Câteva indicii şi referinţe cu privire la Rugăciunea Sfântului Efrem Sirul

sf efrem sirul

Doamne şi Stăpânul vieţii mele, duhul trândăviei, al grijii de multe, al iubirii de stăpânire şi al grăirii în deşert nu mi-l da mie.
Iar duhul curăţiei, al gândului smerit, al răbdării şi al dragostei, dăruieşte-l mie, robului Tău.
Aşa Doamne, Împărate, dăruieşte-mi ca să-mi văd greşalele mele şi să nu osândesc pe fratele meu, că binecuvântat eşti în vecii vecilor.
Dumnezeule, milostiv fii mie, păcătosul!
Dumnezeule, curăţeşte-mă pe mine, păcătosul!
Cel ce m-ai zidit, Dumnezeule, mântuieşte-mă!
Fără de număr am greşit, Doamne, iartă-mă!

Foto: Sfântul Cuvios Efrem Sirul ( sursa foto )

Rugăciunea Sfântului Efrem Sirul (306 - 373) marchează slujbele Postului Mare. Cea mai cunoscută creație a acestui mare monah și scriitor, dar și una dintre cele mai importante rugăciuni ale Postului Mare se citește în cadrul slujbelor începând cu miercurea din săptămâna lăsatului sec de brânză şi până la Denia din Sfânta şi Marea Vineri.
În scurta rugăciune a Sfântului Efrem Sirul pot fi distinse totuși trei părți. Articulându-şi cererile în perechi de termeni opuşi, ea sugerează un scop unitar.
Atunci când rostesc rugăciunea Sfântului Efrem Sirul credincioşii se închină până la pământ, metania fiind semnul pocăinţei şi al ridicării din păcat.
Cu alte cuvinte, legată fiind de vremea Postului Mare, rugăciunea Sfântului Efrem Sirul este o rugăciune scurtă, dar plină de putere şi bogăţie duhovnicească, cum numai marele Părinte – Sfântul Efrem Sirul „alăuta Duhului Sfânt”, putea să o alcătuiască.

Privegherea este considerata esentiala pentru asceza intru Hristos, care conduce pe om la curatire, la iluminare si indumnezeire. Hristos insusi este un exemplu de practicare a privegherii, asa dupa cum se vede din textele evanghelice.
Sfantul Evanghelist Luca scrie: „Si in zilele acelea, Iisus a venit la munte ca sa Se roage si a petrecut noaptea in rugaciune catre Dumnezeu. Si cand s-a facut ziua a chemat la Sine pe ucenicii Sai si a ales din ei doisprezece, pe care i-a numit Apostoli" (Luca 6,12-13). Alegerea Apostolilor s-a petrecut dupa o noapte de rugaciune, dupa o priveghere in munte. [...]
Toti sfintii iubesc privegherea, rugaciunea catre Dumnezeu. [...] Conform spuselor Sfantului Isaac Sirul, postul este inseparabil legat de priveghere: „Deoarece trupul care posteste nu poate admite sa doarma in culcusul sau intreaga noapte". Din nou, Sfantul Isaac Sirul sfatuieste sa alegem osteneala plina de dulceata, adica „privegherea de noapte constanta, prin care toti Parintii s-au eliberat de omul cel vechi si au fost socotiti demni de innoirea mintii lor". Acesta este un lucru esential intrucat in rugaciunile de noapte sufletul experieaza viata eterna, alunga valul de intuneric si primeste Duhul Sfant. (Sursa text)

Pentru ca Postul Pastilor va incepe in cateva zile, am organizat un pelerinaj la unul dintre tinerele lacase de cult aflate in apropierea capitalei, Biserica Sf. Ierarh Grigorie Teologul din Alexandria.

Părintele Visarion Alexa, la Biserica Șerban Vodă - 11 februarie 2018

Părintele Visarion Alexa a vorbit duminică, 11 februarie 2018, în Biserica Șerban Vodă din București, despre „Conviețuire urbană”. Vezi VIDEO mai jos.

preotalexavisarionPărintele Visarion Alexa, la Biserica Șerban Vodă din București (Foto: Marian Stoenică.  Mai multe imagini aici)

„Să ne cercetăm sufletește dacă nu cumva ne-am întinat numele de creștin!”
(Convorbiri duhovnicești - Interviul acodat de Î.P.S. Ioan Selejan, Mitropolitul Banatului, doamnei prof. Luminița Cornea)

Mitropolitul BanatuluiFoto: Î.P.S. Ioan Selejan, Mitropolitul Banatului (Sursa foto)
L.C.: Înaltpreasfințite Părinte Mitropolit, v-am auzit spunând, la începutul unei predici următoarele cuvinte: „Dacă simți că ai năpăstuit pe cineva, mângâie și iartă”. (s.n.) Vă rog să fie aceste cuvinte început pentru cuvântul de învățătură despre evanghelia citită în Duminica lui Zaheu.

Î.P.S. Ioan: Textul Evangheliei din Duminica lui Zaheu nu ne relatează o parabolă, ci un fapt real. Știm parabola cu fiul risipitor dar de data aceasta suntem în fața unei evidențe reale. Sfântul Luca ne relatează o întâmplare anume, bine definită în spațiul istoric și geografic al Țării Sfinte. Știți de ce s-a urcat Zaheu în sicomor?

Interviu cu Acad. Ioan Aurel Pop – „Să-i îndemnăm pe fiii și pe fiicele românilor din Diasporă să vină la studii în Țara Mamă! Românii din alte țări știu să fie cei mai buni ambasadori ai noștri”

acad.ioanaurelpop
Interviu cu Acad. Ioan Aurel Pop, rectorul U.B.B. din Cluj-Napoca, 5 iunie 2017:

– Stimate domnule rector, ați fost recent la Viena pentru a susține o conferință despre limba română la Institutul Cultural Român din capitala Austriei. Cum primesc românii din Diaspora astfel de conferințe ce amintesc de prelegerile lui Nicolae Iorga din marile orașe europene în perioada interbelică?