Simpozion la centenarul naşterii marelui duhovnic:

Arsenie Boca,
omagiat la Sâmbăta de Sus

Împlinirea a 100 de ani de la naşterea părintelui Arsenie Boca a fost marcată la Sâmbăta de Sus printr-un simpozion dedicat vieţii şi lucrării misionar-pastorale ale unuia dintre cei mai mari duhovnici ai Bisericii Ortodoxe Române. Mărturiile celor care l-au cunoscut şi prezentările legate de viaţa lui s-au împletit cu momentele artistice.
Mănăstirea Brâncoveanu de la Sâmbăta de Sus a găzduit, în perioada 24-26 septembrie 2010, un simpozion dedicat împlinirii a 100 de ani de la naşterea părintelui Arsenie Boca. Evenimentul organizat de aşezământul monahal braşovean, în colaborare cu Fundaţia Creştină Părintele „Arsenie Boca” din Bucureşti, a adunat ierarhi, preoţi, monahi, oameni de cultură şi intelectuali care l-au cunoscut pe cel supranumit „Sfântul Ardealului”.  

Sâmbătă, 25 septembrie, în Aula Academiei „Mitropolit Acad. Dr. Antonie Plămădeală” de la Sâmbăta de Sus, au avut loc sesiunile de comunicări, în cadrul cărora s-au adus mărturii importante despre viaţa şi activitatea marelui duhovnic din Ardeal. Deschiderea simpozionului a fost făcută de stareţul mănăstirii braşovene, arhimandritul Ilarion Urs, care a mulţumit participanţilor şi invitaţilor pentru eforturile depuse în organizarea evenimentului. 

Alte imagini de la aceste evenimente puteti gasi aici.

A urmat cuvântarea Înalt Preasfinţitului Laurenţiu, Mitropolitul Ardealului, care a salutat prezenţa atâtor oameni care au fost apropiaţi de părintele Arsenie Boca, a explicat rânduiala Bisericii Ortodoxe privitoare la canonizarea persoanelor la care poporul arată evlavie după trecerea acestora la Domnul şi a subliniat importanţa mărturiilor aduse de fiecare participant. „Un astfel de simpozion nu are doar rolul de a aduna în ordine cronologică nişte evenimente din viaţa părintelui Arsenie. Elementele biografice sunt doar complementare. Esenţială este mărturia pe care fiecare dintre noi suntem în stare s-o aducem sau pregătirea deosebită pe care o avem fiecare, de a recepta, de a primi în sufletul nostru mesajul pe care părintele Arsenie ni-l trimite astăzi, la împlinirea a 100 de ani de la naşterea sa”, a spus Înalt Preasfinţitul Mitropolit Laurenţiu.

„Un Moise al neamului nostru”

Simpozionul de la Sâmbăta de sus, care a fost o întâlnire de suflet a celor care l-au cunoscut sau urmat învăţăturile părintelui Arsenie Boca, a continuat cu mărturiile Preasfinţitului Daniil, Episcopul Daciei Felix, un apropiat al stareţului de la mănăstirea braşoveană şi de la Mănăstirea Prislop. Prin metafore şi comparaţii desprinse din Biblie şi din cărţi sfinte, Preasfinţitul Episcop Daniil a elogiat personalitatea părintelui Arsenie. „Pentru mine, părintele Arsenie Boca poate fi asemănat cu un Moise al neamului nostru românesc, cu un Sfânt Ilie al neamului nostru, cu un Sfânt Apostol Pavel şi cu Sfântul Ioan Gură de Aur. Sinaiul părintelui Arsenie a fost Muntele Athos, unde Sfinţia Sa a stat patru luni de zile. Lucrând la volumul în care a publicat manuscrisele inedite ale Sfinţiei Sale pe care l-am intitulat “Omul îmbrăcat în haină de in şi îngerul cu cădelniţa de aur”, folosindu-mă de două expresii şi metafore din cartea proorocului Iezechiel şi din Apocalipsă, am descoperit paşaportul părintelui din 1938-1939. Mult s-a bucurat sufletul meu văzând pe paşaportul părintelui viza de ieşire din ţară şi intrarea în Yugoslavia de atunci, la Vârşeţ. De fiecare dată când trec pe acolo, îmi aduc aminte că şi părintele a trecut pe aici în drum spre Athos”, a spus PS Episcop.

Dintre cei care au mai vorbit despre Arsenie Boca amintim pe pr. Simion Todoran, profesor la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia, pr. Nicolae Streza, pr. Dionisie Ignat, pr. Constantin Necula, profesor la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Andrei Şaguna” din Sibiu, Costin Rujoiu, Dan Lucinescu, pr. Sabin Vodă şi alţii.

Comemorarea părintelui Arsenie Boca a continuat ieri, 26 septembrie, cu Sfânta Liturghie, Parastasul la care a fost pomenit marele duhovnic şi sfinţirea troiţei dedicate lui, de lângă altarul din pădure al mănăstirii braşovene. 

Sursa: Ziarul Lumina

Căutare site

Noutăți Magazin

Abonare Buletin Informativ

Acest site foloseste cookies pentru cea mai buna experienta de navigare pe site-ul nostru. Daca continuati navigarea inseamna ca sunteti de acord cu aceste conditii.