Foto: Sf. Treime, desen realizat de Gabriela Mihaita David. Click pe imagine pentru a mari
Incep relatarea bucuriilor pe care Dumnezeu ni le-a harazit in cele trei zile ale pelerinajului de la Sambata multumind lui Dumnezeu pentru indelunga Sa rabdare si milostivire cu noi, toti pelerinii, caci „fericit şi de trei ori fericit este creştinul care mulţumeşte lui Dumnezeu în toată vremea pentru binefacerile Lui”, spunea Parintele Ilie Cleopa.
Doamne, Iisuse Hristoase, Dumnezeul nostru, Dumnezeule a toata milostivirea si indurarea, Care ai nemasurata mila, nespusa si neajunsa iubire de oameni, cazand acum catre a Ta slava, cu frica si cu cutremur, aduc Tie multumire pentru binefacerile de care m-ai invrednicit pe mine nevrednicul robul Tau. Te slavesc, Te laud si Te cant ca pe un Domn, Stapan si facator de bine. Si iarasi cazand inaintea Ta, iti multumesc si cu smerenie ma rog nemasuratei si negraitei Tale milostiviri, ca si de acum inainte sa-mi daruiesti faceri de bine, ca sa sporesc in dragostea de Tine si de aproapele meu. Izbaveste-ma de tot raul si necazul. Daruieste-mi liniste. Si ma invredniceste ca in toate zilele vietii mele totdeauna multumire sa-Ti aduc si sa graiesc si sa cant cele preabune Tatalui si Fiului si Sfantului Duh, acum si pururea si in vecii vecilor. Amin.
Foto: Pr. Arsenie Boca; desen realizat de Gabriela Mihaita David. Click pe imagine pentru a mari
Acum 107 ani se nastea, la Vata de Sus, Parintele Arsenie Boca, cel care in timp a luminat tot mai mult sufletele noastre, ale tuturor romanilor. Cel care se ruga/roaga cu lacrimi pentru noi si tara noastra binecuvantata Romania si care ne-a adunat pe noi in cele doua autocare cu care am plecat spre Sambata de Sus.
In 1939, Pr. Arsenie Boca a fost inchinoviat la Manastirea Brancoveanu si, peste un an, tuns in monahism, primind numele Arsenie. Pe 10 aprilie 1942 era hirotonit preot si numit staret al manastirii. Pe 25 noiembrie 1948 este transferat la Manastirea Prislop. In mai putin de 10 ani - caci in acest interval de timp Parintele a fost plecat in Basarabia cateva luni si apoi inchis 7 luni - Parintele Arsenie Boca a trezit constiinta si a deschis inima a mii de romani care veneau la Sambata sa auda din gura sa rugaciuni catre Dumnezeu, predici cu multa intelepciune si sfaturi si ajutor pentru iertarea pacatelor si vindecarea sufleteasca si trupeasca. Parintele Arsenie Boca este azi prezent la Sambata prin rugaciunile si dragostea noastra, prin viata monahala a Sfintilor parinti monahi si frati de manastire care se roaga si se nevoiesc neincetat in acest loc binecuvantat de Dumnezeu si amprentat de Parintele Arsenie.
