Alexandria5
Duminica, 18 februarie 2018, am plecat in pelerinaj, spre Alexandria, pentru a participa la Sfanta Liturghie in  Biserica „Sf. Grigorie Teologul”, o constructie nouă din lemn, frumoasa si ingrijita. Ziua noastra a inceput cu o dimineata de martie rece, ploioasa, insa rugaciunile din autocar si intalnirea cu prietenii  ne-au  adus bucurie in  sufletele noastre.


Alexandria1La iesirea din Alexandria, spre Turnu Magurele, in parcul Universitatii Valahia, se afla acest sfant locas unde Parintele Daniel Constantin Dumitru impreuna cu alti doi preoti, ne astepta in rugaciunile Utreniei. Am intrat  in unica biserica din lemn a Teleormanului.
Desi micuta, biserica este  atat de primitoare, de calda, simtind cum totul contribuie la crearea unui ansamblu unitar si armonios: rugaciunea, pictura, oamenii, lemnul.
Inca neterminata - chipurile Sfintilor vor fi pictate aici in viitorul apropiat printr-o tehnica speciala, pe panouri de lemn maruflate cu pânză - biserica a luat nastere la initiativa si cu efortul Parintelui Daniel Constantin Dumitru din Bucuresti, incepand sa functioneze pe 25 ianuarie 2015, odata cu serbarea hramului. Parintele Paroh Daniel nu are casa parohiala acolo, face naveta la Alexandria in fiecare duminica si la orice alta sarbatoare din calendarul crestin ortodox, aici fiind locul de unde se ridica spre cer rugaciunile sale.
.
Alexandria3Dupa Sf. Litughie, parintele a tinut un cuvant de invatatura cu privire la Duminica Sf. Ioan Scararul, fiind duminica a IV-a din Postul Mare, spunandu-ne ca acesta a ajuns sa vada si a scris despre Scara Raiului, reprezentand scara mantuirii noastre, care se intinde de la pamant la Ceruri. Dupa predica, impreuna cu alti preoti, parintele a slujit Taina Sf Maslu la sfarsitul careia ne-a binecuvantat si ne-a invitat la o gustare si un pahar cu suc. Totodata, ne-a invitat la Alexandria si in a II-a duminica dupa Pogorarea Sf. Duh, cand sarbatoreste hramul de vara al bisericii, „Duminica Sfintilor Romani”. 
I-am multumit  pentru  dragostea cu care am fost primiti si inconjurati pe tot parcursul sederii noastre acolo si i-am promis ca membrii si prietenii fundatiei noastre vor continua susținerea financiara a  picturii  Bisericii „Sfântul Grigorie Teologul”.
 
Alexandria2La intoarcere, am oprit la Biserica Sf. Nicolae, din localitatea Draganescu, pictata de parintele nostru drag, Pr. Arsenie Boca. Fiecare ducem cu noi problemele vietii noastre dar, vazand pictura parintelui Arsenie Boca se intampla ceva: nu mai ai probleme, nu mai esti obosit, nu-ti mai este foame, frig, somn, uiti de tine! Fiecare dintre noi, pelerinii, am trait aceste sentimente! Dupa cum spunea Parintele Arsenie Boca: „Suferinta e singura conditie de purificare a sufletului. De aceea Iisus n-a inlaturat toate suferintele intalnite, ci a corectat, prin pilda proprie, modul de a le primi. Iisus n-a fugit de suferinta, cum fugim noi... Deci nu putem cere sa-Si schimbe invatatura fiindca noi suntem prea slabi.”
Am ascultat cu interes explicatiile oferite de Doamna Preoteasa Petcu, in biserica, cu privire la originalitatea picturii parintelui Arsenie Boca din acest lacas sfant. In absida Sfantului Altar, parintele a asezat o profetie a mortii sale: momente din viata si patimirile Sf. Cuvios Stefan cel Nou. Spunem acest lucru deoarece, atat Sfantul Stefan, cat si Parintele Arsenie Boca, au plecat la Domnul in aceeasi zi a lui noiembrie, 28.
Dupa ce ne-am rugat in sfanta biserica, ne-am cumparat cate o iconita sau o carte de la pangarul bisericii si ne-am luat ramas bun de la predica de 15 ani in imagini a Parintelui Arsenie Boca.
Chiar daca conditiile meteorologice nu au fost prea blande, sufletele noastre s-au umplut de pace si bucurie duhovniceasca, stare  pe care ne dorim sa o pastram cat mai mult timp!

Alte imagini din pelerinajul nostru

Căutare site

Noutăți Magazin

Abonare Buletin Informativ

Acest site foloseste cookies pentru cea mai buna experienta de navigare pe site-ul nostru. Daca continuati navigarea inseamna ca sunteti de acord cu aceste conditii.