Biserica Olari - Centrul socio-educational Adorno şi implicarea Fundaţiei Creştine Părintele Arsenie Boca în activităţile educaţionale
Biserica Olari
Sursa foto: site-ul Bisericii Olari
Cu ajutorul lui Dumnezeu, în anul 1758, Breasla olarilor din Bucureşti a construit o biserică deosebit de armonioasă, cu aspecte de arhitectură şi pictură renascentistă: Biserica Olari. Biserica are astăzi trei straturi de pictură, vizibile pe alocuri: fragmente din primul strat din 1756, stratul de la 1836 şi ultimul, de la 1869 – acesta din urmă fiind în stilul Gheorghe Tattarescu.
Icoana Făcătoare de minuni a Maicii Domnului cu Pruncul, adusă şi aflată în naosul bisericii din anul 1810, sfintele moaşte ale Sf. Antipa şi ale Sf. Mare Mucenic Mercurie (doi sfinţi care au trait chiar la începutul bisericii noastre creştine) precum şi Icoana Sf. Mare Mucenic Mina, pictată de Gh. Tattarescu sunt doar câteva dintre motivele pentru care biserica este foarte bogată şi iubită de enoriaşi.
Biserica Olari nu mai este astăzi situată în exact locaţia de odinioară, ea a fost translată pe o lungime de 80 metri, în perioada comunistă. Acest lucru a avut loc în două rânduri: în anul 1982, respectiv 1983. Deşi astăzi este situată între blocuri, cine doreşte să o găsească, reuşeşte şi are marea bucurie să descopere lucruri minunate aici!
Interior Biserica Olari, Sursa foto: Youtube
Icoana facatoare de minuni a Bisericii Olari,
Sursa foto: bisericaolari.ro
Preotul Paroh Mihai Iordache si Preotul slujitor Antoniu Ciocoiu
Preoteasa Nora Iordache, Coordonator programe educationale
Sursa foto: youtube
După cum în trecut alături de această biserică era o şcoală pentru educarea copiilor, începînd cu anul 2008, pentru a reînvia tradiţia, preoţii Mihai Iordache şi Antoniu Ciocoiu au început activitatea de ajutor a copiilor din parohie, iar apoi, din anul 2014, au înfiinţat Centrul social educational Adorno. Pornind de la cuvântul latin adorno, care înseamnă a pregăti, a împodobi şi a înfrumuseţa, acest centru îşi propune să susţină copiii şi tinerii în formarea şi educarea lor prin muzică, meditaţii, consiliere, ateliere de creaţie.
Copiii familiei Olari sunt atât copiii preoţilor şi ai enoriaşilor din parohie cît şi copii instituţionalizaţi. Alături, aceşti copii învaţă unii de la alţii: cei care au familii învaţă să aprecieze mai mult ceea ce au şi să fie generoşi, darnici şi buni cu ceilalţi iar cei instituţionalizaţi primesc afecţiunea şi ajutorul de care au nevoie pentru a socializa şi a se adapta situaţiilor de viaţă. Doamna preoteasă Nora Iordache, coordonatoarea programelor educaţionale de la Centrul Adorno, spunea că prin relaţia cu Direcţia de Protecţia Copilului - care se află în apropierea bisericii Olari - familia Bisericii Olari a crescut frumos astfel încât activităţile sunt destinate prioritar spre apropierea faţă de copii şi crearea unor relaţii adevărate, solide şi pline de iubire, pentru îmbunătăţirea performanţelor şcolare, dezvoltarea creativităţii acestora. Întreaga activitate la Centrul Adorno este desfăşurată în jurul Liturghiei, se bazează pe experienţa trării religioase.
Coltul "Satul Romanesc", sursa foto: youtube
In atelierul de creatie, sursa foto: youtube
Centrul social educational Adorno de la Biserica Olari îşi desfăşoară activitatea şi cu ajutorul altor şcoli şi licee, în parteneriate cu alte organizaţii pentru burse de studiu (Fundaţia Svasta şi Fundaţia Creştină Părintele Arsenie Boca), precum şi cu firme de papetărie sau restaurante, etc.