Spre manastire, ne-am oprit in locuri care au o legatura directa cu Pr. Arsenie Boca. Iata in ce mod:
Schitul Sinca Noua se afla invaluit in razele calde ale soarelui care, desi tomnatic, reusea sa incalzeasca aerul curat de munte al asezarii. Mai intai, ne-am inchinat Maicii Domnului care ne astepta rabdatoare si buna, luminoasa si frumoasa - asa este zugravita in Icoana facatoare de minuni Pantanassa aflata in stanga Altarului in biserica schitului cu hramul Duminica Tuturor Sfintilor. Protosinghelul Matei Bilauca ne-a istorisit minunea care a dus la aparitia acestei icoane in bisericuta: vindecarea de cancer a unei tinere sotii. Preacurata Maica a Domnului, intruchipare a iubirii si rabdarii dumnezeiesti, intareste-ne pe noi in credinta cea adevarata!Foto: Icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului Pantanassa, Moastele Sf Nectarie si Epitrahilul Pr Arsenie Boca, Manastirea Sinca Noua; Click pe imagine pentru a mari
Tot in partea stanga se gasesc la inchinare sfinte moaste ale Sf Nectarie de la Eghina precum si epitrahilul Pr. Arsenie Boca. Doamne, cum ne daruiesti Tu noua atatea ocazii ca sa Te slavim si sa traim iubirea! Cum ai impartit Tu peste tot cate un strop din amintirea parintelui nostru drag ca sa putem gasi calea catre ACASA! Parintele Arsenie Boca este oficial, prin Hotarire a Consiliului Local, ocrotitorul localitatii Sinca Noua, din anul 2012.
In partea dreapta a Altarului se gaseste icoana Sf. Anastasia Romana, cea care, tanara fiind, si-a daruit viata Lui Dumnezeu. Primind darul vindecarii, Sf. Anastasia Romana ii ajuta pe toti cei care citesc acatistul sau si se ung cu sfant mirul de la candela sa.
Foto: Biserica mare in constructie, Manastirea Sinca Noua; Click pe imagine pentru a mari
Biserica mare a manastirii, in constructie, va avea si hramul Sfantul Prooroc Isaia. Proiectul noii biserici prevede ca ruinele vechii manastiri sa fie cuprinse în zidire, la nivelul I, unde va fi si un paraclis pentru slujbele oficiate sambata. „Am ales si hramul Sfantului Proroc Isaia pentru ca a fost evanghelistul Vechiului Testament si a anuntat nasterea Mantuitorului Iisus Hristos. Este un sfant al trecutului, care anunta ce va fi in viitor, asa cum biserica noastra va fi legata de trecut prin ruinele de la primul nivel, dar si de viitor prin noul spatiu liturgic. Am ales acelasi loc pentru biserica, pe locul unde a fost asezata crucea in 1985, unde locatia din poiana nu-ti lasa impresia c-ar fi fost manastirea si vom construi in fata bisericii un corp de chilii pentru monahii ce vor veni aici“, a spus parintele Matei Bilauca.
Al doilea nostru obiectiv, Manastirea Bucium (Brasov) ascunde in spatele linistii cu care intampina pelerinii o istorie zbuciumata si multa jertfa si nevointa. Parintele Staret Teodosie ne-a vorbit cu toata inima despre istoria acestor locuri, despre Mos Ilie Burla si misiunea pe care Dumnezeu i-a incredintat-o de a reconstrui aici biserica distrusa de generalul Bucow. despre jertfa monahilor care au fost aici arsi de vii si despre istoria prezenta a acestor locuri. Ce multa dragoste sa fi fost in sufletele monahilor care s-au jertfit pentru credinta in Tine, Doamne! Ce imensa si de netagaduit forta are torta iubirii de Dumnezeu!
Foto: Pr Teodosie Stejar - Staret Manastirea Bucium, Brasov; Click pe imagine pentru a mari
La Hurez, la Bisericuta cu hramul Sf. Parascheva, ne astepta Parintele Marius Neagu. La intrarea in cimitir, pe stanga, in liniste si inca sub mangaierea razelor de soare, mormantul lui Mos Ilie Burla astepta. Privindu-i chipul de pe cruce, m-am gandit ca Mos Ilie se roaga pentru trezirea noastra la un mai inalt nivel de constiinta si credinta, sa iubim jertfelnic, sa nu uitam ca numai Dumnezeu ne este Stapan si Lui ii datoram totul. In biserica.
