ACtC 3dYj90VwcGfD2gP6gK7FzzKe3B2GF7sfCGMDIRplg4QeNtGCSGO1 7IGVbVFA4LN77s1VKPzqNN8AAyjvcPg aK1zHksXczCIWpMiNYUvEZdbByYzftlCx1Rxxu9oYr1SLmaIoIh2osNeWr9Pa PtMw1550 h872 no
Anul acesta, pe 29 septembrie s-au împlinit 110 ani de la nașterea unuia dintre marii duhovnici români ai secolului trecut și ocrotitorul Fundației noastre: Părintele Arsenie Boca. A devenit o tradiţie frumoasă, ca la sfârşit de septembrie, să mergem în pelerinaj la Mănăstirea Brâncoveanu, astfel că şi în acest an ne-am adunat toţi cei ce îl îndrăgesc pe Părintele Arsenie şi am plecat în Țara Făgărașului.

Teolog, pictor și duhovnic, Părintele Arsenie s-a născut pe data de 29 septembrie 1910, fiind botezat cu numele de Zian. De-a lungul timpului, a fost stareț la Mănăstirea Brâncoveanu – Sâmbata de Sus și apoi la Mănăstirea Prislop.

A studiat la Gimnaziul ortodox „Avram lancu” din Brad (1922-1929), Academia Teologică „Andreiana” din Sibiu (1929-1933), la Academia de „Belle Arte” din București și a urmat un stagiu de documentare la Muntele Athos.
A fost hirotonit diacon celib în 1936 și preot în data de 10 aprilie 1942.
În data de 3 mai 1940 a fost tuns în monahism la Mănăstirea Sâmbăta de Sus, sub numele de Arsenie, a cărei obște a îndrumat-o pâna în toamna anului 1948, când a fost transferat de mitropolitul Nicolae Bălan la Mănăstirea Prislop.
A fost arestat de autoritățile comuniste în noaptea de 15/16 ianuarie 1951 și închis la: Aiud, Baia Sprie, Ocnele Mari, nouă luni la Canalul Dunăre-Marea Neagră.
Eliberat la 17 martie 1952 s-a întors la Mănăstirea Prislop, participând la slujbe, pictând și lucrând în obștea mănăstirii. În anul 1955 era anchetat la Timișoara, suferind alte șase luni de detenție.
În anul 1969 Mănăstirea Prislop a fost închisă, iar Părintele Arsenie exclus din monahism, începând perioada de pribegie prin București și alte localități.
În 1961 era angajat la Atelierele Patriarhiei, iar în 1968 a fost pensionat. Apoi s-a retras la biserica Sf. Nicolae din Drăgănescu, unde a început pictarea lăcașului de cult. Spre sfârșitul vieții i s-a permis să se reîntoarcă la Prislop.
A trecut la cele veșnice în data de 28 noiembrie 1989 și a fost înmormântat la Mănăstirea Prislop, mormântul părintelui devenind un adevărat loc de pelerinaj pentru toți cei care l-au cunoscut și l-au iubit.

