106 ani de la nasterea Parintelui Arsenie Boca - Pelerinaj 23-25 septembrie 2016

Un vechi proverb romanesc spune ca “oamenii care se aseamana se aduna”. In urma pelerinajului  pe care l-am avut acum cateva zile putem spune ca, intr-adevar, am fost impreuna oameni asemanatori, oameni care am trait cu bucurie si sete toate momentele de caldura sufleteasca si de mangaiere duhovniceasca pe care Dumnezeu ni le-a daruit cu generozitate si dragoste parinteasca, oameni care am vibrat impreuna la tot ce am vazut, auzit si simtit in aceste trei zile!

Vineri, 23 septembrie 2016, la ora 7 dimineata, pe o vreme un pic posomorata dar nu prea rece,  am plecat din Bucuresti spre Manastirea Brancoveanu, Sambata de Sus.

IMG_1523Muntii Fagaras, sept 2016

IMG_1361
Sfinte Odoare la Schitul Sinca Noua, jud Brasov





IMG_1364
Epitrahilul Parintelui Arsenie Boca

Prima noastra oprire a fost la Schitul Sinca Noua, acolo unde Protosinghelul Matei Bilauca ne-a vorbit despre noua biserica care  va “imbratisa” ce a mai ramas din vechea  vatra monahala de aici  - care dateaza din secolele XVII- XVIII. 

Dupa ridicarea paraclisului închinat Sfântului Nectarie şi Sfintei Anastasia Romana, in 2009 s-a reluat viata monahala, cu binecuvantarea Inaltpreasfintitului Laurentiu, Arhiepiscopul Sibiului si Mitropolitul Ardealului.  Hramul paraclisului este Duminica tuturor Sfintilor Romani caci, negasindu-se nici un document referitor la hramul vechii manastiri, s-a considerat ca hramul Tuturor Sfintilor Romani este cel mai potrivit, pentru ca aceasta sarbatoare cuprinde pe toţi traitorii, martiri şi cuviosii cunoscuti si necunoscuti.
In paraclis se afla o racla cu particele din moaştele Sfantului Nectarie, aduse de la Manastirea Grigoriu din Muntele Athos precum si particele din moaştele Sfintei Anastasia Romana. Alaturi de aceste odoare, am avut ocazia sa ne inchinam si la icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului  Pantanassa si la epitrahilul Parintelui Arsenie Boca, comuna Sinca Noua avand, in mod oficial, incepand cu anul 2012, ca ocrotitor, pe Parintele Arsenie Boca.
Actuala obste, formata din patru vietuitori, a venit de la Manastirea din Sinca Veche, iar la asezamantul din Sinca Veche a venit o obste de maici. La Sinca Noua  exista acum un corp de chilii cu toate cele necesare, cu o trapeză şi cu bucătărie.
Multumim mult calugarilor de la Sinca Noua, precum si Staretului Manastirii, Protosinghelul Matei Bilauca,  pentru faptul ca ne-au ingaduit sa cunoastem istoria acestor locuri si sa ne inchinam la aceste pretioase odoare aflate in paraclis, pentru toate cuvintele de intelepciune si dragoste cu care ne-au primit aici!

 

 

La Bucium am ajuns cu mare bucurie, vremea se mai indreptase! 
Staretul Sf. Manastiri era prins cu treburi dar a reusit sa ne spuna cateva lucruri despre istoria acestor locuri, fapt pentru care ii multumim din suflet. Am aflat astfel despre ctitorii bisericii de aici, Mos Ilie Burla si Familia Sandru, despre greutatea cu care s-au putut obtine aprobarile constructiilor sub opresiunea regimului communist si apoi despre constructia acestei manastiri dupa anul 1989, Biserica fiind sfintita in anul 1995. Aflata pe locul in care inainte de 1761 era o veche manastire ortodoxa, avand la temelia sa moaste de sfinti martiri (calugari arsi de vii de catre generalul Bucov), aceasta manastire are o istorie zbuciumata dar triumfatoare!