Foto: Pr Marius Neagu vorbind cu Dl Cristian Filip in Biserica din cimitirul Hurez; Click pe imagine pentru a mari
Pr Marius a tinut, alaturi de Pr Nicolae Popescu, o slujba de binecuvantare a noastra a pelerinilor si a drumului pe care il mai aveam de parcurs. Rugaciunile veneau sa ne intareasca credinta si convingerea ca da, Dumnezeu este cu noi! „Intelegeti neamuri si va plecati, caci cu noi este Dumnezeu!” - acestea sunt cuvintele scrise pe clopotul cel mare al bisericii, clopotul care este o mostenire pretioasa a bisericii de aici, construit pentru cei 14000 de prunci ucisi de Irod, ca o jertfa suprema a celor mai curati si fara vina din lume, copilasii care sunt ingerii Lui Dumnezeu pe pamant! Clopotul, alaturi de Racla Sf Ioan Botezatorul, comoara de pret a Parohiei de aici, fac parte dintr-o ampla LUCRARE duhovniceasca in care au fost angrenati de-a lungul timpului Pr. Arsenie Boca, Pr. Pantelimon Munteanu si Mos Ilie Burla. Pr. Marius, gazda primitoare si de o deosebita eleganta si generozitate, ne-a vorbit despre istoricul acestui lacas de cult, despre Mos Ilie Burla si ne-a ingaduit sa ne inchinam la Racla Sf Ioan Botezatorul si sa facem cateva fotografii ale acesteia.Foto: Racla Sf. Ioan Botezatorul, Biserica Hurez - Detaliu capac; Click pe imagine pentru a mari
La Sambata am ajuns tarziu, dupa orele 18. Soarele era palid acum dar bucuria era vizibila in ochii nostri in ciuda drumului lung facut pana aici de la Bucuresti! Dumnezeu ingaduise sa ajungem cu bine si sa ne cazam din nou in eleganta cladire ctitorita de Preasfintitul Antonie Plamadeala, Academia Sambata. Dupa un an care trecuse, revazand aceste locuri minunate am multumit Lui Dumnezeu pentru milostivirea care o facuse cu noi: cu aproximativ 80 de ani in urma aici vietuiau si se rugau Parintele Arsenie Boca, Parintele Nicolae Mladin si Parintele Serafim Popescu. Sfintiile lor au pazit in acest asezamant viata de obste desavarsita, adica: unirea in duh si legatura dragostei dintre frati pentru numele Domnului Iisus Hristos, fiindca, dupa cum spunea Sfantul Vasile cel Mare, acesta este lucrul cel mai de seama din toata iconomia Intruparii Mantuitorului, ca sa faca pace intre oameni, sa-i invete a se iubi unul pe altul. Foto: In Aula Academiei Sambata, o parte dintre invitatii nostri in seara zilei de 29 sept 2017; Click pe imagine pentru a mari
In seara zilei de 29 septembrie 2017, la orele 20, ne-am adunat in Aula Academiei si am ascultat cu atentie si bucurie cuvintele rostite de invitatii nostri. Seara s-a aflat sub semnul comemorarii celor 107 ani de la nasterea Pr. Arsenie Boca si a mostenirii lasate noua celor de azi. Fiecare dintre invitati, Pr. Ioan Peana, Pr Petru Moga, Pr Zian Nicolae Streza, Pr Nicolae Popescu, Dna Daniela Georgescu si Dl Nicolae Moga au punctat cu dragoste rolul pe care Pr Arsenie Boca l-a jucat in randul contemporanilor sai dar mai ales influenta covarsitoare pe care invatatura sa o are asupra generatiei actuale. Am retinut ca inca nu suntem la un nivel necesar de ravna, jertfa si daruire in trairea vietilor noastre, ca dragostea fata de Parintele Arsenie Boca fara rugaciune indelungata si participare la Sf. Liturghie si la alte Sfinte slujbe si taine ale bisericii este doar o fatarnicie. Nadajduim ca noi toti sa putem sa ne transformam cu ajutorul Lui Dumnezeu pe zi ce trece, devenind placuti in fata Sa, urmasi demni ai Parintelui Arsenie Boca.
