
Ioan Ianolide a fost un copil ivit în familia românească a unor învățători iubitori de Biserică și de datini. „M-am născut român și trăind în atmosfera religioasă autohtonă, cu slujbele bisericești și tradițiile obștești ale poporului (colinde, irozi, pomeni, denii, Rusalii, mucenici), cu bunici credincioși și o mamă evlavioasă, s-au format în mine sentimentul și convingerea că Hristos este prezent pretutindeni, că atât în Altar, cât și în suflete oamenii se întâlnesc cu El”. Copilăria i-a fost bucurie și descoperire. „De mic copil eram deschis nevăzutului din văzut”.
Citește mai mult: Testamentul unui isihast: ”Totul in Hristos!”- Marturisitorul Ioan Ianolide
Ileana Toma despre Cosmos si „cerul” locuit de Dumnezeu - care este sufletul omului
- Categoria părinte: Biserica Ortodoxă
Doamna Ileana Toma, de profesie astronom, este autoarea mai multor romane istorice: „Singurătatea lui Vlad Țepeș”, „Ultimul Constantin - Romanul Brâncovenilor” - Editura Arsenie Boca, „Marele Capadocian. Roman creștin”, „Părintele Alexie, Preotul Lui Dumnezeu” - Editura Arsenie Boca.
Cele două cărți, editate de Editura Arsenie Boca, se pot cumpăra și comanda de la Fundația noastră, folosind următoarele date de contact: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. sau nr de tel 0760 141 744.
Scriitoarea a vorbit pentru Basilica.ro despre legătura dintre astronomie și literatură, despre Cosmos și despre „cerul” locuit de Dumnezeu – care este sufletul omului.
Saptamana Patimirilor Domnului – cand florile devin piroane
- Categoria părinte: Biserica Ortodoxă
Intrarea Domnului în Ierusalim ne înfăţişează opoziţia nefirească dintre gândurile omului şi gândurile Domnului, dintre lumescul material şi cerescul spiritual. Poporul Îl întâmpină pe Hristos cu flori, haine aşternute şi osanale, ca pe un împărat lumesc, nădăjduind că va scăpa de regimul de dominaţie străină dar şi că Hristos le va rezolva problemele existenţiale (boli, foamete etc.) aşa cum făcuse anterior, motiv pentru care devenise faimos în epocă.
Citește mai mult: Saptamana Patimirilor Domnului – cand florile devin piroane
Nectarie sau Sfantul simplitatii si al smereniei
- Categoria părinte: Biserica Ortodoxă
Sărac, defăimat de ai săi, a stat cu gazdă la o văduvă de la periferia Atenei. Putea oricând să ceară o audiență la arhiepiscop sau la casa regală, dar nu a făcut-o. Și-a trăit sărăcia și foamea cu demnitate. Povestesc ucenicii că mitropolitul Nectarie lucra cu mâinile sale – cosea încălțăminte sau copia cărți, manuscrisele valorificându-le. Însă, bunătatea și lumina sa nu puteau să rămână ascunse. În scurt timp, multe suflete căutătoare de Dumnezeu și-au legat viața de cea a părintelui Nectarie.
Citește mai mult: Nectarie sau Sfantul simplitatii si al smereniei