Într-un interviu, Părintele paroh Mihai Iordache spunea că deşi din exterior pare că s-a lucrat foarte mult şi s-au obţinut rezultate foarte bune, mai este foarte mult de lucru şi încă multe obiective de atins. Important este ca toţi copiii care între timp au crescut să reuşească să ia bacalaureatul, să deprindă meserii pentru viaţă. Ideea Părintelui Antoniu cu privire la Colţul "Satul Românesc" a atras multă bucurie şi participare! În continuare, urmează noi proiecte şi extinderea celor existente, chiar în afara parohiei prin organizarea de excursii şi tabere culturale.
puteti accesa un amplu material despre Biserica Olari si Centrul socio educational Adorno.
Doi dintre cei (stânga) trei bursieri ai fundatiei noastre
Implicarea fundaţiei noastre în susţinerea acestor proiecte educaţionale a început în februarie 2014, când prin intermediul unui om adevărat, care donează de mulţi ani suma de 350 lei pentru ajutorarea persoanelor cu probleme, Fundaţia, având consimţământul doamnei cu suflet mare, a direcţionat banii spre Biserica Olari.
Pe perioada februarie 2014 - iunie 2015, Fundaţia Creştină Părintele Arsenie Boca a contribuit prin donarea celor 350 lei, sub formă de burse, la ajutorarea a doi dintre copiii participanţi la activităţile centrului social.
Dorinţa celor doi părinţi slujitori ai acestei biserici şi a doamnei preotese este de a le asigura o educaţie de bază, morală şi creştină şi de a-i ajuta să termine cu bine anii de şcoală şi de a-i îndruma spre meseria în care fiecare dintre ei se poate regăsi.
Oferirea de burse din partea Fundaţiei, cu ajutorul lui Dumnezeu şi a aceleiaşi doamne mărinimoase, a continuat. Banii donaţi din iunie 2015 şi până în prezent sunt spre susţinerea, sub formă de burse, a trei băieţi dintre cei de la plasament şi din cadrul programului bisericii.
Multumim Doamnei preotese Nora Iordache pentru fotografiile de la Centrul Adorno
Doamna preoteasă de la Biserica Olari ne-a spus că la centrul social construit de biserica sunt ajutati 35 de copii din plasament. Ajutorul constă în ore de pregatire pentru şcoală, activităţi de creativitate, ore de chitară (cei trei baieţi ajutaţi de fundaţie au fost foarte apreciaţi de sărbători, atât de colegii lor cât şi de enoriaşi, când au cântat colinde şi la chitară), de tobe, de balet, fotbal si diverse alte activităţi care să le ofere o dezvoltare normală şi o utilizare a timpului liber în mod constructiv.
De exemplu, începând din martie, au început noi activitati prin care, într-un mod plăcut şi atractiv, copiii să interacţioneze cu meşteri pe diferite meserii, lipind faianţă, vopsind un scaun pe care să-l facă împreună ş.a.m.d, aşa încât să poată descoperi meseria care i-ar împlini şi pe care ar face-o bine şi cu plăcere.
Copiii sunt de diferite vârste, din cadrul claselor primare şi gimnaziale. Nevoile materiale ale acestora sunt multiple, de la îmbrăcăminte, rechizite, jocuri interesante etc., biserica încercând să folosească fondurile pe care le adună în primul rând pentru instruirea şi formarea lor.
Observând talentul nativ pentru muzică, bursele oferite celor trei băieţi sunt direcţionate către ore de teorie şi de instrument, în cadrul unei şcoli populare de artă, pentru ca în urma studiului aceştia să facă o meserie din a cânta la instrumentele respective. În primul rând, aceşti copii au primit dragoste şi recunoaşterea ca oameni, precum şi încrederea în propriile forţe şi, nu în ultimul rând, dovada că cineva se gândeşte la ei.
Teatru religios la Centrul Adorno- Biserica Olari
Nădăjduim să îi putem ajuta cât mai mult pe aceşti tineri şi mulţumim lui Dumnezeu pentru şansa pe care ne-a dat-o să ne putem implica în aceste activităţi alături de Centrul Adorno şi Biserica Olari! Îi mulţumim doamnei care trimite mereu sumele necesare acestor burse şi ne bucurăm pentru orice alt ajutor în acest sens din partea dumneavoastră!
Mulțumiri doamnei Monica Bardaș, coordonator program Biserica Olari în cadrul fundației noastre. Pentru informații suplimentare despre acest program sau orice formă de ajutor pentru acești tineri, puteți să o contactați pe colega noastră la adresa: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea..