Sâmbătă 12 mai 2018, ora 6.30, cu sufletul plin de emoții și iubire pentru Părintele Arsenie Boca, am pornit către Prislop.
Primul popas duhovnicesc, împreună cu cei 85 de pelerini, a fost la mănăstirea Polovragi.

catapeteasma
Biserica mănăstirii, cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”, este zidită în stil bizantin cu catapeteasma executată din lemn de tei împodobită cu ornamentație florală, reprezentând o adevarată capodoperă a vechii sculpturi românești. Pictura de tradiție bizantină a fost realizată în timpul lui Constantin Brâncoveanu, de primii meșteri ai școlii brâncovenești de la Hurez. Intrarea în incinta mănăstirii se face printr-o poartă mare, frumos sculptată pe care se află scris „Bine este cuvântat cel ce vine întru numele Domnului”. În partea dreaptă a porții se găsește troița din lemn sculptat închinată eroilor și martirilor României.

poarta lainici
După ce ne-am închinat, am mulțumit ghidului mănăstirii pentru informațiile împartășite și ne-am continuat drumul tranzitând Defileul Jiului.

Am oprit apoi, cele 2 autocare, la mănăstirea Lainici, veche vatră de credință strămoșească așezată în liniștea muntelui, pe Valea Jiului, drumul care leagă cele două orașe: Târgu Jiu și Petroșani.

mireasadefileului
Când am intrat, biserica numită și „mireasa defileului” răsuna de cântări aduse Maicii Domnului de către grupurile de pelerini aflați în fața icoanei ”Grabnic ascultătoare”. Tot aici ne-am închinat la Moaștele Sfântului Irodion, „Luceafărul Lainiciului” cum este numit de către Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica.

mrmantul parintelui

Am plecat și, odată ajunși la Prislop, ne-am putut închina în tihnă la mormântul Părintelui Arsenie, fiecare având timp suficient să-și spună povestea sa Marelui Duhovnic. Mulți dintre pelerinii noștri au ajuns și revin la Prislop pentru că Părintele Arsenie răspunde problemelor fiecăruia, ascultă gândurile tuturor și avem nădejde că se roagă lui Dumnezeu pentru tot neamul românesc.
După ce am plecat, ne-am oprit în Hațeg, pentu a servi cina, la restaurantul VIP, o locație foarte frumoasă și elegantă, cu flexibilitate din partea managerilor care ne-au oferit tot sprijinul și au venit în întâmpinarea solicitărilor noastre.
Seara, am ajuns în Hunedoara, ne-am cazat la hotel Rusca, apoi fiecare a folosit timpul liber rămas până la lasarea nopții cum a crezut de cuviință: o plimbare în oraș, discuții frumoase și vesele, împartașirea experiențelor trăite în pelerinajele organizate de către  fundația noastră, o înghețată, o prăjitură, o limonadă. 

prislop 13 mai
După o noapte destinată odihnei, duminică la ora 8,00 am plecat la mănăstirea Prislop pentru participare la Sfânta Liturghie. La Mănăstirea Prislop, pelerinii și membrii Fundației Creștine Părintele Arsenie Boca au avut din nou bucuria să se închine și să se roage, așa cum se cuvine, la mormântul Părintelui nostru drag.

Mare ne-a fost bucuria să aflăm că Părintele Daniel Constantin Dumitru, preotul care ne-a însoțit cu bucurie în acest pelerinaj, slujitor la biserica Sf. Grigore Teologul din Alexandria, va săvârși Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie împreună cu Părintele Nifon și un alt preot slujitor la Mănăstirea Prislop.

locdrag
Am participat cu emoție și dragoste la slujba ținută în altarul de vară, bucurându-ne de frumusețea și prospețimea vegetației, de cerul senin și soarele strălucitor, totul formând o deplină armonie. 

După sfârșitul Sfintei Liturghii, ne-am oprit pentru pauza de prânz în  Hațeg, la aceeași locație în care am servit sâmbătă cina, apoi ne-am urmat drumul spre casă, despărțindu-ne cu greu de liniștea și frumusețea acestor locuri. 
Pe Valea Oltului, am avut și bucuria unui alt popas duhovnicesc la Mănăstirea Cozia, locaș construit de Mircea cel Batrân, la îndemnul Sfântului Nicodim de la Tismana. Mircea cel Batrân a trecut la cele veșnice în ziua de 31 ianuarie 1418 (anul acesta s-au împlinit 600 de ani) și a fost înmormântat în pronaosul bisericii Cozia, ctitoria sa cea iubită. Tot în pronaos se găsește și mormântul monahiei Teofana, mama lui Mihai Viteazul, călugărită după moartea fiului ei.

cozia
Rămâne în chivotul inimii noastre acest pelerinaj, în care nădăjduim că Parintele Arsenie Boca a scris, în sufletele pelerinilor, cu Harul Duhului Sfânt, minunatele cuvinte vii.

Vă mulțumim tuturor pelerinilor participanți și ne bucurăm că ne-am cunoscut mai bine, că s-au legat noi prietenii și vă așteptăm să fiți alături de noi în următoarele pelerinaje organizate de către fundația noastră. Am plecat cu VOI și ne-am întors cu NOI.
Să-l rugăm pe bunul Dumnezeu să primească rugăciunile Părintelui Arsenie Boca și ale tuturor celor care se roagă pentru tot neamul românesc!
Mai multe imagini din pelerinaj gasiți aici

Căutare site

Noutăți Magazin

Abonare Buletin Informativ