duminica ortodoxiei 0
Mai întâi reamintim că duminica întâi a Postului Mare se numeşte Duminica Ortodoxiei. Dar ne întrebăm: celelalte nu sunt tot ale ortodoxiei? De ce tocmai aceasta din prima săptămână a primit acest nume?

duminica izgonirii lui adam din rai a lasatului sec de branza 3
Iată că timpul mântuirii a sosit. De câteva săptămâni, Biserica își pregătește credincioșii pentru a putea înțelege mai bine conținutul spiritual al timpului postului, care începe din această Duminică a iertării.
Cele patru duminici premergătoare Postului Mare ne-au pregătit duhovnicește pentru asumarea nevoințelor specifice perioadei ce urmează, vorbindu-ne despre mândrie și smerenie, pocăință și iertare, împlinirea poruncilor evanghelice și judecata lui Dumnezeu, ca și despre roadele neascultării și înstrăinarea de Dumnezeu.

pr Justin
Regimul comunist ateu a reprezentat pentru România, precum și pentru alte țări ortodoxe, o perioadă de grea încercări, persecuții și îngrădiri religioase, umilință și martiraj, cu nimic mai prejos decât cele ce au fost în perioada primară a Bisericii. Ierarhi, preoți, monahi, monahii, psalți și credincioși mireni au trecut prin iadul suferințelor, unii murind mucenicește, mai ales în închisori.

reala noastra cadere in virtual
Aș spune că întâia discuție din Biserică privind ispita „virtualului” a avut loc cam pe la începuturile radioului în țară, mai ales după difuzarea, pe 9 octombrie 1932, a primei slujbe religioase de la Biserica „Sfântul Silvestru” din București.

ioan ianolide elev de liceu 1939
La data de 27 ianuarie 2021, se împlinesc 102 ani de la nașterea lui Ioan Ianolide, mărturisitor român în temnițele comuniste.

S-a născut în comuna Dobrotești, județul Teleorman, fiind al doilea fiu al macedoneanului Nicolae Ianolide și al Aspasiei, o femeie foarte evlavioasă și cu mult echilibru sufletesc.