Incepand cu anul 2015, este numit ca Staret al Manastirii Ieromonahul Teodosie Stejar.
La intrarea in curte se afla fantana care, desi acum a secat, se spune ca in viitor va fi un izvor de apa vie, vindecatoare (Mos Ilie Burla, care a avut o viata de post si rugaciune, a avut o vedenie in care i s-a aratat acest lucru). Tot in curte se afla  Sf. Cruce a celor ucisi  aici, calugari de la Bucium  sau de la Berevoi (care venisera la Bucium  din cauza distrugerii manastirii lor de catre regimul austriac). Aici se intampla multe minuni, oamenii se vindeca, cu rugaciune, de boli grave si incurabile.

Tot aici se afla mormantul familiei Sandru, Mos Ilie Burla fiind inmormantat in satul Hurez, la poalele orasului Fagaras, urmatorul nostru obiectiv.

IMG_1381
Sf Manastire Bucium, Jud Brasov

 IMG_1372I
Iconostasul Bisericii de la Manastirea Bucium
IMG_1425
Mormantul lui Mos Ilie Burla si al fiicei sale, Elisaveta


IMG_1423
Racla Sf Ioan Botezatorul 

La Hurez am ajuns deja cand soarele incalzise aerul si ne mangaia fetele cu lumina si caldura sa.
In centrul satului se afla cimitirul si Biserica cu hramul Sf. Cuvioasa Paraschiva. La intrarea in cimitir, pe partea stanga, se afla una dintre cele 33 de cruci construite ca parte a misiunii lui Mos Ilie Burla. La umbra acestei cruci frumoase se afla mormantul lui Mos Ilie si a fiicei sale, Elisaveta. Dumnezeu sa ii odihneasca pe acesti oameni care s-au ostenit sa indeplineasca misiunile incredintate lor de catre Dumnezeu! 

Parintele Marius Cristian Neagu ne-a primit cu generozitate si a facut o rugaciune pentru noi, pelerinii, si pentru binele intregului popor roman. 
Biserica din Hurez este de o frumusete deosebita! Aici, in stanga altarului, se afla racla Sf Ioan Botezatorul, racla sculptata in lemn dupa schitele si desenele Parintelui Arsenie Boca iar sus, in clopotnita, se afla clopotul cel mare care a fost turnat si inchinat jertfei celor 14000 de prunci ucisi de Irod (clopotul are incrustate pe el 3 randuri de prunci); cand va sosi ceasul, acest clopot va chema pe toti credinciosii, din toata lumea, caci pe el Parintele Arsenie a pus sa se scrie: "Auziti toate neamurile! Caci cu noi este Dumnezeu".

Am multumit Parintelui Paroh Marius Neagu  pentru iubirea din rugaciunile si binecuvantarile sale si pentru ingaduinta de a vedea aceste scumpe odoare care se gasesc aici si am plecat apoi spre Sambata de Sus, spre Manastirea Brancoveanu,  pe care Parintele Arsenie Boca a iubit-o atat de mult!

Manastirea Brancoveanu se inalta mandra pe fundalul rosu al apusului,  soarele saruta pamantul la orizont. Privind cerul, mi-am dorit din suflet ca aceasta dragoste, ca focul, sa arda si in inimile noastre pentru Dumnezeu!

Dupa ce ne-am cazat si am servit cina la Academia Sambata, am avut parte de o mare surpriza! Am plecat cu autocarele spre Ludisor, acolo unde traiesc cei mai frumosi si adevarati romani!  In lumina palida a inserarii, ne-au intampinat imbracati in costume populare frumoase si originale, asa cum sunt cusute de sute de ani pe aceste  meleaguri; fetele lor, pline de lumina si bucurie, de iubire si bunatate, au trezit in noi emotii de nebanuit! Lacrimi de bucurie au aparut pe fetele noastre si nu incetam sa ne uitam entuziasmati si mirati de atata frumusete si noutate surprinzatoare!

Am fost condusi in Sfanta Biserica din sat. Aici ludisorenii au pregatit un regal de pricesne inchinate Parintelui Arsenie Boca. Doamna preoteasa Roxana conducea corul care canta dumnezeieste, sus, in balcon, astfel incat muzica cobora spre noi parca din Cer.

