Pelerinaj la Iasi, la Sf. Cuvioasa Parascheva - Catedrala Mitropolitana din Iasi - si Manastirile Hadambu, Vladiceni si Recea
Sf. Cuv. Parascheva, pictura a Pr. Arsenie Boca aflata la Biserica Sf Anton - Curtea Veche, Bucuresti (Sursa foto)
Ne bucuram sa va anuntam ca la inceputul lui octombrie 2017, pe 7 si 8 octombrie, vom avea bucuria sa ne indreptam spre Iasi, pentru a ne inchina la sfintele moaste ale Sfintei Cuvioase Parascheva. Acestea se gasesc de peste 350 de ani la Iasi, fiind izvor de binecuvantare si insanatosire duhovniceasca si trupeasca pentru toti cei care o cheama in rugaciune sa fie mijlocitoare catre Preamilostivul Dumnezeu. Marturie a cinstirii pe care poporul nostru o aduce Sf. Cuv. Parascheva de-a lungul anilor sunt zecile de biserici si manastiri care o au ca hram, nu numai in Moldova ci si in Muntenia si Transilvania.
Catedrala Mitropolitana din Iasi, acolo unde se gasesc sfintele moaste ale Sf. Cuv. Parascheva din 1887 - stramutate de la Manastirea Trei Ierarhi unde au fost aduse in timpul domnitorului Vasile Lupu - este locul unde de ziua sfintei se aduna oameni de pe tot cuprinsul Moldovei si a Romaniei. „De multe ori, vin oameni de pe tot cuprinsul țării să-și plece genunchii în fața raclei cu cinstitele ei moaște, ca să mulțumească pentru ajutorul și binecuvântarea ce luminează în viața lor.
Catedrala Mitropolitana din Iasi (Sursa foto)
Viața curată, împletită prin rugăciune și fapte bune, tinerețea care strălucește peste veacuri precum lumina din candelele fecioarelor înțelepte, sunt pentru noi un îndemn la mai multă rugăciune și priveghere, la căutarea bucuriei pe care o aduce în inimi prezența Duhului Sfânt. Simbol al frățietății ortodoxe, Sfânta Parascheva, luminătoarea casnică a Moldovei, ne aduce din acea primă jumătate a veacului al XI-lea în care a viețuit pe pământ, când Biserica era una și nedespărțită, nădejdea biruinței asupra patimilor, dezbinărilor și necazurilor din lume, prin iubirea smerită și atotputernică a Domnului Hristos Care iubește și adună pe toți oamenii.” (sursa citat)
Un alt obiectiv al pelerinajului nostru va fi Manastirea Hadambu, un loc de mare incarcatura duhovniceasca, impodobit cu mai multe icoane facatoare de minuni dintre care cea mai cunoscuta este Icoana Preasfintei Nascatoare de Dumnezeu de la Hadambu. Aceasta icoana a fost pictata de preotul Octavian Zmau in anul 1938. Ulterior, icoana a fost imbracata într-o ferecatura de argint, fiind o copie fidela a icoanei „Axion Estin” de la Manastirea Protaton din Sfantul Munte Athos.
Manastirea Hadambu, cu cele doua biserici ale sale (Sursa foto)
Icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului de la Manastirea Hadambu (Sursa foto)
,
La Manastirea Hadambu vom ajunge spre seara iar la ora 20 vom participa la Sf. Maslu, organizat aici cu multi preoti si sute de pelerini. Cele doua biserici ale manastirii au drept ocrotitoare pe Preasfanta Nascatoare de Dumnezeu, biserica veche avand hramul Nasterea Maicii Domnului iar biserica cea noua hramul Acoperamantul Maicii Domnului.
„Manastirea Hadambu este considerata una dintre cele mai frumoase si cautate locasuri religioase din judetul Iasi. Situata la 30 de kilometri departare de municipiu, manastirea atrage enoriasii atat prin prezenta icoanei facatoare de minuni a Maicii Domnului, cat si prin frumusetea locului, cine ajunge aici isi poate desfata ochii si sufletul cu gradini frumoase, un lac pe care se plimba o familie de lebede cu cinci boboci si o mica gradina zoologica unde se gasesc caprioare blande sau pauni. Aceasta manastire ortodoxa a fost intemeiata de boierul grec Iani Hadambul in anul 1659 in satul Schitu Hadambului, Comuna Mironeasa, (județul Iași). Manastirea se afla la o distanța de 30 de kilometri de municipiul Iași.
