Cine a fost Sfantul Mare Mucenic Mina?
- Scris de admin
- Categoria părinte: Biserica Ortodoxă
"Adevărul a fost, este și va fi frumos" (Tolstoi)
În orice problemă, indiferent de formă și conținut, concluziile rațiunii omenești nu sunt niciodată absolut corecte. În gândirea logică a omului există un viciu inevitabil, insuficiența fundamentării sau argumentării.
Astfel, în mod obișnuit, din punct de vedere psihologic, oamenii iși închipuie că deducția raționamentului lor este corectă până la evidentă. Dar, dacă ei sunt capabili de autoanaliză pot înțelege, pe cale logică, că această evidenta este înșelătoare. Pentru o judecată absolut corectă, raționamentele și analogia trebuie să fie purtătoare ale unei experiențe atotcuprinzătoare și a unei cunoașteri imprevizibile.
Biserici din Bucureşti cu Sfinte Moaşte
- Scris de admin
- Categoria părinte: Biserica Ortodoxă
Sf. Dimitrie Basarabov, ocrotitorul Bucureştiului (prăznuit pe 27 octombrie; moaştele Sfântului se află în Catedrala Patriarhiei, Dealul Patriarhiei – Pţa. Unirii)
Sf. Constantin şi Elena (prăznuiţi pe 21 mai; părticele din moaştele Sfinţilor se află într-o raclă de la Catedrala Patriarhiei, Dealul Patriarhiei – Pţa. Unirii)
Sf. Calinic de la Cernica (prăznuit pe 11 aprilie) şi Sf. Gheorghe de la Cernica (prăznuit pe 3 decembrie) – moaştele Sf. Calinic se află în Biserica Mănăstirii Cernica, com. Cernica, alături de o raclă cu părţi din moaştele Sf. Gheorghe de la Cernica.
Sf. Mc. Mina (prăznuit pe 11 noiembrie; părţi din moaştele Sfântului se află în Biserica „Sf. Mina – Vergu”, aflată la cca. 300 m. de Magazinul Unirea, pe partea stângă a Căii Călăraşilor, Str. C.F. Robescu nr. 18 A)
Sf. Stelian, ocrotitorul copiilor (prăznuit pe 26 noiembrie), Sf. Haralambie (prăznuit pe 10 februarie), Sf. Elefterie (prăznuit pe 15 decembrie), Sf. Onufrie (prăznuit pe 27 noiembrie) şi Sf. Pantelimon (prăznuit pe 27 iulie) – racla cu părticele din moaştele Sfinţilor se află în Biserica „Sf. Stelian-Lucaci” (Str. Logofăt Udrişte, lângă Poliţia Rutieră)
Sf. Ciprian (prăznuit pe 2 octombrie, protector împotriva farmecelor; mâna Sfântului se află în Biserica „Zlătari”, vizavi de Magazinul Victoria, CEC-ul Mare, Cal. Victoriei nr. 12)
Sf. Haralambie (prăznuit pe 10 februarie), Sf. Antipa (prăznuit pe 11 aprilie), Sf. Pantelimon (prăznuit pe 27 iulie) şi Sf. Nicanor (prăznuit pe 7 august) – caseta cu părticele din moaştele lor se află în Biserica „Sf. Dumitru – Poştă”, din spatele Muzeului de Istorie a României.
Sf. Nicolae (prăznuit pe 6 decembrie); mâna Sfântului se află în Biserica „Sf. Gheorghe Nou”, din Piaţa Sf. Gheorghe, Bd. Brătianu 27 – Km 0; alături de mormântul ce conţine doar capul Sf. Mc. Constantin Brâncoveanu, care este prăznuit pe 16 august şi de un veşmânt de moaşte al Cuv. Parascheva, prăznuită pe 14 octombrie)
Sf. Grigorie al Armeniei (prăznuit pe 30 septembrie; părticele din moaştele Sfântului sunt îngropate sub lespedea altarului Bisericii „Sf. Gheorghe Vechi”, din spatele Magazinului Cocor, Cal. Moşilor nr. 36)
Sf. Grigorie de Nyssa (prăznuit pe 10 ianuarie; capul Sfântului se află în Biserica „Domniţa Bălaşa”, de lângă Tribunalul Municipiului Bucureşti)
Sf. Haralambie (prăznuit pe 10 februarie; un deget al Sfântului se află în Biserica „Sf. Arhangheli”, str. Oţetari – a 2-a stradă la dreapta de la Policlinica Batiştei)
Sf. Nicolae (prăznuit pe 6 decembrie), Sf. Pantelimon (prăznuit pe 27 iulie), Sf. Gheorghe (prăznuit pe 23 aprilie) şi Sf. Ioan cel Nou de la Suceava (prăznuit pe 2 iunie) – racla cu părticele din moaştele lor se află în Biserica Mănăstirii „Plumbuita”, Str. Plumbuita nr. 58, aflată la 3 staţii de la Bucur Obor, pe Şos. Colentina – Lacul Plumbuita)