Cu mila Domnului, duminică 10 iunie 2018, ora 7.00, am pornit în pelerinajul organizat de Fundația noastră, către Biserica „Sf. Grigorie Teologul” din Alexandria, Biserica Letca Nouă și Biserica din Drăgănescu.
Cel dintâi popas de închinare și participare la Sfânta Liturghie, l-am făcut la Biserica „Sf. Grigore Teologul” din Alexandria care își sărbătorea cel de-al doilea hram: „Duminica Sfinților Români”. Aceasta zi a fost deosebită atât pentru pelerinii noștri, îmbrăcați de sărbătoare, în straie tradiționale, luînd parte la o Liturghie plină de măreţie, cât și pentru comunitatea Bisericii „Sf. Grigorie Teologul”, din Campusul Universitar al orașului. Părintele Daniel Dumitru, prietenul nostru și parohul acestei biserici, ne-a întâmpinat cu dragoste și blândețe.
În a doua duminică după praznicul Pogorârii Duhului Sfânt, Biserica Ortodoxă Română a sărbătorit pe toți cei peste 100 de sfinți români trecuți în calendarul ortodox. Dintre aceștia amintim pe: Sfântul Antipa de la Calapodești, Sfinţii Ioan Casian şi Gherman, Sfântul Sfințit Mucenic Efrem Episcopul Tomisului, Sfântul Calinic de la Cernica Episcopul Râmnicului, Sfântul Mucenic Sava de la Buzău, Sfântul Cuvios Vasile de la Poiana Mărului, Sfântul Cuvios Irodion de la Lainici, Sf. Mc. Ioan Valahul, Sfântul Ierarh Iacob Putneanul Mitropolitul Moldovei, Sfântul Mare Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava, Sfinții Mucenici Zotic, Atal, Camasis și Filip de la Niculițel, Sfântul Ierarh Ghelasie de la Râmeț, Sfântul Ierarh Leontie de la Rădăuți, Sfântul Voievod Ștefan cel Mare, Sfântul Cuvios Ioan Iacob de la Neamţ, Sfânta Cuvioasă Teodora de la Sihla, Sfinţii Martiri Brâncoveni: Constantin Vodă cu cei patru fii ai săi: Constantin, Ştefan, Radu, Matei şi sfetnicul Ianache, Sfântul Cuvios Ioan de la Prislop, Sfântul Ierarh Iosif cel Nou de la Partoș, Mitropolitul Banatului, Sfântul Voievod Neagoe Basarab; Sfântul Ierarh Martir Antim Ivireanul, Mitropolitul Țării Românești, Sfânta Cuvioasă Parascheva, Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor; Sfântul Cuvios Grigorie Decapolitul, Sfântul Mucenic Dasie, Sfântul Cuvios Antonie de la Iezerul Vâlcii, Sfântul Apostol Andrei, Ocrotitorul României, Sfântul Ierarh Andrei Șaguna, Mitropolitul Transilvaniei, Sfântul Ierarh Andrei Șaguna, Mitropolitul Transilvaniei, Sfântul Cuvios Gheorghe de la Cernica; Sfânta Muceniță Filofteia de la Curtea de Argeș, Sfântul Cuvios Nicodim de la Tismana și mulți alții.Sfânta Liturghie a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Galaction, Episcopul Teleormanului şi Alexandriei, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. După Sfanta Liturghie, Prea Sfințitul Galaction a oficiat parastasul și ne-a ținut un cuvânt de învățătură, în care ne-a îndemnat să-i cinstim pe Sfinți, avându-i ca model de fapte bune, printr-o viaţă de lepădare de patimi, de griji, de gânduri, de judecăţi, de păstrare a credinței strămoșești. După ce ne-am miruit, am fost invitați la agapa frățească, la mesele așezate cu truda de binefăcătorii acestei biserici.
Pornim spre Catedrala Episcopală „Sfântul Alexandru” din Alexandria. Sfântul locaș impresionează prin sobrietatea ei arhitecturală, dar și prin impunătoarea sa mărime. Elementele decorative specifice pe care le întâlnim aici sunt: pictura executată de Ștefan Luchian, în anul 1898, catapeteasma, în stil neogotic, înaltă de 10 metri și pardoseala din marmură mozaicată. În anul 1994 catedrala Sf. Alexandru a devenit necropolă domnească, prin aducerea și așezarea în pronaos, a osemintelor și sarcofagului domnitorului Alexandru Dimitri Ghica. Osemintele au fost aduse de la Biserica "Ghica-Tei" din București iar sarcofagul, de la Muzeul Militar Național din București. În anul 1996, prin înființarea Episcopiei Alexandriei și Teleormanului, cu reședința la Alexandria, biserica Sf. Alexandru a devenit Catedrală Episcopală.
Ne îndreptăm spre Mănăstirea Letca Nouă, monument istoric de interes naţional care a devenit cunoscută şi datorită icoanei făcătoare de minuni a Maicii Domnului. Icoana are o vechime de aproape o sută de ani şi a fost adusă aici din fosta bisericuţă de lemn, din cimitir, aproape de finalizarea lucrărilor de pictură din biserica de astăzi. Mulţi oameni, care au venit cu credinţă, au primit ajutor sufletesc şi trupesc, ne povestește ghidul nostru de aici, Părintele Duhovnic al obștii monahale. Rugăciunile și cuvintele părintelui pentru noi, în fața icoanei Maicii Domnului, ne asigură de dragostea cu care de fiecare dată vom fi primiţi și așteptați acolo. Această bisericuţă albă şi frumoasă, construită din bârne între bordeiele care au reprezentat prima aşezare a satului, a fost construită de către Mitropolitul Ţării Româneşti, Nifon iar pictura murală din interior a fost realizată de marele pictor Gheorghe Tăttărescu.
Ne oprim la următorul popas duhovnicesc, Biserica „Sf.Nicolae” din localitatea Drăgănescu, unde privim impresionați pictura interioară executată de Părintele Arsenie Boca. Aici, unde Părintele a lăsat pentru noi toți testamentul său necuvântător, dar plin de învățătură, să ne ghideze prin viața: o istorie în imagini a lumii noastre de jos și a celei de Sus, așa cum a receptat-o și transfigurat-o pe pereții necuvântători, ne bucurăm de explicațiile detaliate oferite cu căldură de către Doamna Preoteasă Petcu.
Încărcaţi de nădejdea, pacea şi bucuria locului, facem cateva poze apoi ne luăm rămas bun și pornim spre casă, așteptând cu nerăbdare următorul pelerinaj organizat de Fundația noastră.
În următoarele rânduri vă împărtășim câteva dintre impresiile participanților la acest frumos pelerinaj:
„Un pelerinaj foarte reușit! Am fost la hramul bisericii din Alexandria, unde am luat parte la Sfânta Slujbă săvârșită de Mitropolitul Alexandriei, Prea Sfințitul Galaction. După aceea, am fost la Catedrala din Alexandria, apoi la biserica din Letca Nouă, unde mi-a plăcut foarte mult biserica, pictura, icoana Maicii Domnului. Suntem în drum către Biserica din Dragănescu, pictată de Părintele Arsenie Boca.
Mulțumesc foarte mult Fundației pentru această zi reușită!”
(Catinca)
„Un pelerinaj minunat! Parcă am ieșit din timp. Pace, liniște și o zi cu adevărat binecuvântată!”
(Ioana)
Mai multe imagini din acest pelerinaj, gasiți aici.