Trecuta prin grele incercari, manastirea a fost mai intai condusa de calugari greci, apoi romani, apoi e fost inchisa de conducerea comunista a tarii. Ulterior, a fost din nou redeschisa in anul 1990, cand, din incredințarea mitropolitului Daniel Ciobotea al Moldovei și Bucovinei, a fost numit ca stareț protosinghelul Nicodim Gheorghița. Manastirea și-a marit de cel puțin trei ori suprafața pe care o deținea cumparand terenurile localnicilor din apropiere, in prezent avand in jur de cinci hectare de pamant.” (sursa extras)
„In perioada comunista, icoana Maicii Domnului a fost tinuta intr-o lada, dat fiind faptul ca schitul in care se afla fusese inchis. Abia in anul 1990 este reașezata spre inchinare in biserica manastirii, dupa resfintirea acesteia. Doi ani mai târziu, de ziua Bobotezei, din ochii Maicii Domnului a inceput sa curga mir. Un incendiu puternic ce a izbucnit in anul 2003 a cuprins manastirea, mistuind nenumarate odoare, printre care carţile si obiectele bisericesti, mai putin icoana Maicii Domnului, care a scapat neatinsa de flacari.” (Sursa citat)
Minuni ale Icoanei facatoare de minuni de la Hadambu povestite de Parintele Serafim de la manastire.
.
Manastirea Vladiceni este o manastire de calugari amplasata la marginea municipiului Iasi, in localitatea Vladiceni (din comuna suburbana Tomesti), pe locul numit in cronici „Poiana Vladicai". Asezamantul monahal este construit pe un teren plat, la baza dealului Vladiceni, acoperit de padure. Manastirea Vladiceni, aflata la poalele dealului impadurit, este un loc de unde se poate vedea intreaga zona industriala a municipiului Iasi.
Prima biserica a schitului Vladiceni a fost inaltata intre anii 1908-1910, de cativa calugari, in valea Cozmanei din apropierea Poienii Vladiceni, spre cinstirea Sfantului Apostol si Evanghelist Ioan.
Dupa grele incercari si distrugeri, biserica a fost restaurata abia in anul 1957, dar a trecut prin momente grele in timpul regimului comunist. A doua biserica, ridicata intre anii 1923-1928, a fost daramata in anii regimului comunist, fiind folosita ca depozit pentru diverse materiale de constructie. In anii ce au urmat revolutiei din 1989, Sfantul Sinod al BOR a aprobat infiintarea manastirii si, in anul 1992, a fost inceputa refacerea Manastirii, din initiativa mitropolitului Daniel al Moldovei si Bucovinei. [...] Noua biserica a Manastirii Vladiceni a fost sfintita la data de 23 mai 1999 de catre mitropolitul Moldovei si Bucovinei, Daniel Ciobotea. Ulterior au fost construite anexele gospodaresti: casa monahala si cateva casute din lemn pentru pelerini, precum si un edificiu care adaposteste o ferma-gospodarie a Centrului eparhial Iasi.
Icoana Maica Domnului Ivirita
„Putini insa cunosc multitudinea de comori spirituale ascunse in acest lacas. Nu putin lucru este icoana de 2 metri inchinata Maicii Domnului, icoana pictata chiar in Sfantul munte Athos dupa icoana Maicii Domnului Ivirita. Se spune ca ar fi apartinut manastirii Prodromu. Inaltimea icoanei cat si perfectiunea executiei, frumusetea nespusa, senzatia ca Maica Domnului e vie, sunt de-a dreptul coplesitoare. Multi crestini dau marturie ca este si facatoare de minuni." (sursa citat)
Nu este insa singura icoana a Maicii Domnului [...] pe care o gasiti aici. De-a dreapta si de-a stanga Sfantului Altar veti gasi si alte comori: icoane vechi ale Maicii Domnului si sfinte moaste ale Sfantului Ioan Evanghelistul, ale Sfintei Mucenite Chiriachi si ale Sfantului Mare Mucenic Mina, precum si unul din vesmintele Sfintei Cuvioase Parascheva de la Catredala Mitropolitana din Iasi.
