În urma lansării pachetului „Mari voievozi” la Cluj-Napoca, Ziarul de Cluj a publicat un articol despre personalitatea domnului Dan Lucinescu, pe baza interviului pe care l-a luat mentorului nostru.
Poveste din „închisoarea îngerilor”
Unul dintre supravieţuitorii „iadului” de la Piteşti a relatat la Cluj cum a descoperit sistemul de focalizare a fasciculului de ultrasunete, folosit actualmente în identificarea sexului fătului. Dan Lucinescu, unul dintre puţinii savanţi români recunoscuţi pe plan internaţional şi rămas în viaţă după crunta reeducare aplicată deţinuţilor politici de către torţionarii penitenciarului Piteşti, a povestit la Cluj fascinanta istorie a supravieţuirii şi paşii care l-au dus către una dintre cele mai importante descoperiri ale modernităţii: ecograful.
Dan Lucinescu, un bătrânel vioi şi jovial, venit la Cluj pentru a-şi lansa ultimele două volume: „Ştefan cel Mare şi Sfânt” şi „Voievodul”, îşi începe povestea cu experienţa trăită în cele mai odioase închisori comuniste. Nu din dorinţa de a defula resentimente, ci pentru că activitatea sa ştiinţifică este legată, paradoxal, de „insulele” Gulagului românesc. „La 16 ani deţineam toate brevetele de zbor, la 20 eram student la Facultăţile de Matematică şi Fizică din Iaşi, iar la 21 eram deţinut politic torturat în penitenciarul de la Suceava”, începe, cu o voce uşor tărăgănată, savantul român. Sucevei i-a urmat „iadul” de la Piteşti, „cea mai cumplită închisoare din lagărul comunist”, după cum mărturiseşte Dan Lucinescu.
„Mi s-a cerut să contrasemnez declaraţiile altor deţinuţi torturaţi, dar am refuzat şi atunci am fost bătut până mi s-a cangrenat piciorul. A venit medicul, spunând că tot comuniştii sunt ăia buni, care mă vor salva de la moarte. A spus că trebuie să îmi amputeze piciorul. Am refuzat. Atunci m-au lăsat fără nicio îngrijire medicală, dar mi-au permis să mă plimb prin curte pentru că nu îmi dădeau nicio şansă de supravieţuire”, rememorează calm fostul deţinut politic. Plimbările în aer liber, rezistenţa psihică şi fizică opusă au fost remediul pentru piciorul cangrenat. După 15 ani de transferuri dintr-un lagăr în altul, Dan Lucinescu a fost eliberat şi a absolvit, în scurt timp, Politehnica.
Intrat în dizgraţia regimului, urmărit constant de Securitate, Lucinescu îşi începe activitatea ştiinţifică la Bucureşti, inventând în cele din urmă sistemul focalizării fasciculului de ultrasunete, fără să ştie la acea vreme că cercetările sale vor ajunge să fie folosite în medicină, la nivel internaţional, în identificarea sexului fătului sau în chirurgia neinvazivă, dar nu numai. „Cercetările mele în domeniul focalizării fasciculului de ultrasunete au fost brevetate internaţional după ce am prezentat această invenţie în cadrul unei conferinţe la Institutul Internaţional din Welding. Pentru că eram fost deţinut politic am ajuns la această conferinţă cu greu, pentru că Ministerul Energiei nu dorea să îmi plătească nicio plecare în străinătate. După ce am primit aprecierea internaţională a descoperirilor mele, am devenit cercetător la Centrul de Mecanică Solidă al Academiei Române”, spune fizicianul.
Momentan, Dan Lucinescu se concentrează asupra scrierii de memorii sau cărţi de istorie şi are 17 volume publicate. El „pledează pentru regăsirea spiritualităţii pierdute de români timp de 50 de ani sub comunism”.
Cum s-a descoperit ultrasunetul?
„Ultrasunetele sunt similare cu lumina care îşi pierde din intensitate cu cât înaintează în distanţă, iar la un moment dat nu mai vezi pentru că este divergentă. Mi-am spus atunci că dacă ultrasunetele se comportă la fel ca lumina, şi vin cu o oglindă convergentă şi tai fasciculul, focalizarea se va face în punctul în care energia este maximă. Tehnologia asta a fost folosită la construcţia ecografului şi a tuturor aparatelor pentru identificarea sexului fătului. Aparatele emit ultrasunete, dar se pierd în stratul de grăsime al abdomenului, iar dacă focalizezi şi focalizarea merge până se reflectă în altceva decât în grăsime, vezi fătul”, a explicat savantul Dan Lucinescu. Patricia Fedorenco
Sursa: Ziarul de Cluj