ACtC 3cLrUHeAQiry5AfdarO4YIKPYJYTBojZ4mCnsfG8L49y5goliiDYzVyq cJglAOnGg993Tx61bNEDJrE80owyJYM5hLaRBRUY4cbnqGKGxVxba 3I Z7EEA4tQs4quVEnWNFuPP8VsYeJmUgxr1Prrg0gw1308 h872 noVineri, 25 septembrie 2020, la ora 7.30 dimineața, am plecat din București spre Mănăstirea Brâncoveanu, Sâmbăta de Sus.
Prima noastră oprire a fost la Mănăstirea Pacea Lumii – Bucium, județul Brașov
Starețul Mănăstirii era prins în diferite lucrări, dar bucuros de revedere a reușit să ne spună câteva lucruri despre istoria acestor locuri, fapt pentru care îi suntem recunoscători. Am aflat astfel despre ctitorii bisericii de aici, Familia Șandru și Moș Ilie Burlă, despre greutatea cu care s-au putut obține aprobările construcțiilor sub opresiunea regimului comunist și apoi despre construcția acestei mănăstiri după anul 1989, biserica fiind sfințită în anul 1995. Aflată pe locul în care înainte de 1761 era o veche mănăstire ortodoxă, având la temelia sa moaște de sfinți martiri (călugări arși de vii de către generalul Bucov), această mănăstire are o istorie zbuciumată.
În curte se află Sf. Cruce a celor uciși aici, călugării de la Bucium sau de la Berevoi (care veniseră la Bucium din cauza distrugerii mănăstirii lor de către regimul austriac). Tot aici se află mormântul familiei Șandru, ctitorii acestei biserici.
După prânz am oprit la următorul nostru obiectiv din localitatea Hurez.
În centrul satului se află cimitirul și Biserica cu hramul Sf. Cuvioasa Paraschiva. La intrarea în cimitir, pe partea stângă, se IMG 4883află una dintre cele 33 de cruci construite ca parte a misiunii lui Moș Ilie Burlă. La umbra acestei cruci frumoase se află mormantul lui Moș Ilie și a fiicei sale, Elisaveta.
Părintele Marius Cristian Neagu ne-a primit cu generozitate și a făcut o rugăciune pentru noi, pelerinii, pentru sănătatea și binele poporului român.
În biserica din Hurez, în stânga altarului, se află racla sculptată în lemn după schițele și desenele Părintelui Arsenie Boca, iar sus, în clopotniță, se află clopotul cel mare care a fost turnat și închinat jertfei celor 14000 de prunci uciși de Irod, pe care Părintele Arsenie a pus să se scrie: „Auziți toate neamurile! Căci cu noi este Dumnezeu”.
Am mulțumit Părintelui Paroh Marius Neagu pentru dragostea, rugăciunile și binecuvântările sale și ne-am continuat drumul spre Mănăstirea Brâncoveanu.
Seara, după ce ne-am cazat la Academia Sâmbăta, am mers la vecernie, la masă și apoi ne-am revăzut în Aulă cu prietenii și invitații noștri  dl. Nicolae Moga și Costin Manoliu,  împărtășindu-ne întâlnirile, sfaturile, gândurile pe care le-au primit de la Părintele nostru drag sau de la cei care l-au cunoscut pe dânsul.

Sâmbătă dimineața, la ora 9.00, după Sfânta Liturghie, majoritatea dintre noi, am plecat spre chilia Părintelui Arsenie Boca. Deşi vremea ne-a creat temeri, anunțându-se o zi ploioasă, cu ajutorul Bunului Dumnezeu, am reuşit să o luăm la pas pe valea Sâmbetei şi să urcăm până la Chilia Părintelui, unde împreună cu părintele Mihail și David s-a săvârşit Slujba Parastasului pentru Părintele Arsenie. Pe parcurs au fost momente mai dificile, unii dintre noi i-au ajutat pe cei aflați în imposibilitate de a mai continua drumul, iar câțiva nu au putut să urce până sus… dar Părintele Arsenie Boca a văzut strădania fiecăruia dintre noi!
Dupa ce ne-am rugat cu toții la chilia Părintelui Arsenie Boca, ne-am întors spre Academia Sâmbăta cu bucuria în suflet că am reușit să păstrăm tradiția și în acest an.
Sâmbătă seara, după cină, ne-am adunat cu toții în Aula Academiei unde a avut loc o seară duhovnicească închinată Părintelui Arsenie Boca cu prilejul împlinirii a 110 ani de la nașterea Sfinției Sale, organizată de Fundația Creștină Părintele Arsenie Boca cu binecuvântarea Preacuviosului Părinte Atanasie și PS Părinte Ilarion Urs, cărora le mulțumim și pe această cale. Invitații acestei seri, Părintele Ioan Covercă, Părintele Matei - starețul Mănăstirii Șinca Noua, dl. Bogdan Juncu, ne-au vorbit despre Sfântul Ardealului și despre vorbele sale înțelepte, despre transformarea lor sub amprenta și cu ajutorul Părintelui Arsenie Boca.

Duminică dimineața am participat la Sfânta Liturghie, la Parastasul Părintelui Arsenie Boca, la masa de prânz și apoi am plecat către București cu inima plină de bucurie și lumină.
Vă mulțumim tuturor celor care ați ales să ne fiți alături în acest pelerinaj de suflet, celor care ați simțit și ați răspuns chemării pe care Dumnezeu a trimis-o prin Sfântul Părinte Arsenie Boca către inimile noastre!
Mai multe imagini din acest pelerinaj regăsiți aici.

Căutare site

Noutăți Magazin

Abonare Buletin Informativ