Sfintele odoare ale Manastirii Vladiceni - Sfinte moaste ale Sfantului Ioan Evanghelistul, ale Sfintei Mucenite Chiriachi si ale Sfantului Mare Mucenic Mina, precum si unul din vestmintele Sfintei Cuvioase Paraschiva
La Manastirea Vladiceni este deschis un atelier de pictura de icoane unde se desfasoara cursuri de pictura pentru copii dar si adulti. Tot aici se gasesc icoane pictate de vanzare dar se pot prelua si comenzi.
Manastirea Recea, Vrancea
Pe drumul de intoarcere catre Bucuresti, ne vom opri spre seara la Manastirea Recea. Manastirea Recea este una dintre manastirile ortodoxe aflate in judetul Vrancea, in zona Subcarpatilor de Curbura. Asezata in localitatea Candesti, comuna Dumbraveni, la marginea padurii, manastirea adaposteste o obste de maici.
Prima atestare documentara a unui locas de cult, pe locul actualei manastiri, dateaza din anul 1685, cand, intr-un hrisov al vremii, este mentionat si Schitul Recea. Biserica locasului monahal este inchinata Adormirii Maicii Domnului. Dupa o istorie tulbure, incepand cu anul 1947, cateva maici se aseaza in vechiul schit, reluand viata monahala de odinioara. Potrivit traditiei locului, trei maici au poposit in acest loc, printre care si monahia Iuliana Caragioiu. Dupa numai cativa ani, maicile au inceput sa fie asuprite de comunisti.
Monahia Iuliana Cargioiu
In 1947 si 1948, maica Iuliana a vizitat biserica de la Recea, îndrumata de Maica Domnului. Iar pe 15 august 1948, impreuna cu ucenica sa, maica Varvara, monahia Iuliana a adus la Recea Sfantul Epitaf al Adormirii Maicii Domnului. Cele două calugarite de la Manastirea Rogoz au ramas pe acel deal, in apropierea bisericii de la Recea, sub cerul liber, avand numai cateva rogojini la ele. [...] Maica Iuliana o asculta pe Maica Domnului in momentele de rapire din timpul Axionului.
Timp de cateva ore, maica ramanea nemiscata intr-o stare cataleptica, de rapire, cu trupul rigid, de parca nu era al dansei. Deseori, maicile o duceau cu tolicul in chilie, iar Iuliana nu simtea nimic, nici daca o intepau in picior. Dupa ce-si venea in fire, isi amintea totul, pana la ultima vorba, ultimul amanunt: cum erau imbracati ingerii, ce spunea Maica Domnului, cum aratau locurile prin care se preumbla. Un timp, a pastrat doar pentru sine aceste vise, apoi, primind incuviintarea de la Preacurata, a inceput sa le dicteze unei alte maici care scria in caiete tot ce isi amintea. La inceput maica Iuliana a avut o indoiala in suflet ca nu cumva aceste vise sa fie doar o amagire si, ca să se convinga, maica a tinut post negru 21 de zile, s-a rugat neintrerupt si a cerut luminare de sus ca sa nu greşeasca. Raspunsul a venit cu taria unui fulger si cu adevarat, Maica Domnului ii vorbea si nu intamplator toate prorocirile ei s-au implinit pana la ultima virgula: venirea lui Stalin la putere, pierderea Basarabiei, ororile razboiului si nenorocirile comunismului, alungarea Regelui din ţara, arestarea si umilintele indurate de maicute vreme de 30 de ani, moartea lui Ceausescu si reinfiintarea manastirii pe chiar locul poruncit de Preasfanta. (sursa text)
Maica Iuliana Caragioiu era vazatoare cu duhul. Nici una din incercarile vietii nu o lua prin surprindere. De aici poate venea rabdarea ei de sfanta, surasul si seninatatea in fata celor mai grele cumpene. [...] Important e sa luam aminte si, urmand cu adevarat calea lui Hristos, sa curmam raul dintre noi, obsesia banilor si otravurile cele puternice ale sufletului: barfa, invidia, ura si zavistia. "N-aveti lacrimi si pocainta sa va platiti pacatele", zicea maica. "E pacat mare sa rupi o floare, fara sa-i dai cinste si sa-i ceri iertare. Darmite sa strici zidirea lui Dumnezeu, sa o intinezi cu vorbe si ganduri otravite."
