Duminica, 30 iulie 2017, am plecat spre Alexandria pentru a participa la Sfanta Liturghie intr-un lacas al lui Dumnezeu construit si sfintit de curand, Biserica „Sf. Grigorie Teologul”. Ziua noastra a inceput frumos, cu o dimineata racoroasa, cu rugaciunile din autocar si bucuria din sufletele noastre. La iesirea spre Turnu Magurele din Alexandria, in parculetul Universitatii Valahia, la umbra copacilor, ne astepta cuminte, dar deja invesmantata in rugaciunile Utreniei, Biserica. Am intrat cu sfiala in unica biserica din lemn a Teleormanului. Desi micuta, bisericuta era atat de primitoare si de calda! Inca neterminata - chipurile Sfintilor vor fi pictate aici in viitorul apropiat printr-o tehnica speciala, pe panouri de lemn maruflate cu pânză- biserica a luat nastere la initiativa si cu efortul Parintelui Daniel Constantin Dumitru din Bucuresti. Parintele Daniel ne-a spus ca „in iulie 2013 ne-am apucat de fundatie, iar in septembrie am pus piatra de temelie, slujba la care a participat si Preasfintitul Galaction, episcopul Alexandriei si Teleormanului”. Biserica ”Sfantul Grigorie Teologul”, a inceput sa functioneze pe 25 ianuarie 2015, odata cu serbarea hramului. Desi Parintele Paroh Daniel nu are casa parohiala acolo, face naveta la Alexandria in fiecare duminica si la orice alta sarbatoare din calendarul crestin ortodox, aici fiind locul de unde se ridica spre cer rugaciunile sale.
Parintele slujea in Sf. Altar alaturi de un alt preot si un calugar iar in biserica se auzea vocea cantaretului Catalin Dragomir; o mana de oameni credinciosi care incalzeau cu inimile si rugaciunile lor intregul locas. Dupa Sf. Litughie, parintele a tinut o predica frumoasa cu privire la pilda inmultirii painilor, fiind duminica a VIII-a dupa Rusalii. Dupa binecuvantari si rugaciuni facute pentru noi, pelerinii de la fundatie, parintele a reusit, impreuna cu alti credinciosi din localitate, sa ne faca o primire sarbatoreasca, invitandu-ne inainte de plecare sa mancam si sa bem ceva. Am multumit mult pentru toate darurile facute, pentru dragostea cu care am fost primiti si inconjurati pe tot parcursul sederii noastre acolo.
Mai sunt multe de lucru aici, acesta este si un al doilea motiv pentru care am mers sa il vizitam pe Parintele Daniel „la dumnealui acasa”, la Alexandria, ne dorim mult sa ajutam si noi aici. Parintele ne-a spus ca putem sa dam o mana de ajutor la amenajarea parcului din jurul bisericii si vom merge acolo, toti care vom putea, de indata ce ne va fi anuntata ziua.
Ne-am despatit cu greu de bisericuta calda, de lemn si intreaga comunitate de acolo, vom mai vizita acest loc cat de curand. Cu Parintele Daniel ne vom revedea in pelerinajul de la Ramet, ne bucuram de prezenta, ajutorul, sfaturile si binecuvantarile sale in toate pelerinajele organizate de fundatie, toti cei care veti veni cu noi in pelerinaje veti avea bucuria si onoarea sa il cunoasteti.
La intoarcere am oprit la Draganescu, la Biserica Sf Nicolae pictata de parintele nostru drag, Pr. Arsenie Boca. Nu fusesem aici de cand s-a terminat curatarea picturii, mare si placuta bucurie am avut sa vedem biserica imbracata in atata lumina si frumusete! Am ascultat cu interes explicatiile date la fata locului cu privire la pictura parintelui, biserica pare chiar mai mare acum, nemaifiind stranele la locul lor. Intreaga pictura este scoasa acum in evidenta, pana la radacina zidurilor.
Cu mai mare atentie am privit catapeteasma bisericii, mai ales pictura infatisand Rusaliile, caci cartea „Descoperirea unei taine”, lansata de noi in decembrie anul trecut, explica pe indelete aspectele infatisate de Parintele Arsenie Boca, caci intelesurile ies la lumina cunoasterii in timp. Cei dintre dumneavoastra care va doriti sa revedeti biserica Sf . Nicolae, va anuntam ca va fi resfintita de ziua Parintelui Arsenie Boca, pe 29 septembrie a.c.
Am mai odihnit cateva minute in spatele cimitirului, la marginea lacului, acolo unde linistea era la ea acasa. Doar cate o rata salbatica mai tulbura din cand in cand, cu aripile ei, pacea apelor.
Dupa ce ne-am rugat in sfanta biserica, ne-am cumparat cate o iconita sau carte de la pangarul bisericii, ne-am luat ramas bun de la predica de 15 ani in imagini murale a Parintelui Arsenie Boca. Cand oare vom fi vrednici sa intelegem tot acest tezaur de frumusete, lumina si informatie? Poate doar traind pacea caci, dupa cum spunea parintele nostru drag, „starea de pace cu toata faptura e o minune asa de mare incat uimeste lumea si o sileste sa recunoasca intr-aceasta fapta lui Dumnezeu”.
Alte imagini din pelerinajul nostru.