Asezati cuminti, pe bancutele din biserica, urmaream pe rand marturiile acestor oameni inimosi, oameni care au avut sansa si bucuria de a-l cunoaste pe Parintele Arsenie Boca. Parintele Paroh Marius Vasile Dobrin a avut ca invitati pe Parintele Protopop Ion Tărcuţă, Parintele Nicolae Zian Streza, dl Nicolae Moga, dna Lucia Stanescu – fiica a dlui Ioan Geani Bica si membra a Fundatiei noastre, dl. Bogdan Juncu, Dna  Olga Barbu si sora sa, dna Virginia Muntean- fiice ale dlui Gheorghe Iaru, precum si alti ludisoreni care l-au cunoscut pe Parintele Arsenie Boca. Fiecare a povestit cu iubire despre intalnirile si sfaturile pe care le-au primit de la Parintele nostru drag. 
A fost ca o intalnire de taina cu Parintele Arsenie Boca care a venit intre noi prin toate aceste amintiri si cantece, intalnire care ne-a facut pe noi toti sa ne simtim mai aproape de sufletul Parintelui Arsenie Boca, sa fim parca martori, cu ani in urma, a tuturor celor povestite, sa avem o traire aici, la Ludisor, asa cum era odinioara cand veneau multi sa il intalneasca pe Parintele.

Am fost apoi invitati sa vedem cateva dintre icoanele pictate de copiii si satenii maturi din Ludisor la Centrul de cateheza. Seara s-a incheiat cu o agapa la Caminul Cultural din sat, totul amintindu-ne parca de serile placute petrecute in sat in zile de odihna.
Ce frumos a fost totul pregatit si aranjat! Ce bucurie a inundat inimile noastre in acest sat incarcat de credinta si de dor pentru Sfantul Ardealului, Parintele Arsenie Boca! Am multumit ludisorenilor si Parintelui Dobrin pentru tot ceea ce ne-au daruit si le-am urat ca Dumnezeu sa ii aiba in paza si ajutorul Sau mereu.


IMG_1448
Corul de la Ludisor

IMG_1449
Icoana cu Domnul nostru, Iisus Hristos pictata de Parintele Arsenie Boca si daruita Familiei Bica din Ludisor 


IMG_1475
Vorbind despre Parintele Arsenie Boca in Biserica de la Ludisor 
IMG_1564
Parintele Nicolae Bordasiu

Sambata, 2 septembrie 2016, dis de dimineata, am avut marea sansa sa il putem asculta pe Parintele Nicolae Bordasiu povestindu-ne despre Parintele Arsenie Boca. I-am multumit Parintelui Bordasiu pentru ca ne asteptase cateva zile sa ajungem aici, la Sambata si apoi pentru tot ce ne-a impartasit noua, cu dragoste, despre momentele pe care le-a trait in apropierea Parintelui Arsenie Boca.

Sfinte Parinte Arsenie Boca, ce minuni se intampla azi prin oamenii pe care Sfintia Ta i-ai binecuvantat cu ani in urma!

Apoi, majoritatea dintre noi,  am plecat spre chilia Parintelui Arsenie Boca. Timpul era frumos, soarele sus pe cer, doar un pic de racoare. Pe parcurs au fost momente mai dificile, multi dintre noi i-au ajutat pe cei aflati in imposibilitate de a mai continua drumul  iar cativa chiar  nu au putut sa urce pana sus… dar Parintele Arsenie Boca a vazut stradania fiecaruia dintre noi!
Slujba de sus, de la chilie, oficiata de trei preoti- Parintele Marius Dobrin (de la Biserica de mir din Ludisor), Parintele Mihail (de la Schitul Chirpar) si Parintele Iustinian (de la Manastirea Sambata de Sus) a ridicat spre Dumnezeu rugaciunile noastre pentru pomenirea celui care cu atata dragoste reuseste sa ne aduca pe noi toti alaturi, Parintele Arsenie Boca
Dupa ce ne-am rugat cu totii la chilia Parintelui Arsenie Boca si ne-am intors spre Academia Sambata cu bucuria in suflet ca, prin rugaciunile noastre de aici, de la chilie, am atins, poate, Cerul.
IMG_1598
La chilia Parintelui Arsenie Boca
IMG_1635
Invitatii Preasfintitului Pr Ilarion in Aula Academiei Sambata
IMG_1641
Ascultand cu interes marturiile despre Parintele Arsenie Boca
 