Icoana Hram a Bisericii Noi a Manastirii Recea: Nasterea Maicii Domnului
Notele scrise dupa cele relatate de Maica Iuliana (tiparite in mai multe volume intitulate Jurnalul viselor), se gasesc si azi la manastirea Rogoz si dovedesc ascultarea pe care maicutele au facut-o Preasfintei Nascatoare de Dumnezeu pentru a ridica din nou sfanta manastire aici, la Recea. (sursa altor texte despre Maica Iuliana: Ziarul Lumina si Revista Formula As)
Biserica Adormirea Maicii Domnului a fost consolidata, in perioada anilor 1985-1990. Dupa anul 1990, Manastirea Recea a fost reinfiintata, cu aceasta ocazie executandu-se mai multe lucrari de restaurare si constructie, Biserica cea noua are hramul Nasterea Maicii Domnului. Obstea monahala numara astazi cateva zeci de monahii.
Din anul 1995, in cladirea cea noua este amenajat si un muzeu monahal, care cuprinde comorile duhovnicesti si artistice ale manastirii. In camerele acestuia se afla asezate mai multe obiecte de cult, adunate de-a lungul timpului: icoane vechi de peste doua secole; caramida cu inscriptia "Antipa monahul. 1877"; Sfanta Evanghelie, din anul 1749; clopotul de 70 de kilograme, donat catre manastire, in anul 1847; si alte asemenea odoare.
Va asteptam cu drag alaturi de noi!
In pretul pelerinajului, de 220 lei/ pers*, este inclus transportul, o masa la restaurant - pranzul de duminica, 8 oct 2017 si cazarea la motelul Bucium, in apropiere de Iasi.
Ne vom intalni sambata dimineata, la ora 6:30 la gura de metrou din fata Guvernului - dinspre Bdul Aviatorilor- iar plecarea va fi la ora 7. Intoarcerea In Bucuresti va fi duminica, 8 octombrie, dupa orele 22.
Va rugam sa va luati pachet cu hrana la dvs, sambata la pranz vom manca la un restaurant la iesirea din Adjud- dar masa aceasta nu este inclusa in costul pelerinajului, fiecare isi va comanda ce va dori sa consume si va plati la fata locului, individual. Cina de pe 7 oct si apoi de pe 8 oct, respectiv micul dejun de pe 8 oct nu sunt incluse in pret si nici asigurate de noi, va rugam sa va luati mancare la dvs.
Programul pelerinajului pe zile:
Sambata, 7 oct 2017, ne intalnim in Pta Victoriei la 6:30, ne imbarcam in autocar si plecam spre Iasi. Oprire pentru pranz la restaurantul Eat and Go de la iesirea din Adjud; apoi vom pleca spre Iasi. Oprire la Catedrala Mitropolitana Iasi si inchinare la Sf Moaste ale Sf Cuv Parascheva.
Plecare spre locul de cazare, Motelul Bucium, la sud de Iasi. Dupa cazare vom pleca spre Man. Hadambu. Aici vom participa la Sf Maslu - ora 20 - oficiat de mai multi preoti si cu participarea a foarte multi pelerini si mireni din imprejurimi. Dupa Sf Maslu ne intoarcem la motelul unde suntem cazati pentru odihna.
Duminica, 8 oct 2017, plecam dimineata devreme spre Man Vladiceni unde vom participa la Sf Liturghie oficiata de Pr Calistrat. Dupa ce vom primi binecuvantare si cuvant de invatatura din partea Pr. Calistrat, plecam spre restaurantul unde vom lua pranzul (inclus in pretul pelerinajului).
Plecam spre Bucuresti cu oprire la Man Recea (Vrancea). Ajungem la Bucuresti dupa ora 22.
*Nota: Deoarece pretul este calculat la un numar de pelerini maxim, odata facuta plata nu se mai pot retrage banii daca va razganditi ulterior