Pilotul Dan Lucinescu, închis 15 ani în temnițe în regimul Dej: „Pe noi, suferința ne-a înnobilat. Un sfat pentru generația de azi? Să creadă în Dumnezeu....”

DanLucinescu2017Dan Lucinescu
Solicitându-i un interviu pentru Republica, am întâlnit un mare om, veteran pe frontul de est, deținut în închisorile comuniste (vreme de 15 de ani), inventator, inginer la Cernavodă: Dan Lucinescu. I-am ascultat mesajul către România, presărat cu noțiuni ca: dragoste de țară, onestitate, curățenie sufletească, suferință.

Astăzi, în epoca divertismentului, discursul despre suferință nu mai are priză. Aspect surprinzător, pentru că, în ciuda reconfigurării de decor, de recuzită tehnică și de confort material, cantitatea de lacrimi pare proporțional împărțită pe fiecare epocă. Dacă în timpul războiului sau în anii `50 exista o comunitate închegată pe suferință, o generație livrată sacrificiului, astăzi durerea este eminamente individuală, de unde impresia falsă că ar fi de incidență mai mică.

În data de 27.07.2011, la Radio România Actualităţi, în emisiunea ”Semnături Celebre”, domnul Dan Lucinescu, Președintele de Onoare al fundației noastre, a oferit un interviu foarte frumos despre cartea pe care am lansat-o de curand, "Întoarcerea din neguri". Vă invităm să-l ascultaţi aici (click).
Mai jos aveti textul aparut cu aceasta ocazie pe site-ul Radio România Actualităţi.

Inventatorul şi scriitorul Dan Lucinescu

Inventatorul şi scriitorul Dan Lucinescu, supravieţuitor al închisorilor comuniste, un preţios mărturisitor - e invitatul unei seri de sărbătoare, de ziua Sfântului Pantelimon -mare mucenic şi tămădiutor. 
Student fiind a fost condamnat la 38 de ani de închisoare.

Dumitru Dan Lucinescu a executat detenţia de 15 ani la închisorile de la Târgu Neamţ, Iaşi, Suceava, Jilava, Piteşti, Gherla si Aiud.

A fost coleg de celulă în închisoarea Suceava cu părintele Iustin Pârvu.

A trecut prin "reeducarea” de la Piteşti, fiind martor şi victimă a torturilor inumane din această închisoare, dar a avut puterea să revină şi să devină cercetătorul de numele căruia se leagă invenţii şi brevete din domeniul tehnologiilor ultrasonice, magnetoscopice şi de analiză spectrală.

Iniţiator al editurii Siaj unde au aparut şi volumele "Lupta", "Jertfa" şi "Întoarcerea din neguri" , invitatul de astă seară al Mihaelei Helmis este membru fondator al Fundaţiei Creştine Părintele Arsenie Boca, văzută ca un instrument care să concretizeze renaşterea poporului român şi îşi înţelege viaţa ca dar şi datorie.

Sursa: Romania actualitati 



Simpozion la centenarul naşterii marelui duhovnic:

Arsenie Boca,
omagiat la Sâmbăta de Sus

Împlinirea a 100 de ani de la naşterea părintelui Arsenie Boca a fost marcată la Sâmbăta de Sus printr-un simpozion dedicat vieţii şi lucrării misionar-pastorale ale unuia dintre cei mai mari duhovnici ai Bisericii Ortodoxe Române. Mărturiile celor care l-au cunoscut şi prezentările legate de viaţa lui s-au împletit cu momentele artistice.
Mănăstirea Brâncoveanu de la Sâmbăta de Sus a găzduit, în perioada 24-26 septembrie 2010, un simpozion dedicat împlinirii a 100 de ani de la naşterea părintelui Arsenie Boca. Evenimentul organizat de aşezământul monahal braşovean, în colaborare cu Fundaţia Creştină Părintele „Arsenie Boca” din Bucureşti, a adunat ierarhi, preoţi, monahi, oameni de cultură şi intelectuali care l-au cunoscut pe cel supranumit „Sfântul Ardealului”.  

Sâmbătă, 25 septembrie, în Aula Academiei „Mitropolit Acad. Dr. Antonie Plămădeală” de la Sâmbăta de Sus, au avut loc sesiunile de comunicări, în cadrul cărora s-au adus mărturii importante despre viaţa şi activitatea marelui duhovnic din Ardeal. Deschiderea simpozionului a fost făcută de stareţul mănăstirii braşovene, arhimandritul Ilarion Urs, care a mulţumit participanţilor şi invitaţilor pentru eforturile depuse în organizarea evenimentului. 

În urma lansării pachetului „Mari voievozi” la Cluj-Napoca, Ziarul de Cluj a publicat un articol despre personalitatea domnului Dan Lucinescu, pe baza interviului pe care l-a luat mentorului nostru.

00007337_large

Poveste din „închisoarea îngerilor”

Unul dintre supravieţuitorii „iadului” de la Piteşti a relatat la Cluj cum a descoperit sistemul de focalizare a fasciculului de ultrasunete, folosit actualmente în identificarea sexului fătului. Dan Lucinescu, unul dintre puţinii savanţi români recunoscuţi pe plan internaţional şi rămas în viaţă după crunta reeducare aplicată deţinuţilor politici de către torţionarii penitenciarului Piteşti, a povestit la Cluj fascinanta istorie a supravieţuirii şi paşii care l-au dus către una dintre cele mai importante descoperiri ale modernităţii: ecograful.

Dragi prieteni, domnul profesor Mihai Floarea, membru al fundaţiei noastre, a publicat în revista „Eclessia Euxina” o frumoasă prezentare a cărţii „Voievodul”, scrisă de mentorul nostru, domnul Dan Lucinescu.

VOIEVODUL
Vă invităm cu drag să o lecturaţi!  

IMG_7776_Small

Imagine de la Lansarea cărţii „Voievodul”, scrisă de Dan Lucinescu

Cartea "Voievodul" se gaseste in magazinul nostru, aici.

O nouă carte: Voievodul de Dan Lucinescu

Cu o prietenie mişcătoare, dl. Dan Lucinescu şi-a întîmpinat în seara de joi, 24 septembrie 2009, cu zîmbetul pe buze, cuvinte calde, strîngeri de mînă şi cîte o îmbrăţişare, pe fiecare dintre invitaţii la evenimentul organizat în clasica sală a Uniunii Scriitorilor din Calea Victoriei de către Fundaţia Creştină „Părintele Arsenie Boca“. N-a fost unica abatere de la secile lansări de carte cu care laicitatea ne-a obişnuit. Spre plăcuta mea surprindere, nici reporterii criticaţi în ultima recenzie din paginile publicaţiei noastre, dedicată lansării cărţii Ştefan cel Mare şi Sfânt, n-au mai tulburat manifestarea cu aceeaşi cutezanţă. Însă cea mai importantă pricină pentru care scriem aceste rînduri despre cele petrecute la data menţionată o constituie perspectiva literar-creştină din care e privită viaţa lui Mihai Viteazul.

Căutare site

Noutăți Magazin

Abonare Buletin Informativ

Acest site foloseste cookies pentru cea mai buna experienta de navigare pe site-ul nostru. Daca continuati navigarea inseamna ca sunteti de acord cu aceste conditii.