Duminică, 10 noiembrie 2024, vă invităm în acest frumos pelerinaj pentru a fi în comuniune la Sfânta Liturghie, apoi vom descoperi la pas, împreună, orașul Târgoviște, vechea capitală a Țării Românești.
Avem bucuria ca gazdă și ghid în Curtea Domnească să ne fie chiar istoricul și scriitorul Vasile Lupașc Sfinteș autorul, între altele, al trilogiei „Răstignit între Cruci”.
Costul acestui pelerinaj este 80 lei/ persoană și include:
- transportul cu autocarul
Vă transmit câteva detalii despre programul pelerinajului:
Duminică, 10 noiembrie 2024, vom pleca la ora 7:00 din Piața Victoriei - parcarea Centrală. Întâlnirea va fi, în același loc, la ora 6:45.
Ajungând în Târgoviște, ne vom opri să participăm la Sfânta Liturghie, apoi vom avea pauză pentru masa de prânz.
Opțional, în funcție de dorința participanților, vom servi masa la un restaurant din oraș.
Aceste detalii le vom stabili și transmite, ulterior, participanților la acest pelerinaj.
Rezervările sau ate clarificări se vor efectua prin mesaj/whatsapp la nr de tel 0760 141 744 sau email: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea..
După pauza de prânz, vom continua programul cu un tur pietonal în Curtea Domnească, vizită la Mănăstirea Stelea și Mănăstirea Dealu.
Mai jos, transmitem câteva informații despre obiectivele la care urmează să poposim:
Municipiul Târgoviște este reședința județului Dâmbovița și cel mai mare oraș dâmbovițean care te fascinează prin istoria și patrimoniul său cultural: de la monumente de for public, la clădiri ce amintesc de fosta capitală medievală, de la primele tipărituri din spaţiul românesc, la salba de biserici și mănăstiri ce o înconjoară, în care cultura şi credinţa creştină s-au contopit.
Reședință domnească și capitală între anii 1396 și 1714, Târgoviște a deținut mai bine de trei secole statutul de cel mai important centru economic, politico-militar și cultural-artistic al Țării Românești. Săpăturile arheologice efectuate pe teritoriul și în împrejurimile orașului au dovedit că această regiune era locuită încă din neolitic.
Curtea Domnească din Târgoviște a fost concepută ca un complex de edificii care să servească atât ca centru al administrației țării, cât și ca locuință pentru domnitor și familie, dar și pentru numeroșii slujitori. Aici se țineau consfătuirile divanului, ședințele de judecată importante, se scriau și se eliberau actele domniei. Monumentele din incinta Curții Domnești sunt: Muzeul Tiparului și al Cărții Românești Vechi, Biserica Sfânta Vineri, Palatul Petru Cercel, Biserica Mare Domnească și Turnul Chindiei.
Mănăstirea Dealu a fost atestată documentar pentru prima dată într-un document emis de Vladislav al ll-lea. Aici există o adevărată necropolă domnească, fiind locul unde se află capul domnitorului Mihai Viteazu. Se spune că mănăstirea a fost întemeiată inițial de către Mircea cel Bătrân, însă Radu cel Mare este cel care a ctitorit-o în anul 1500. Biserica Sfântul Nicolae este singurul corp arhitectural care s-a păstrat din vechiul ansamblu, fiind unul din cele mai importante monumente ale Evului Mediu din Țara Românească.
Pe locul Mănăstirii Stelea construite de negustorul Stelea (de aici vine și numele mănăstirii) în sec. XVI, domnitorul Moldovei, Vasile Lupu ctitorește în anul 1645 lăcașul pe care îl găsim și astăzi, o replică a Mănăstirii „Sfinții Trei Ierarhi” din Iași. Pisania cu stema Moldovei ne spune că această mănăstire a fost construită ca semn al împăcării cu domnitorul Matei Basarab.
Mănăstirea a suportat de-a lungul vremii asediile turcilor și tătarilor care au prădat-o și i-au dat foc. Ajunsă metoc al Bisericii „Sfântul Gheorghe Nou” din București, la sfârșitul secolului al XVII-lea, Stelea va fi reînnoită în vremea domnitorului Constantin Brâncoveanu. În 1863, mănăstirea este transformată în biserică de mir și redevine mănăstire după 1990.
NOTĂ: Plata pelerinajului, nu va fi restituită decât dacă vă găsiți înlocuitor, în caz că vă răzgândiți pe parcurs sau nu veți putea participa la pelerinaj din motive personale.
Prețul este calculat pentru un grup de 40 persoane. Dacă numărul de persoane va fi mai mic de 40, prețul va suporta modificări.
Vă așteptăm cu mare drag alături de noi!