Sambata seara, dupa cina, ne-am adunat cu totii in Aula Academiei.
Aici a avut loc Conferinta inchinata Parintelui Arsenie Boca cu prilejul implinirii a 106 ani de la nasterea Sfintiei Sale. Conferinta a fost organizata de Preasfintitul Parinte Ilarion si Fundatia Crestina Parintele Arsenie Boca. Parintele Arhimandrit Ilarion Urs a avut ca invitati pe Parintele Protopop Cornel Ursu si pe doi sateni din Ucea de Jos: dl Gheorghe Morar si o doamna deosebita de fina..
Invitatii ne-au vorbit despre Sfantul Ardealului si despre vorbele sale intelepte, despre transformarea lor sub amprenta si cu ajutorul Parintelui Arsenie Boca. Am fost cu totii binecuvantati sa primim in inimile noastre nu numai amintirea Parintelui Arsenie Boca dar si prezenta sa “vie” intre noi prin influenta pe care a avut-o asupra spiritului oamenilor de aici.


Multumim, Sfinte Parinte pentru tot ce ne-ai daruit cu acest prilej!

Am multumit tuturor invitatilor si cu precadere Preasfintitului Parinte Arhimandrit Ilarion care a organizat alaturi de Fundatia noastra acest eveniment si ne-a fost alaturi in toate aceste trei zile de pelerinaj!
Duminica dimineata am participat la Sfanta Liturghie si apoi la Parastasul Parintelui Arsenie Boca.

Anul acesta se implinesc 106 ani de la nasterea Parintelui Arsenie Boca, 106 ani de cand acest pamant romanesc a fost binecuvantat cu prezenta unui om remarcabil, preot duhovnic de neegalat si sfant prin intreaga sa viata si amprenta asupra noastra, a romanilor! Dumnezeu sa il odihneasca in Ceata Sfintilor Sai!
IMG_1697 
Sf Troita inaltata la implinirea a 100 de ani de la nasterea Parintelui Arsenie Boca de catre Fundatia Crestina Parintele Arsenie Boca pe locul unde ii placea Parintelui Arsenie sa zaboveasca mai mult  
LaleaPAB
Icoana Parintelui Arsenie Boca (pictata de dna Georgeta Punga)  "imbratisata" de una dintre lalelele daruite de dumneaei membrilor Fundatiei Crestine Parintele Arsenie Boca
Alaturi de noi, membrii Fundatiei de la Bucuresti, au venit si membri/prieteni ai Fundatiei din tara (Campina, Craiova, Timisoara, Roman si Iasi) precum si din Olanda.
Va multumim tuturor pentru bucuria pe care ne-ati facut-o venind acum, alaturi de noi, in jurul Parintelui Arsenie Boca! 

In mod deosebit dorim sa ii transmitem doamnei Georgeta Punga, membra a Fundatiei noastre din Olanda, cele mai bune urari si multumiri pentru surpriza pe care domnia sa ne-a facut-o daruindu-ne, fiecaruia, cate un strop din inima sa: o icoana a Parintelui Arsenie Boca pictata de doamna Punga precum si cate o lalea din Olanda, in cea mai esentiala forma a acestora: bulbii de lalea. Sa udam, asadar, pamantul insetat al sufletelor noastre pentru ca semintele sa dea nastere rodului bogat!
Dupa pranz am plecat spre Bucuresti. In autocar fiind, am primit cu bucurie, din cuvintele entuziasmate ale pelerinilor, un raspuns pozitiv la tot ce s-a intamplat in aceste trei zile. Ce poate fi mai luminos decat sa primesti bucuria din inimile incarcate de fericire ale pelerinilor?
Va multumim tuturor celor care ati ales sa ne fiti alaturi in acest demers de suflet! Va multumim ca existati, ca ati simtit si ati raspuns chemarii pe care Dumnezeu o trimite prin Sfantul Parinte Arsenie Boca catre inimile noastre! Va multumim ca ati facut ca inimile noastre sa rezoneze, impreuna, in comuna lucrare!

Alte fotografii din pelerinajul nostru gasiti aici
IMG_1718
IMPREUNA, in fata Academiei Sambata

Căutare site

Noutăți Magazin

Abonare Buletin Informativ

Acest site foloseste cookies pentru cea mai buna experienta de navigare pe site-ul nostru. Daca continuati navigarea inseamna ca sunteti de acord cu aceste conditii.