Ziua de 30 septembrie a debutat dimineata cu drumul catre chilia sapata in stanca a Pr. Arsenie Boca. Cei indrazneti, sanatosi si puternici in credinta, au urcat la chilie si s-au bucurat sa participe la slujba parastasului Pr Arsenie Boca oficiata de Pr Mihail (Schitul Chirpar) si Pr Marius Dobrin de la Ludisor. Desi a fost un drum anevoios, la intoarcere toti veneau spre Academie zambitori si cu obrajii rumeni si luminosi.
Seara ne-am reintalnit in Aula unde a avut loc lansarea si vizionarea filmului Testamentul de la Sambata, cel mai recent film regizat de dl Nicolae Margineanu. Dupa vizionarea filmului, primit cu mult entuziasm si bucurie de cei prezenti in sala, a urmat o interesanta discutie, pe baza intrebarilor din sala, vis a vis de film, de Pr. Arsenie Boca si activitatea sa, de protagonistii marturisitori din film si activitatea pe care noi toti ar fi bine sa o desfasuram in lumina invataturilor de credinta crestin ortodoxa. La discutie au participat dl Nicolae Margineanu - regizorul filmului, Pr. Ioan Peana, Pr. Petru Moga, Dl Nicolae Moga si Dl Cristian Filip, presedintele Fundatiei Crestine Parintele Arsenie Boca.
Foto: 30 sept 2017, lansarea filmului Testamentul de la Sambata, imagine din sala cu invitati si pelerini; Click pe imagine pentru a mari
Multumim tuturor invitatilor nostri: Pr Ioan Peana, Pr Petru Moga, Pr Nicolae Popescu, Pr Zian Streza, Dl Nicolae Margineanu, Dna Daniela Georgescu, Dl Nicolae Moga care au raspuns invitatiei noastre si au luat cuvantul in cele doua seri. De asemenea, multumiri Dlui Florin Dutu, Dnei Lucia Stanescu, Dlui Stefan Filip - membri ai fundatiei noastre, pentru prezenta in sala si ajutorul acordat bunei desfasurari a evenimentelor. Multumiri Pr. Marius Dobrin (Ludisor) si Pr. Marius Neagu si familiei sale (Hurez) pentru ca au raspuns invitatiei noastre de a ne fi alaturi in cele doua seri.
De asemenea, in cele din urma dar nu in ultimul rand, multumiri Parintelui Staret al Manastirii Sambata, Pr. Protosinghel Atanasie Roman si intregii obsti pentru ajutorul acordat pentru desfasurarea evenimentelor din Aula Academiei si gazduirea noastra la Academia Sambata.Foto: La Troita ridicata la 100 de ani de la nasterea Parintelui Arsenie Boca cu Parintele Visarion si Parintele Ioan; Click pe imagine pentru a mari
Duminica am participat la Sf Liturghie si apoi la Parastasul Pr Arsenie Boca. Nadajduim si asteptam cu rabdare canonizarea Parintelui Arsenie Boca, Dumnezeu va randui toate dupa buna Sa iconomie. La sfarsitul sederii noastre la manastire, am avut parte de un cuvant de invatatura din partea Pr. Visarion la Troita ridicata de fundatia noastra la implinirea a 100 de ani de la nasterea Pr. Arsenie Boca, in imediata apropiere a Altarului de vara. Multumim Bunului Dumnezeu ca am primit din partea Parintelui Visarion cuvinte pline de intelepciune, spuse cu dragoste si dojana parinteasca, toate spre zidirea si corectarea noastra, a pelerinilor.
La plecarea spre Bucuresti ne-am propus ca in viata noastra sa isi aiba mult mai mult loc rugaciunea iar iubirea sa ne fie singura aliata in toate incercarile vietii. Asa sa ne ajute Bunul Dumnezeu!
Alte imagini din pelerinaj. Foto: Impreuna, inainte de plecarea de la Academia Sambata, 1 oct 2017; Click pe imagine pentru a mari